Μεταναστευση και περικοπες στις συνταξεις

Οδηγούν όλο και περισσότερους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» - Από 1.250 ωφελούμενους στο Δήμο Κομοτηνής το 2014 στους 1.700 ανά μήνα το 2015

Αύξηση των ωφελούμενων από το «Βοήθεια στο Σπίτι» με παράλληλη αύξηση και των αναγκών τους, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει η ηγεσία του ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής και στελέχη του προγράμματος. Στα όρια του καλλικρατικού Δήμου, λειτουργούν 4 μονάδες ΒΣΣ, στην πόλη της Κομοτηνής, στο Φανάρι, στον οικισμό της Αιγείρου και στο Ν.Σιδηροχώρι. 17 άτομα στελεχώνουν τις μονάδες κοινωνικής στήριξης και προστασίας, παρέχοντας φροντίδα σε ανήμπορα άτομα. Το πρόγραμμα εξυπηρέτησε το έτος 2014, 1250 δημότες, άτομα της τρίτης ηλικίας είτε ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2015, το πρόγραμμα έφτασε να εξυπηρετεί μέχρι και 1700 περιστατικά σε μηνιαία βάση.
 
Η κ.Όλγα Κατσιάνη, κοινωνική λειτουργός στη μονάδα του «ΒΣΣ» στο Σιδηροχώρι, επισημαίνει πως οι ωφελούμενοι του προγράμματος παρουσιάζουν αριθμητική αύξηση καταγράφοντας συγχρόνως, πως λόγω της κρίσης, αυξήθηκαν και οι ανάγκες τους. «Παλαιότερα εξυπηρετούσαμε κυρίως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φροντίζαμε για την προμήθεια των φαρμάκων τους, τη συμπλήρωση των παραπεμπτικών, ταυτόχρονα με τη συντροφιά που χρειάζονται μοναχικά άτομα και την  ψυχολογική τους υποστήριξη» αναφέρει.  Η ίδια προσθέτει πως, οι ωφελούμενοι πέραν της νοσηλευτικής φροντίδας, τα προνοιακά δικαιώματά τους, την καθαριότητα  ζητούν πλέον και την ένταξή τους στο συσσίτιο του δήμου.
 
Ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών που επιλαμβάνονται τα στελέχη του προγράμματος, κυρίως στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα της σίτισης, ζητώντας και την παροχή τροφίμων. «Ήταν πολλοί λιγότεροι, οι ηλικιωμένοι που ζητούσαν τρόφιμα από τον δήμο, τώρα όμως αυξάνονται συνεχώς, κι αυτό γίνεται γιατί είναι όλοι χαμηλοσυνταξιούχοι, του ΟΓΑ στην πλειοψηφία τους. Με σύνταξη 340 ευρώ το μήνα, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους» σημειώνει η κ. Κατσιάνη.
 
Τα στελέχη των μονάδων καταγράφουν και «μεγάλο κύμα μετανάστευσης» κυρίως των νεώτερων μελών των οικογενειών με σκοπό την εύρεση εργασίας σε άλλες περιοχές, με συνέπεια πολλοί περισσότεροι ηλικιωμένοι, στην παρούσα χρονική περίοδο, να μένουν μόνοι τους. Όπως αναλύει η κοινωνική λειτουργός κ. Κατσιάνη, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, «τα παιδιά έπαιρναν τους ηλικιωμένους στα σπίτια τους και για να τους συνδράμουν με την σύνταξή τους και για να μειώσουν τα έξοδα συντήρησης των δύο σπιτιών όσο ωστόσο η κρίση προχωρά, οι άνθρωποι μεταναστεύουν, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό προς αναζήτηση δουλειάς».
 
Η οικονομική ασφυξία, προκαλεί και στροφή των ηλικιωμένων προς την δημόσια υγεία, «ενώ επέλεγαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους σε κάποιον ιδιώτη γιατρό, τώρα, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν. Επομένως απευθύνονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου η συνταγογράφηση των φαρμάκων γίνεται στα αγροτικά ιατρεία ή στον ΕΟΠΥΥ ή στο νοσοκομείο που είναι δωρεάν».
 
Η ίδια καταλήγοντας, αναφέρει ότι από τις αρχές του 2015, σε μηνιαία βάση, οι 4 μονάδες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Κομοτηνής, εξυπηρετούν από 1200 έως 1700 άτομα, διακύμανση η οποία αποδίδεται και στην αύξηση των περιστατικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε αρκετοί ηλικιωμένοι που περνούν το χειμώνα με τα παιδιά τους , επιστρέφουν στις κατοικίες τους στους οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.