Με ομιλιες για την πρωτη αιτια θανατου, τη στεφανιαια νοσο

Εγκαινίασαν τη συνεργασία τους ο Σύλλογος Καρδιοπαθών και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

Με μια χρήσιμη ενημερωτική εκδήλωση για την πρώτη αιτία θανάτου, που είναι η  στεφανιαία νόσος, εγκαινίασαν τη συνεργασία τους την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ν. Ροδόπης και ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού μας. Τρεις γιατροί καρδιολόγοι από την πόλη μας ανέλαβαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα στο κοινό τις επιμέρους πτυχές της σοβαρής αυτής καρδιαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, ο κ. Πασχάλης Σόφτας μίλησε για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης ανέλυσε το θέμα της διάγνωσης και της συντηρητικής αντιμετώπισης του εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ ο κ. Λεωνίδας Διαμαντόπουλος παρουσίασε τη διάσταση της επεμβατικής αντιμετώπισης στεφανιαίας νόσου.

Δημήτρης Μιντίδης
 
«Είμαστε θιασώτες της συνεργασίας των συλλόγων, που έχουν σαν αντικείμενο τη δημόσια υγεία»

Στην έναρξη της εκδήλωσης οι πρόεδροι των δύο συλλόγων χαιρέτησαν τη συνεργασία που μόλις ξεκίνησαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για την ποιότητα της υγείας των συμπολιτών μας. «Βρήκαμε πρόθυμους συνεργάτες στους κόλπους του Ιατρικού Συλλόγου», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών, κ. Δημήτρης Μιντίδης. «Είμαστε θιασώτες της συνεργασίας των συλλόγων, που έχουν σαν αντικείμενο τη δημόσια υγεία», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι στόχος του Συλλόγου είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών του και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα. «Αν αναλογιστούμε ότι το 80% των καρδιοπαθειών προλαβαίνονται, ενώ μερικές καταστάσεις είναι και αναστρέψιμες», σχολίασε, «τότε είναι εγκληματικό να αδιαφορούμε και να μην ενημερώνουμε τον κόσμο με παρόμοιες εκδηλώσεις». Καταλήγοντας ο κ. Μιντίδης εξέφρασε την ελπίδα η εκδήλωση για τη στεφανιαία νόσο να γίνει αφετηρία για παρόμοιες από κοινού δράσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι «οι ομιλητές μας είναι αξιόλογοι καρδιολόγοι της πόλης μας». «Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους γιατρούς της πόλης μας», υπογράμμισε κλείνοντας, «γιατί είναι καταξιωμένοι και έχουν δείξει δείγματα της επιστημοσύνης τους».

Βασίλης Λούρμπας
 
«Είμαστε ανοιχτοί σε αυτού του είδους τις συνεργασίες γιατί πιστεύουμε είναι καλό να γίνονται ομιλίες στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης»

«Πάντα είμαστε ανοιχτοί και με άλλους συλλόγους, όπου μας έχει ζητηθεί», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βασίλης Λούρμπας. «Είμαστε ανοιχτοί σε αυτού του είδους τις συνεργασίες γιατί πιστεύουμε είναι καλό να γίνονται ομιλίες στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης», συνέχισε, «και μάλιστα σκεφτόμαστε να γίνουν κάποιες ομιλίες σε απομακρυσμένα μέρη, όχι μόνο στην Κομοτηνή, αλλά αν μπορούμε και σε χωριά, για να μάθει ο κόσμος και για την πρόληψη και για τις θεραπείες».

«Η καρδιολογία στο νομό μας είναι πολύ ψηλά σαν ειδικότητα»

«Η καρδιολογία στο νομό μας είναι πολύ ψηλά σαν ειδικότητα», παρατήρησε ο κ. Λούρμπας, «τόσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες καρδιολόγους, όσο και από την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία έχει υψηλό επίπεδο και προσφέρει εξαιρετικό έργο». «Νομίζω ότι πρέπει να τους εμπιστευόμαστε πάρα πολύ τους καρδιολόγους στην περιοχή μας», επισήμανε, για να συμπληρώσει πως «γενικά το επίπεδο των γιατρών νομίζω ότι είναι πολύ ανεβασμένο στην πόλη μας».

«Κάθετη πτώση στις ηλικίες, που προσβάλλονται από στεφανιαία νόσο, ίσως ως συνέπεια της κρίσης»

Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, υπενθύμισε πως η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται κάθετη πτώση στις ηλικίες, τις οποίες προσβάλλει. «Ίσως είναι συνέπεια της κρίσης που περνάει ο ελληνικός λαός», σχολίασε σχετικά, «γιατί αυτή η πίεση που δεχόμαστε καθημερινά έχει τις συνέπειές της».

