Με γεφυρα μονο για ποδηλατα ο ποδηλατοδρομος για Πανεπιστημιουπολη;

Αλλαγές στη μελέτη για λόγους ασφαλείας της διαδρομής, που δεν μπορεί να δημιουργηθεί διαφορετικά

Είναι γνωστό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, η Περιφέρεια ΑΜΘ στοχεύει στη δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων στα όρια της Κομοτηνής, έναν προς την Πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ, και ένα προς το Κόσμιο, ο οποίος θα συνδυαστεί εκεί με την κατασκευή νέας γέφυρας πριν από τον οικισμό.

Και ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου έχουν προχωρήσει, με την ένταξή μέρους του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, το πρώτο έργο, προς πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται ακόμα στη φάση της μελέτης.

Μάλιστα η μελέτη για τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο θα έχει αλλαγές, μιας και φαίνεται ότι για λόγους ασφαλείας και στενότητας της γέφυρας του Ηφαίστου, θα μελετηθεί η δημιουργία νέας γέφυρας, παραπλεύρως της υφιστάμενης, που θα εξυπηρετεί την κίνηση των ποδηλάτων, κάτι που θα γίνει και σε ένα τεχνικό που υπάρχει κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.

Το τεχνικό κοντά στην πανεπιστημιούπολη στο οποίο επίσης πρέπει να δημιουργηθεί διάδρομος

Απαραίτητη η δημιουργία νέων έργων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η χάραξη του ποδηλατόδρομου προς την Πανεπιστημιούπολη, διέρχεται από δύο τεχνικά έργα (γέφυρα Βοσβόζη και κιβωτιοειδής οχετός περιμετρικής τάφρου Πανεπιστημίου), για τη διέλευση των οποίων ο μελετητής πρότεινε διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Λόγω της στενότητας της οδού όμως, όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρίθηκαν από την Υπηρεσία ως με αποδεκτές, καθώς προέβλεπαν είτε σημαντικές αποκλίσεις από τους πρότυπους κανονισμούς οδικών έργων (μείωση πλάτους των λωρίδων κυκλοφορίας, μετατόπιση του άξονα της οδού), είτε σημαντικές παρεμβάσεις στους φορείς (καθαίρεση πεζοδρομίων, αφαίρεση κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση ισχυρής σήμανσης για τους χρήστες), καθιστώντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες στα τμήματα αυτά μη ασφαλείς.

Έτσι σύμφωνα με την υπηρεσία, η μόνη εναλλακτική λύση που εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση όλων των χρήσεων (πεζοί, ποδήλατα, αυτοκίνητα) χωρίς να υποβαθμίζεται η οδική ασφάλεια, είναι η διατήρηση των δύο προαναφερθέντων τεχνικών ως έχουν, και η κατασκευή δύο νέων τεχνικών έργων – γεφυρών παραπλεύρως των υφιστάμενων, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της ποδηλατικής διαδρομής.

Για αυτό και κρίθηκε απαραίτητη, και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, η εκπόνηση αφενός στατικής μελέτης για τις δύο νέες γέφυρες, ενώ για αυτές θα γίνει και υδραυλική μελέτη, από τους υφιστάμενους μελετητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.