Μεγαλες ελλειψεις φαρμακων και αλλαγη καθεστωτος πληρωμης «ανησυχουν» τους φαρμακοποιους και στη Ροδοπη

Να νομιμοποιηθεί η δυνατότητα να κάνουν τα εμβόλια στα φαρμακεία τους θέλουν οι φαρμακοποιοί - Αλέξανδρος Τσαπέκος «Αν, ενώ πληρώνουμε τα φάρμακα σε ένα, παίρνουμε τα χρήματα σε πέντε μήνες, αυτό σημαίνει κλείσιμο τουλάχιστον των τριών τετάρτων των φαρμακείων σε όλη τη χώρα»

Πολλαπλά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, τόσο όσο αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη, όσο και την επιβίωση των ίδιων των φαρμακείων, συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το ΔΣ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο. 

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, συζήτησαν τα πάρα πολλά θέματα που άπτονται των σχέσεων φαρμακοποιών και πολιτείας, με αρκετά από αυτά να επηρεάζουν όμως και τους ασφαλισμένους.
 
Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν εγγυήσεις πως με την αλλαγή του τρόπου ελέγχων των συνταγών δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, απειλώντας ακόμα και με αναστολή της πίστωσης.
 
Επίσης κατέθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων αλλά και το νομοθετικό κενό για την ίδρυση νέων φαρμακείων, ενώ ζήτησαν και να υπάρξει νομοθετική μέριμνα για την πραγματοποίηση εμβολίων από τους φαρμακοποιούς που έχουν άλλωστε ήδη την ανάλογη εκπαίδευση. 

Αναστολή πίστωσης αν δεν εξασφαλιστεί η ροή πληρωμών 

Ένα θέμα το οποίο «καίει» τους φαρμακοποιούς, οι συνέπειες του οποίου μπορεί να επηρεάσουν όλους τους ασφαλισμένους είναι η εφαρμογή του νέου νόμου περί ελέγχου των συνταγών των φαρμάκων, όπου οι φαρμακοποιοί απειλούν με αναστολή πίστωσης αν δεν λάβουν εγγυήσεις για την κανονική ροή των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανησυχεί πως αν η πολιτεία δεν κατοχυρώσει ότι ο έλεγχος θα γίνεται εντός 2 μηνών, όπως προβλέπεται, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο.
 
Για αυτό και στις 9 Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, θα συζητηθεί το αν δεν τους εγγυηθούν πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται με το ρυθμό που πληρώνονται τώρα, που πλέον έχει ισορροπήσει, και επανέλθουν στο παρελθόν όταν υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, θα σταματήσουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, ο νέος νόμος ορίζει πως θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των συνταγών, και αφού ολοκληρώνεται, θα προχωρούν σε πληρωμές.
 
Αυτή η μέθοδος όμως εφαρμόστηκε ήδη στα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά (για διαβήτη κτλ), όπου οι πληρωμές ξεκίνησαν με 6 μήνες καθυστέρηση, και παρόλο που αυτό το διάστημα έχει αρχίσει να μειώνεται, σήμαινε μεγάλη ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούς.
 
Τα αναλώσιμα όμως αποτελούν ένα 5% του συνολικού τζίρου στα φάρμακα, και τυχόν επανάληψη αυτών των καθυστερήσεων για το υπόλοιπο 95%, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κλάδο.
 
Για αυτό ο Σύλλογος ζητά να αναβληθεί η εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, και να εφαρμοστεί αντίθετα πιλοτικά για ένα χρόνο, σε κάποιες περιοχές, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες και κατόπιν να εφαρμοστεί.
 
«Αν δεν μπορούν να το εφαρμόσουν, και ενώ εμείς πληρώνουμε τα φάρμακα σε ένα μήνα ή με αντικαταβολή, παίρνουμε τα χρήματα σε πέντε μήνες, αυτό σημαίνει κλείσιμο τουλάχιστον των 3/4 των φαρμακείων σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Τσαπέκος. 

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων 

Την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή έλλειψη στα φάρμακα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει ξεπεράσει και τις ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες των capital control, όταν οι εισαγωγές στη χώρα μας είχαν πρακτικά σταματήσει.
 
Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται, τουλάχιστον εν μέρει, στις εξαγωγές φαρμάκων, για αυτό και ο ΕΟΦ κατά καιρούς βγάζει απαγορευτικά για τις εξαγωγές φαρμάκων, που όμως κατά τον κ. Τσαπέκο δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και η απαγόρευση διαρκεί μόνο ένα μήνα, και έτσι τα φάρμακα δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά, απλώς μένουν στις αποθήκες για ένα μήνα για να εξαχθούν όλα μαζί μετά το τέλος της απαγόρευσης.
 
Για αυτό ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίο ο ΕΟΦ θα ελέγχει την παραγωγή των φαρμάκων, ώστε να καλύπτεται η εγχώρια ανάγκη και στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα, αν υπάρχει περίσσευμα, να εξάγονται τα φάρμακα.
 
