Μηνυμα ευαισθητοποιησης για το Λεμφωμα στην Κομοτηνη

Το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας βάφτηκε πράσινο

Συνεχίζει τις δράσεις του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής»

Πράσινο βάφτηκε το σιντριβάνι της Κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου.

Στο χώρο βρέθηκαν εθελοντές και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης Δύναμη Ψυχής με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το λέμφωμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, φώτισαν το σιντριβάνι της πόλης πράσινο, για να δώσουν έμφαση και σε αυτό τον καρκίνο, ο οποίος προσβάλλει συνήθως τους ενήλικες, και επειδή τις περισσότερες φορές είναι ιάσιμος, ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο είναι πολύ σημαντικός.

Η δράση τυγχάνει να πραγματοποιείται την ίδια μέρα με την ημέρα πρόληψης του Καρκίνου του Προστάτη, ενώ το Σάββατο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δότη μυελού των Οστών.

Περιορισμένες οι δράσεις τον Οκτώβριο

Ο καρκίνος άλλωστε δεν έχει σεζόν, για αυτό και ο Σύλλογος προσπαθεί να συνεχίζει την ενημέρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και αυτό ήταν πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Παρόλα αυτά η κ. Κοκκινάκη σημείωσε πως ο Σύλλογος δέχτηκε εκείνη την περίοδο πολλούς ασθενείς που χρειάζονταν κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, την οποία ο Σύλλογος προσφέρει σε αυτούς και τις οικογένειές τους εντελώς δωρεάν.

Όσο μπορούν πάντως θα συνεχίσουν τις δια ζώσης δράσεις, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Ιάσμου, όπου θα πραγματοποιήσουν εγγραφές δωρητών μυελού των οστών, με ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται, καθώς και ενημερωτικό υλικό για αυτοεξέταση για τον καρκίνο του μαστού.

Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος είχε προγραμματίσει μια μεγάλη δράση για τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που θα περιλάμβανε και εξέταση, όμως οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν για αυτό και το ανέβαλαν για την άνοιξη.

Ο Οκτώβριος είναι συνήθως μήνας πολλών δράσεων, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όμως η κατάσταση της πανδημίας υποχρεωτικά τους περιορίζει. Παρόλα αυτά θα μοιράζουν έντυπο υλικό κάθε εβδομάδα. Παράλληλα ήδη έχει αρχίσει η διάθεση για τα μπλουζάκια του Συλλόγου, όμως είναι δύσκολο να γίνει το περπάτημα που είχε γίνει θεσμός, λόγω των περιορισμών.

Οι δράσεις θα επεκταθούν και σε οικισμούς, αλλά μόνο σε ανοικτούς χώρους, ενώ δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ομάδες τους. Θα συνεχίσουν όμως να στηρίζουν όποιον απευθυνθεί σε αυτούς, και να προτρέπουν όλους να προχωρήσουν σε εξετάσεις για την πρόληψη.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα η συλλογή δείγματος για δωρητές μυελού των οστών

Η κ. Κοκκινάκη τόνισε πως μυελό των οστών μπορούν να δώσουν όλοι όσοι είναι κάτω των 45, ακόμα και όταν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Σημείωσε δε πως η συλλογή του δείγματος γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με τους πολίτες να κάνουν μόνοι τους την δειγματοληψία.

Ο Σύλλογος βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.