Δημήτρης Θεοδωρίδης
 
«Όσο πιο γρήγορα ζητήσεις βοήθεια και πραγματωθεί η θεραπεία, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα από όλες τις απόψεις»

«Η ενημέρωση είναι το Α και το Ω», ειδικά για το θέμα του εμφράγματος, που ανέλυε ο ίδιος, διαμήνυσε στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης. «Ο χρόνος είναι το βασικότερο συστατικό της νόσου», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα ζητήσεις βοήθεια και πραγματωθεί η θεραπεία, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα από όλες τις απόψεις- από θνητότητα, από ποιότητα ζωής, από τα πάντα». «Δυστυχώς ζούμε σε μια περιοχή, που δεν έχουμε πρόσβαση σε αιμοδυναμικό εργαστήριο», συνέχισε, «κάτι που υπάρχει στην Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να είναι το κέντρο της χώρας. Στο νοσοκομείο που εργαζόμουν το έμφραγμα με το που ερχόταν στις πρώτες βοήθειες έφευγε κατευθείαν και γινόταν αγγειοπλαστική μέσα σε 15-20 λεπτά. Αυτή τη στιγμή ένα έμφραγμα που έρχεται στην Κομοτηνή θα στεφανιαιογραφηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε 2-3 ημέρες, μετά από άπειρες συζητήσεις με την Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της παθογένειας που υπάρχει. Τουλάχιστον να κοιτάξουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, το οποίο είναι να ενημερώσουμε το κοινό ώστε να μην υποτιμήσει τα συμπτώματα και να πάει γρήγορα στο Νοσοκομείο. Σε αυτό το στάδιο το δικό μας νοσοκομείο κάνει εξαίρετα τη δουλειά του κι από εκεί και πέρα περιμένουμε, ελπίζουμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε καλύτερες δημόσιες δομές υγείας».

«Δεν πρέπει να υποτιμώνται τα συμπτώματα του εμφράγματος»

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ο έντονος πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, η εφίδρωση, «ένας πόνος που δεν έχουμε νοιώσει ποτέ», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο κ. Θεοδωρίδης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει να υποτιμώνται, δεν παρέλειψε όμως να παρατηρήσει ότι ακόμα κι εκείνοι που τα γνωρίζουν καλά κάποιες φορές δεν επιδεικνύουν τη δέουσα μέριμνα να απευθυνθούν στο γιατρό. «Βλέπουμε ότι ακόμα και σε αυτούς τους ασθενείς υπάρχει υποτίμηση των συμπτωμάτων και έρχονται μετά από αρκετές ημέρες».

Πρώτα οι παράγοντες κινδύνου και μετά η ηλικία για τη συχνότητα των ιατρικών ελέγχων

Ερωτηθείς για τη συχνότητα με την οποία πρέπει κανείς να κάνει εξετάσεις, ο κ. Θεοδωρίδης διέκρινε ότι δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο η ηλικία, αλλά οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους είναι εκτεθειμένος ένας άνθρωπος. Οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η υπέρταση και πάνω από όλα το οικογενειακό ιστορικό. «Όταν έχεις έναν άνθρωπο 20 χρονών με 400 χοληστερίνη, με πατέρα 40αρη με δύο αγγειοπλαστικές, που ήδη έχει κάνει ζάχαρο, τότε δεν είναι καθόλου υπερβολικό να του πεις να τον βλέπεις κάθε 6 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Από την άλλη έναν άνθρωπο 60 ετών, χωρίς παράγοντες κινδύνου, μπορείς να τον βλέπεις περιοδικά στη διετία ή στην τριετία», επισήμανε.

«Το άγχος έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των βασικών βιολογικών παραμέτρων, με αποτέλεσμα να προδιαθέτει και σε πρώιμη στεφανιαία νόσο»

Τέλος, ένας κρίσιμος παράγοντας που προδιαθέτει στην εμφάνιση στεφανιαίων επεισοδίων είναι το άγχος. «Είναι ένα από τα κριτήρια διάγνωσης του στεφανιαίου πόνου», παρατήρησε ο κ. Θεοδωρίδης, εξηγώντας πως «αν εμφανίζεται αυτός ο πόνος πάνω σε άγχος και στρες, μην διαγνώσουμε αμέσως μία κρίση πανικού, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να περνάει μπροστά μας ένα έμφραγμα και να του λέμε ηρέμησε». «Το άγχος έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των βασικών βιολογικών παραμέτρων», επισήμανε, «προδιαθέτει σε σάκχαρο, ανεβάζει τα λιπίδια, αυξάνει την πίεση των αγγείων, με αποτέλεσμα να προδιαθέτει και σε πρώιμη στεφανιαία νόσο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.