Με αργους ρυθμους προχωρα το προγραμμα «Προσωπικος Βοηθος για τα ατομα με αναπηρια»

Μόλις ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις για τους 1.000 ωφελούμενους της Αττικής

Σύντομα, λέει το υπουργείο, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε επιπλέον Περιφέρειες

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία». Δεν είναι μόνο ο μικρός αριθμός ωφελούμενων από την Αττική που εντάχθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αλλά και οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου πως από το νέο έτος η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα επεκταθεί σε επιπλέον Περιφέρειες της χώρας. Κάτι που όπως φαίνεται μετατίθεται χρονικά στο μέλλον αφού ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κατ’ οίκον αξιολογήσεις για τους 1.000 ωφελούμενους της Αττικής.

Το υπουργείο μόλις χθες έσπευσε να ανακοινώσει πως ξεκινούν οι πρώτες κατ’ οίκον αξιολογήσεις. Ειδικότερα, όσοι επιλέχθηκαν, θα λάμβαναν την Πέμπτη σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να επιλέξουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://prosopikosvoithos.gov.gr/. Οι διαθέσιμες ημερομηνίες των πρώτων αξιολογήσεων είναι από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι αξιολογήσεων. Για όσους δεν επιλέξουν οι ίδιοι ραντεβού, το σύστημα θα επιλέξει αυτόματα ένα ραντεβού για αυτούς και θα λάβουν σχετική ενημέρωση.

Με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας, έχουν συγκροτηθεί ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές οι οποίες αποτελούνται από: α) κοινωνικό λειτουργό, β) ψυχολόγο, γ) φυσικοθεραπευτή, δ) εργοθεραπευτή και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση και αναλυτικές οδηγίες.

Πάντως, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σπεύδει να ενημερώσει πως το πρόγραμμα «θα επεκταθεί  σύντομα και σε επιπλέον Περιφέρειες της χώρας, ενώ το 2024 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά».

Μάλιστα η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά, σε πανηγυρικούς τόνους ότι: «Επιτέλους, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ένα δίκαιο και χρόνιο αίτημα τους, ικανοποιείται. Μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ξεκινάμε για πρώτη φορά την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας και σύντομα οι πρώτοι 1000 συμπολίτες μας, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή αιτήσεων και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πρώτες κατ’ οίκον αξιολογήσεις, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την διαδικασία και στηρίζοντας όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ως Πολιτεία, επιλέγουμε το δικαιωματικό μοντέλο πρόσληψης της αναπηρίας και διασφαλίζουμε την ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.