Με παρουσιασεις της προοδου και του εργου που συντελει «εκλεισε» την χρονια το Προγραμμα Εκπαιδευσης Μουσουλμανοπαιδων

«Αντίο» από τους συντελεστές του Προγράμματος με την ευχή για την επαναλειτουργία των ΚΕΣΠΕΜ

Τις 590 άγγιξαν φέτος οι εγγραφές των μαθητών των δημοτικών σχολείων στο φετινό Πρόγραμμα για την Ένταξη και Εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων. Τα μαθήματα της χειμερινής περιόδου ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και σε κάθε σχολείο, στο τελευταίο μάθημα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν στους γονείς όσα κατάφεραν όλη τη χρονιά.
 
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα του προγράμματος η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι γονείς είδαν τα βιβλία που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά τους, έπαιξαν μαζί τους τα παιχνίδια που εκείνα είχαν κατασκευάσει με βάση όσα έμαθαν στα μαθήματα, θαύμασαν τις εργασίες που συνδέονταν με την Οδύσσεια, παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο και τις ταινίες των μικρών παιδιών. Φεύγοντας μητέρες μικρών παιδιών ευχαριστούσαν για το θάρρος που απέκτησαν τα παιδιά τους – τώρα μιλούν περισσότερο και στο νηπιαγωγείο, είπαν – ενώ οι μητέρες μεγαλύτερων παιδιών σχολίαζαν ότι με ενθουσιασμό τους μετέφεραν στο σπίτι όσα μάθαιναν. 

Μαθήματα στήριξης μαθητών γυμνασίου και λυκείου 

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όμως συνεχίστηκαν  και τα υποστηρικτικά μαθήματα του Προγράμματος σε 388 μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, που φιλοξενούνται σε χώρους 7 σχολείων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος.
 
Το τελευταίο διάστημα οι 27 συνεργάτες εκπαιδευτικοί φρόντισαν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά για τις προαγωγικές εξετάσεις τους, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.
 
Η ολοήμερη κούραση των παιδιών από το σχολικό πρόγραμμα υπαγόρευσε την ανάγκη για διδασκαλία με διαφορετικές προσεγγίσεις, μέσα από την επανάληψη της ύλης των εξετάσεων με παιγνιώδη τρόπο, βιντεοπροβολές (π.χ. της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή για τη Β΄ Λυκείου) και εργασία σε ομάδες.
 
Στις 10 Ιουνίου σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση στον Κένταυρο, οι γονείς ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς και δήλωσαν ότι μας περιμένουν νωρίτερα του χρόνου για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών τους. 

«Επίγευση ικανοποίησης» για τους συντελεστές του προγράμματος 

«Η σχολική χρονιά 2017-18 έκλεισε αφήνοντας όπως πάντα μια επίγευση ικανοποίησης. Οι καιροί δύσκολοι από πολλές πλευρές, αλλά οι προκλήσεις κινητοποίησαν όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του ΠΕΜ» έγραψαν στο editorial του περιοδικού οι συντελεστές του Προγράμματος τονίζοντας πως «η μεγάλη διαφορά φέτος, σε σχέση με το παρελθόν, ήταν ότι δεν είχαμε τους χώρους των ΚΕΣΠΕΜ, σήμα κατατεθέν του Προγράμματος».
 
Σύμφωνα με τους ίδιους ωστόσο άνοιξαν νέες συνεργασίες με σχολικές μονάδες α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής και σε καινούργιες περιοχές όπως ο Άρατος, τα Φίλια και ο Κύρνος από όπου μέχρι πρότινος προέρχονταν πολλοί μαθητές των ΚΕΣΠΕΜ.
 
Για τον λόγο αυτό οι συντελεστές του προγράμματος απηύθυναν το δικό τους ευχαριστώ σε όλα τα σχολεία και στους συντονιστές, καθώς όπως υπογραμμίζουν «χωρίς την πολύτιμη φιλοξενία τους οι δράσεις μας θα είχαν συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες».
 
«Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τελικά τα ΚΕΣΠΕΜ» σημειώνουν στην κατακλείδα αυτής, τονίζοντας επίσης πως «εκτός από τα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και τις δράσεις των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων, σε αυτή τη φάση του ΠΕΜ η μεγάλη πρόκληση είναι τα μαθήματα ενηλίκων –μητέρων κατά κύριο λόγο των παιδιών του ΠΕΜ». «Τα αιτήματα πολλαπλασιάζονταν όχι μόνο στις περιοχές που ήδη οργανώναμε μαθήματα, αλλά και σε νέες, όπως τα Κιμμέρια, το Μεγάλο Ορφανό, ο Άρατος, ο Ληνός, το Μικρό Πιστό, η Ρούσα, κι εμείς ανταποκριθήκαμε προσφέροντας μαθήματα ελληνικών σε 214 γυναίκες συχνά σε συνδυασμό με την επίσκεψη των κινητών ΚΕΣΠΕΜ ή την ενισχυτική δράση της πρωτοβάθμιας. Για τη μεγάλη επένδυση εκ μέρους των συνεργατών είναι ενδεικτικό ότι η κινητή μονάδα χρειάζεται 2 ½ ώρες για να φτάσει στη Ρούσα» σημείωσαν. 

Κατασκήνωση στην Μαρώνεια με στόχο την έμπρακτη διδαχή της συμβίωσης 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα θερινά μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει με τους συντελεστές του προγράμματος να ετοιμάζονται ήδη για την κατασκήνωση στη Μαρώνεια –μια δράση που διδάσκει έμπρακτα τη συμβίωση και τις αρχές του δημοκρατικού πολίτη και δίνει μεγάλη ευχαρίστηση στους εφήβους που συμμετέχουν

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.