Μηχανογραφημενο συστημα διαχειρισης του ασθενους

Το ιστορικό ενός ασθενούς που έχει νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής μπορεί να γίνει γνωστό στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ή της Δράμας αν εισαχθεί για νοσηλεία χάρη σ’ ένα μηχανογραφημένο σύστημα που δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνίας της Πληροφορίας. Για παράδειγμα, είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένες όλες οι μικροβιολογικές εξετάσεις που έχει κάνει κάποιος. Επίσης, μπορεί το σύστημα να δείξει πέρα από τα ιατρικά στοιχεία και οικονομικά, εάν έχει κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στο νοσοκομείο.


Ο Γιάννης Σπανός είναι υπάλληλος της Πληροφορικής στο νοσοκομείο Κομοτηνής κι εξήγησε ποιες ηλεκτρονικές παρεμβάσεις έχουν γίνει, σημειώνοντας εξαρχής ότι είναι ένα σύστημα σε εξέλιξη με πολλά οφέλη για το νοσοκομείο αλλά και το προσωπικό και τους ασθενείς. «Έχουν εγκατασταθεί εξοπλισμός κι εφαρμογές μέσω προγράμματος του Γ΄ΚΠΣ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στα τέλη του 2005 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009, από το οποίο πήρε το νοσοκομείο της Κομοτηνής που ήταν πιλοτικό όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιφέρειας ΑΜ-Θ εξοπλισμό κι εφαρμογές μηχανογράφησης όλου του νοσοκομείου». Ο κ. Σπανός εξήγησε ότι ο εξοπλισμός περιελάμβανε υπολογιστές, εκτυπωτές, δίκτυο και γενικότερα συσκευές που σχετίζονται με τη μηχανογράφηση.


Οι εφαρμογές που εγκαταστάθηκαν έγιναν μέσω διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ στην Αθήνα. Πρόκειται για συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία ο κ. Σπανός εξήγησε. «Τα προγράμματα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ασθενή, με τον ιατρικό φάκελο, με διοικητικοοικονομικές εφαρμογές στο νοσοκομείο (λογιστήριο, ταμείο, νοσήλια κ.α.), με σύστημα εργαστηρίων, όπως και των Κλινικών. Η εγκατάσταση έχει διευκολύνει τις διαδικασίες μεταξύ κλινικών κι εργαστηρίων. Αυτό σημαίνει ότι όταν εισαχθεί ένας ασθενής εισάγεται και ηλεκτρονικά στο σύστημα, οι Κλινικές κάνουν ηλεκτρονικά την παραγγελία από το φαρμακείο και τις εξετάσεις από το εργαστήριο. Το νοσοκομείο είναι μηχανογραφημένο σε αρκετά μεγάλο βαθμό» περιέγραψε. Μπορεί, για παράδειγμα, η Χειρουργική να ενημερωθεί ηλεκτρονικά από το Μικροβιολογικό για τις εξετάσεις ενός ασθενούς που πρόκειται να χειρουργηθεί.

• Δυνατότητες εξέλιξης

«Το μηχανογραφικό σύστημα δεν δουλεύει σε ποσοστό 100% αλλά οι Κλινικές μπαίνουν σταδιακά σ’ αυτή τη διαδικασία» είπε ο κ. Σπανός, εξηγώντας ότι έχουν γίνει οι σχετικές εκπαιδεύσεις. Αντίπαλος της τεχνολογικής εξέλιξης μέσω της μηχανογράφησης η γνωστή έλλειψη προσωπικού, καθώς επίσης και η έλλειψη χρόνου από τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. «Όταν μάς το ζητούν οι Κλινικές προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε αλλά και να επιλύουμε προβλήματα. Αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό θα μπορούσε να μηχανογραφηθεί και το Τμήμα Επειγόντων για όλο το 24ωρο και τα Σαββατοκύριακα. Τότε, το νοσοκομείο θα ήταν πλήρως καλυμμένο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά και τα Σαββατοκύριακα, καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος για να το χειριστεί». Θα ήταν βέβαια θετικό γιατί αποτελεί και πηγή εσόδων για το νοσοκομείο η μηχανογράφηση όλων των εισαγωγών. Φυσικά, η μηχανογράφηση είναι και ζήτημα γνώσης του τι συμβαίνει στο νοσοκομείο και ασφάλειας δεδομένων.

 

«Βοηθάει τους χρήστες των εφαρμογών γιατί όλοι οι ασθενείς είναι καταγεγραμμένοι σε επίπεδο περιφέρειας. Έχουν λάβει ένα μοναδικό αριθμό μητρώου, οπότε εάν κάποιος πάει μία φορά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και την επόμενη σ’ ένα άλλο, για παράδειγμα στην Κομοτηνή ή την Δράμα, θα λειτουργήσει το σύστημα». Ο κ. Σπανός εξήγησε ότι τα τρία αυτά νοσοκομεία είναι συνδεδεμένα, από την άποψη ότι τα δημογραφικά μας στοιχεία είναι έτοιμα κι όταν εμφανιστεί κάποιος σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία εμφανίζονται οι επισκέψεις που έχει κάνει και το ιστορικό του.

Μαρία Αμπατζή
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.