Μετεγγραφες για τους φοιτητες της Μειονοτητας, επαναφορα «αιωνιων» και θεματα φοιτητικης μεριμνας

Στην τροπολογία του Υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τροπολογία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Σε αυτήν υπάρχουν, μεταξύ των άλλων, διατάξεις για τις μετεγγραφές, τις επανεγγραφές φοιτητών και για τη διαδικασία της αντιστοιχίας των σχολών και Τμημάτων.
 
Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα δικαιώματος μετεγγραφής σε φοιτητές που κρατούνται σε καταστήματα κράτησης. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει η αντιστοιχία του γνωστικού αντικειμένου και του Τμήματος στο οποίο έχουν εισαχθεί οι φοιτητές. Δεν είναι όμως η μοναδική ρύθμιση για τις μετεγγραφές καθώς με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε φοιτητές κυπριακής καταγωγής και σε Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
 
Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου που αφορούν τη διαδικασία των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα ΑΕΙ και θέματα φοιτητικής μέριμνας, όπως η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος, η σίτιση των φοιτητών, η στέγαση κλπ, θα παρέχεται η δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να έχει πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες των φορολογούμενων.
 
Ενδιαφέρον για τους φοιτητές έχει και η διάταξη για την κατάργηση της αυτοδίκαιης διαγραφής των φοιτητών λόγω μη εγγραφής σε δυο εξάμηνα. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα λόγω μη εγγραφής σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα πραγματοποιείται με έγγραφη αίτησή τους στη Σχολή. Οι φοιτητές που επανεγγράφονται με την ανωτέρω διαδικασία επανέρχονται στη Σχολή και συνεχίζουν τη φοίτησή τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση δ της παρ. 9 του άρθρου 80 του ν.4009/2011 (Α 195) για τη διακοπή σπουδών.
 
Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται η διαδικασία της αντιστοιχίας των Τμημάτων, των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και των Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η απόφαση εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 30η Μαΐου κάθε έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις μετεγγραφές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 η απόφαση εκδίδεται έως την 30η Σεπτεμβρίου.
 
Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, τα μη αυτοδύναμα Τμήματα των ΑΕΙ. Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για του Καθηγητές και τους υπηρετούντες Λέκτορες των ΑΕΙ , τους Καθηγητές Εφαρμογών και τις μετακινήσεις των Καθηγητών των ΑΕΙ. 

Ιλχάν Αχμέτ «Τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή του κοινοβουλευτικού και πολιτικού μας ενδιαφέροντος» 

Δηλώσεις του για το θέμα της θέσπισης μετεγγραφών για τους φοιτητές της Μειονότητας έκανε και ο βουλευτής Ροδόπης με τον Ποτάμι κ. Ιλχάν Αχμέτ , ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του υπουργού Παιδείας, θυμίζοντας πως με την από 7 Οκτωβρίου 2015 ερώτησή του ήταν αυτός που έφερε το θέμα στη Βουλή.
 
Αναλυτικά ο κ. Ιλχάν σημείωσε:
 
«Έναν σχεδόν χρόνο από την κατάθεσή της ερώτησής μας για τον θεσμό των μετεγγραφών των φοιτητών της Μειονότητας στα πανεπιστήμια της ημεδαπής και την ανεξήγητη απαγόρευση που ίσχυσε γι’ αυτές, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού Παιδείας κυρίου Νίκου Φίλη, με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, αποσύρει αυτή την άδικη διάταξη.
 
Χρειάστηκε βέβαια, μία πρώτη απάντηση από την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, τον Νοέμβριο του 2015, η οποία μας έλεγε τότε ότι η ισχύς της ποσόστωσης του 1% για την εισαγωγή των μαθητών της Μειονότητας της Θράκης στα ελληνικά πανεπιστήμια, συνιστούσε ήδη μία θετική διάκριση και συνεπώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερη που να αφορά και τις μετεγγραφές των φοιτητών. Λες, και το να μπορεί να μετεγγραφεί ένας μειονοτικός φοιτητής που πληροί τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια από ένα τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου σε ένα άλλο, συνιστά θετική διάκριση υπέρ του!
 
Εμείς καλωσορίζουμε την απόφαση του κ. Φίλη και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή του κοινοβουλευτικού και πολιτικού μας ενδιαφέροντος, γιατί οι ανακολουθίες είναι πολλές και τα κενά που τις συνοδεύουν μεγάλα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.