Μια εντελως νεα ζωη για τους νεους με αυτισμο

Υλοποίησαν το γαλλικό μοντέλο απασχόλησης ατόμων με αυτισμό στη Προύσα

Το μοντέλο απασχόλησης με τίτλο «Άτομα με αυτισμό στο εργατικό δυναμικό», το οποίο εφαρμόστηκε από την  εταιρεία «Γαλακτοκομικά προϊόντα Eker» για να ενσωματώσει τα άτομα με αυτισμό στην επαγγελματική ζωή, αποτελεί παράδειγμα. Στο πλαίσιο του έργου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Tohum” για άτομα με αυτισμό , 10 νέοι με αυτισμό ξεκίνησαν μια νέα ζωή.

Η υποδιευθύντρια Νεβρά Εκέρ, για την ιδέα και την υλοποίηση του έργου δήλωσε «Το μοντέλο αυτό αναπτύχθηκε προκειμένου ο γιος του Jean-François, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Andros, του Γάλλου εταίρου της επιχείρησης μας, ο οποίος έχει αυτισμό, να μην έχει άγχος για το μέλλον. Όταν μας είπε για αυτό το έργο, επικοινωνήσαμε αμέσως με το Ίδρυμα “Tohum”  και στη συνέχεια μελετήσαμε το γαλλικό μοντέλο. Ξεκινήσαμε το έργο μεταφέροντας 2 νέους με αυτισμό στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην Προύσα. Ο αριθμός φτάνει σήμερα τους 10. Οι νέοι με αυτισμό, που συνεργάζονται με ειδικούς σύμβουλους, εργάζονται στον τομέα της συσκευασίας, της διαλογής συσκευασιών και της διοίκησης».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα με αυτισμό στην Τουρκία και περίπου 900 χιλιάδες από αυτούς έχουν απασχόληση, επεσήμανε επίσης ότι οι αυτιστικοί είναι η μικρότερη ομάδα, η οποία βρίσκεται στον εργατικό δυναμικό.

Μπορούν να εργάζονται σε οποιοδήποτε τομέα

Η ίδια, συνεχίζοντας μετέφερε πως «αα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν κάποιες διαφορετικές ευαισθησίες και αντιδράσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεργάζονται με ειδικούς σύμβουλους. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε 12 δίνοντας έναν σύμβουλο σε κάθε 3 από τους υπαλλήλους μας με αυτισμό. Εργαζόμαστε για να διαδώσουμε το μοντέλο που έχουμε εφαρμόσει σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο. Κατά την εκτέλεση του έργου, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με αυτισμό μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Η προσδοκία μας από αυτούς δεν είναι να εργάζονται λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο ή να επιτυγχάνουν περισσότερα αποτελέσματα, περιμένουμε τα ίδια αποτελέσματα όπως περιμένουμε και από άλλους εργαζόμενους μας». 

Όσο για τους εργαζόμενους…

Ο Εμρουλάχ Μπιλγκιτζί ένας από τους εργαζόμενους ανέφερε «Μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει σε 3 ομαδικές εκθέσεις. Πήρα μέρος σε περισσότερες από 20 συναυλίες σε αίθουσες για χίλια άτομα. Πλέον έχω μια δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενος» και στη συνέχεια η μητέρα του Μπιλγκίτσι επεσήμανε «ο γιος μου διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 7 ετών. Γρήγορα έμαθε διάβασμα και η υπερκινητική του φύση ήταν προκλητική κατά καιρούς. Γνωρίζει όλα τα είδη ηλεκτρονικών συσκευών, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ιστορία και τα ζώα της αρχαιότητας. Συμμετέχει στα συνέδρια του ΔΣ για ΑμεΑ του Δημοτικού Συμβουλίου της Προύσας για 7 χρόνια» δήλωσε.

«Ένα μαγικό χέρι έχει αγγίξει τη ζωή μας»

Ο Ερέν Ταν γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1995 και έχει έναν δίδυμο αδερφό,  ο οποίος αποτελούσε πρότυπο για τον Ερέν και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξή του. Η μητέρα του Καδριέ Ταν επεσήμανε πως «συναντηθήκαμε με την οικογένεια Eker μέσω του Συλλόγου “Mina”. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι η ζωή μας θα άλλαζε. Όταν δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε, ένα μαγικό χέρι άγγιξε ξαφνικά τη ζωή μας και αυτό το χέρι δεν μας αφήνει ποτέ».

«Χάρη σε αυτή τη δουλειά, έχω προσαρμοστεί στην κοινωνική ζωή»

Ο Αρντά Τόκερ εκμυστηρεύθηκε πως «σε ένα στάδιο που ήμουν απελπισμένος, είδα το έργο και μπήκα στην επιχειρηματική ζωή. Έχουμε την ευκαιρία να προσαρμοστούμε στην κοινωνική ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ευτυχία που έφερε η σύμπτωση

Ένας από τους υπαλλήλους της εταιρείας, ο Αλπερέν Ασάνμπουγά, μετέφερε την ιστορία της Ντιλέκ Μερτ ως εξής: «Η Σεϊχάν μια από τους υπαλλήλους μας, την συναντούσε συνεχώς κάθε μέρα στο λεωφορείο μετά τη δουλειά. Με την προσοχή της, γίνεται σαφές ότι η Ντιλέκ είχε επίσης αυτισμό. Δεδομένου ότι θέλαμε να προσλάβουμε μια γυναίκα υπάλληλο με αυτισμό, συναντηθήκαμε με την οικογένειά της και η Ντιλέκ ξεκίνησε να εργάζεται μαζί μας. Έχει ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες από την ειδική αγωγή μέχρι τη μουσική, τις κοινωνικές δραστηριότητες μέχρι τα κοινωνικά προγράμματα με τις προσπάθειες της μητέρας της. Κατάφερε επίσης να αποφοιτήσει από το Ωδείο. Εντάχθηκε στη χορωδία του Δήμου Προύσας για ΑμεΑ. Είναι αρκετά ταλαντούχα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.