Παρουσιαση των επιπτωσεων της πυρκαγιας και της επομενης μερας στον Εβρο σε ημεριδα του ΓΕΩΤΕΕ

Εξειδικευμένοι επιστήμονες σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση και κατέθεσαν προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η δασική μεταρρύθμιση ώστε μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων να επιτευχθεί η θωράκιση των δημόσιων δασών απέναντι στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συμμετέχοντας διαδικτυακά στην ημερίδα «Δασικές πυρκαγιές. Συμπεράσματα και κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου», που διοργάνωσε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«…Είναι απαραίτητο να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, να πολλαπλασιάσουμε τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στα δάση, να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις που γίνονται μέσα στο δάσος για την προστασία του και να το κάνουμε αυτό με πολύ μεγάλη ταχύτητα γιατί το κλίμα έχει ήδη αλλάξει…» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το πρώτο θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τα μισά δάση της χώρας δεν έχουν διαχείριση.

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος AntiNero, της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και του εξοπλισμού της δασικής υπηρεσίας παρουσίασε ο γ.γ. Δασών Στάθης Σταθόπουλος ο οποίος αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαχρονικά διαχειριστικών μελετών στα δάση του Έβρου σημείωσε πως το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνει το έργο της προστασίας ο σχεδιασμός του οποίου, όπως είπε, χρήζει συνεχούς προσαρμογής λόγω των εκάστοτε νέων δεδομένων. 

Πολύπλοκο το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών

Στην ημερίδα, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαο Γαρδικιώτη διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του πορίσματος που επεξεργάστηκε αρμόδια επιτροπή του επιμελητηρίου, εξειδικευμένοι επιστήμονες και δασικοί σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τα έργα δασικής αποκατάστασης στον Έβρο, τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον στον σχεδιασμό της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα. 

Μέσω μίας ιστορικής αναδρομής από την ίδρυση του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, 100 χρόνια πριν, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας μίλησε για τη διαχείριση διαχρονικά των δημοσίων δασών της περιοχής, τον ρόλο τους στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, στα εκτελούμενα στο πλαίσιο της διαχείρισης αντιπυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, περιέγραψε την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου υπογραμμίζοντας τον ρόλο όχι μόνο των δασικών αλλά όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση κατάσβεσης καθώς και για την μεταπυρική αποκατάσταση.

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών

Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο καθηγητής Johann Goldammer. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών, της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που μεταξύ άλλων θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα αποκλείει τις επικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση με αναφορές  σε πρακτικές άλλων χωρών και στον ρόλο και το έργο του παγκόσμιου δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ερωτήματα για την τρέχουσα προσέγγιση των πυρκαγιών, ενός φαινομένου που όπως είπε βάσει των στατιστικών στοιχείων παρουσιάζουν αυξητική τάση ως προς τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά κυρίως την ένταση του φαινομένου, την αναγκαιότητα κατανόησης σε βάθος του προβλήματος και των λόγων της σταδιακής επιδείνωσής του, έθεσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος. 

Επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα

Μια συνολική προσέγγιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς παρουσίασε ο καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Δημήτρης Μπακαλούδης. Κάνοντας λόγο για ανεπαρκή γνώση λόγω της έλλειψης αντίστοιχης διεθνούς εμπειρίας, καθώς και αντικειμενικών δυσκολιών ως προς τη διαπίστωση των συνεπειών των πυρκαγιών στα είδη πουλιών που διαβιούν στο Εθνικό Πάρκο, εξήγησε την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δάσους που του προσδίδει μία ιδιαίτερη αξία με δομή και σύνθεση που το καθιστούν ως ενδεδειγμένο για τη διαβίωση σημαντικού αριθμού σπάνιων ειδών πουλιών.

Αναφέρθηκε δε στο ιστορικό των πυρκαγιών του συγκεκριμένου δάσους και στις ήδη καταγεγραμμένες συνέπειες της ορνιθοπανίδας μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος μετατόπισης ορισμένων ειδών. 

Σημειώνεται πως την ημερίδα η οποία ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας παρακολούθησαν και απηύθηναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χριστόδουλος Τοψίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και εκπρόσωποι κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.