Μάλιστα ο κ. Τσαπέκος εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι δύσκολη ή επίπονη, αλλά επειδή κάποιοι ωφελούνται από το σύστημα όπως είναι δομημένο, το κρατούν. 

Δυνατότητα εμβολίων στους φαρμακοποιούς 

Οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν προς την ηγεσία του Υπουργείου και το αίτημα, μετά και την ένταξή τους στην αλυσίδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να κάνει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να καλύψουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εμβολίων, ιδιαίτερα των αντιγριπικών, στους ασθενείς.
 
Αυτό φαίνεται να αποτελεί παγιωμένη πρακτική εδώ και χρόνια, μιας και οι φαρμακοποιοί, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, έχουν όλοι κάνει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στη σχολή τους, όμως ποτέ δεν δημιουργήθηκε το νομικό καθεστώς για να τους επιτραπεί να κάνουν την ένεση.
 
Για αυτό και ζήτησαν αυτή την νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κατοχυρώσουν την δυνατότητα να κάνουν αυτούς τους εμβολιασμούς και στο νόμο, αποσυμφορώντας και τις υπόλοιπες δομές υγείας. Αυτό άλλωστε θα βοηθήσει πάρα πολύ και την παροχή υγείας στους οικισμούς, ιδιαίτερα τους απομακρυσμένους, όπου δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί ή νοσοκόμοι για να κάνουν το εμβόλιο στους ασθενείς. 

Τα ΜΗΣΥΦΑ τραβούν την ανηφόρα 

Οι φαρμακοποιοί παράλληλα εξέφρασαν φόβους πως στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), θα παρατηρηθεί αύξηση της τιμής κατά 300%, μιας και με την απελευθέρωσή τους οι τιμές έχουν ήδη αρχίσουν να παίρνουν την ανηφόρα.
 
Όπως τόνισε ο κ. Τσαπέκος, η προσδοκία του Υπουργείου ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα έπεφταν οι τιμές, αποδείχτηκε λάθος, και δικαιώνει τους φαρμακοποιούς που από την αρχή είχαν δηλώσει πως η απελευθέρωση θα έδινε την ευκαιρία στις μεγάλες εταιρείες να ανεβάσουν τις τιμές.
 
Αυτό που προβλέπουν είναι πως οι τιμές στα συγκεκριμένα φάρμακα θα φτάσουν αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, και εκεί μετά θα ξεκινήσουν οι εκπτώσεις, που θα είναι όμως αμελητέες σε σχέση με το ποσό που αυξήθηκε η τιμή τους.
 
Την ίδια ώρα όταν αυτά τα φάρμακα φτάσουν στα σουπερμάρκετ, τότε θα έχουμε φαινόμενα επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας, άνοδο των επισκέψεων των ασθενών στα νοσοκομεία λόγω δηλητηριάσεων και άλλα τέτοια φαινόμενα.
 
Προς το παρόν βέβαια τα φάρμακα που υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν στα ράφια, τα ΓΕΔΙΦΑ (υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ αποτελούμενη από 216 φάρμακα) δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα από τις εταιρείες, (χρειάζονται άλλα κουτιά και γραμμή παραγωγής) και ανησυχία των φαρμακοποιών είναι ότι θα αλλάξει η ρύθμιση και τελικά όλα τα ΜΗΣΥΦΑ βρεθούν κατευθείαν στα ράφια.
 
Αλλά και στα συνταγογραφούμενα φάρμακα παρατηρούνται «σκαμπανεβάσματα» στο κόστος για τους ασφαλισμένους, λόγω της συνεχούς αλλαγής των δελτίων φαρμάκων.
 
Και αυτό γιατί πλέον με την εφαρμογή της ασφαλιστικής τιμής, πλέον η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, από το 11% που ήταν, έχει πλέον φτάσει στο 30%, μια επιβάρυνση στον ασφαλισμένο περίπου 20%, που αν αναλογιστεί κανείς ότι η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 2 δις ευρώ το χρόνο, ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ ετησίως ή το μισό κοινωνικό μέρισμα που δίνεται αυτές τις μέρες. 

Πρόβλημα με την ίδρυση φαρμακείων 

Τέλος το ΔΣ του ΠΦΣ ζήτησε να ρυθμιστεί και το θέμα της ίδρυσης των φαρμακείων, μιας και μετά την κατάργηση τον Ιούλιο υπουργικής απόφασης από το ΣτΕ για την ίδρυση φαρμακείων, δεν μπορεί ούτε να ιδρυθεί ούτε να συστεγαστεί φαρμακείο.
 
Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή μιας και από την αρχή του χρόνου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα νέα κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα, που όμως δεν θα μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα.
 
Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε πως προωθείται προεδρικό διάταγμα, το οποίο όμως φαίνεται να είναι δεμένο με την αξιολόγηση που τρέχει από τους θεσμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.