Μεγιστη προστασια στους αιμοκαθαρομενους κατα την πανδημια απο την Νεφρολογικη Κλινικη του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Νίκος Σωτηρακόπουλος: «Λειτουργούμε άψογα, και υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αρρώστους, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό»

Με μεγάλη προσοχή, περιοδικά τεστ και αυστηρά πρωτόκολλα συνεχίζει την λειτουργία της η Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής, κατά την περίοδο της πανδημίας.Και αυτό γιατί ενώ οι νεφροπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να προχωρούν τακτικά σε αιμοκάθαρση, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητές τους να εκτεθούν στον ιό, μιας και δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι».

Οι νεφροπαθείς πάσχουν συχνά από καρδιαγγειακή νόσο η οποία είναι απόρροια της νεφρικής νόσου, με αποτέλεσμα να έχουν υπέρταση και ευαισθησία στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Επίσης ο κίνδυνος αυξάνεται, γιατί πολλοί ασθενείς με προχωρημένη νεφρική νόσο είναι επίσης διαβητικοί, με τον διαβήτη να έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον COVID-19. Επίσης οι ασθενείς με νεφροπάθειες είναι συχνά ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν δηλαδή μειωμένη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις, για αυτό και οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται στην κλινική έχουν προσπαθήσει όσο γίνεται να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας στο έπακρο, ώστε να λειτουργεί όσο μπορεί κανονικά η Κλινική. Άλλωστε με δεκάδες αιμοκαθαρόμενους να την χρειάζονται, πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει απρόσκοπτα.

Αυστηρά πρωτόκολλα και εμπιστοσύνη

Όπως σημειώνει ο Διευθυντής της Κλινικής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, οι νεφροπαθείς, είναι μια ευάλωτη ομάδα στις λοιμώξεις, για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται και πιο ειδικά μέτρα για την προστασία τους. Έτσι έχουν δοθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και από τη διοίκηση του Νοσοκομείουκαι τηρούνταιιδιαίτερα πρωτόκολλα για τους νεφροπαθείς.Αυτά περιλαμβάνουν φυσικά όσα προβλέπονται για τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά και ακόμα αυστηρότερα μέτρα.

Έτσι παρακολουθείται αυστηρά η κατάσταση της υγείας των ασθενών, του προσωπικού και των συνοδών, ιδιαίτερα για συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.Στόχος είναι να απομονωθούν ύποπτα περιστατικά, πριν εισέλθουν στο χώρο της αιμοκάθαρσης, ενώ έχει περιοριστεί αυστηρά η πρόσβαση στο κτίριο μόνο σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη να βρίσκονται εκεί.Παράλληλα το προσωπικό ρωτά τον κάθε ασθενή για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και τον θερμομετρεί πριν εισέλθει στο κύριο χώρο της αιμοκάθαρσης.

Άλλωστε η πρόσβαση γίνεται με αυστηρούς περιορισμούς, και στο χώρο που γίνεται η εξέταση των ασθενών, υπάρχουν αντισηπτικά, καθαριστικά ενώ όλοι, όπως γίνεται σε όλους τους χώρους πλέονεντός και εκτός νοσοκομείου, φορούν μάσκα.

Τακτικά τεστ για κορωνοϊό

Ο κ. Σωτηρακόπουλος στάθηκε δε στο ότι γίνονται πολύ τακτικά τεστ για τον κορωνοϊό, τόσο στους ασθενείς, όσο και τους συνοδούς τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχουν γίνει τουλάχιστον δύο φορές μαζικά τεστ, σε όλους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, για να εντοπιστούν πριν μεταδοθεί η ασθένεια και στους υπόλοιπους.

Παράλληλα προσέχουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αλλά και εφαρμόζουν με ευλάβεια όλους τους κανόνες πριν την αιμοκάθαρση, όπως χρήση  μάσκας, καθαρισμός χεριών, χρήση οινοπνεύματος αντισηπτικών κτλ.

Το προσωπικό επίσης χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προστασίας που ενδείκνυνται από τον ΕΟΔΥ, ενώ πάρα πολύ αυστηρά είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται και για τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης, τα οποία απολυμαίνονται εξονυχιστικά μετά από κάθε χρήση, ενώ τακτική απολύμανση γίνεται και σε όλο το χώρο της μονάδας.

Έτσι παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει μόνο 3 νεφρολόγοι στη Μονάδα, «λειτουργούμε άψογα, και υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αρρώστους, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.