Με αγωγο 5,5 χιλιομετρων θα συνδεθει το Νεο Νοσοκομειο με τον βιολογικο

Η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στο νέο Νοσοκομείο, αλλά και στους οικισμούς γύρω από την Κομοτηνή, όπως ο Ήφαιστος και το Θρυλόριο στους σχεδιασμούς της ΔΕΥΑΚ

Την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς σε απόσταση 10-12 χιλιομέτρων από την πόλη της Κομοτηνής, αλλά και την κάλυψη του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προβλέπει η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων για τον βιολογικό καθαρισμό Κομοτηνής, που προωθεί η ΔΕΥΑΚ.
 
Μέσω του έργου αυτού θα αδειοδοτηθεί η υφιστάμενη σύνδεση της Σχολής Αστυφυλάκων, ενώ θα αδειοδοτηθούν, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν, αγωγοί που θα συνδέσουν τον Βιολογικό με οικισμούς τόσο προς τα ανατολικά (Θρυλόριο, Ανθοχώρι, Φύλακας) όσο και βόρεια (Υφαντές, Ήφαιστος).
 
Προβλέπεται δε η σύνδεση με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και την Πανεπιστημιούπολη, με την κατάργηση, σύμφωνα με την μελέτη, του τοπικού βιολογικού του Πανεπιστημίου.
 

Καλύπτει ανάγκες σε ορίζοντα 20ετίας ο Βιολογικός

Να θυμίσουμε πως η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κομοτηνής, είναι δυναμικότητας 79.500 ΙΑ για τις ανάγκες της επόμενης 20ετίας και με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης σε 106.000 ΙΑ για την Β’ φάση (40ετία),
 
Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί αποχετευτικά δίκτυα στην Κομοτηνή αλλά και στους οικισμούς του Κοσμίου και του Ροδίτη. Προβλέπεται δε η επέκταση, με την δημιουργία νέων δικτύων, στους οικισμούς Θρυλορίου, Φύλακα, Ανθοχωρίου, στη Σχολής Αστυνομίας, στην Πανεπιστημιούπολη, τους οικισμούς Ηφαίστου και Υφαντών και η αποχέτευση νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής με όλα τα απαιτούμενα αντλιοστάσια.
 
Το νέο έργο αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης των περιαστικών οικισμών και λοιπών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε απόσταση έως 10-12 χιλ. από την πόλη με την προσαγωγή των λυμάτων στην ΕΕΛ Κομοτηνής.
 
Η παρούσα δυναμικότητα της ΕΕΛ καλύπτει πλήρως τον πληθυσμό σχεδιασμού της πόλης και των προς εξυπηρέτηση νέων οικισμών και δραστηριοτήτων για την επόμενη 20ετία, ενώ για την 40ετία θα απαιτηθεί η προβλεπόμενη μελλοντική επέκταση της ΕΕΛ.
 
Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής αποφάσισε την επέκταση των αποχετευτικών δικτύων σε όμορους οικισμούς της Κομοτηνής και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς με τα απαιτούμενα αντλιοστάσια για την προσαγωγής των λυμάτων στην ΕΕΛ Κομοτηνής η οποία μετά την επέκτασή της το 2009 έχει επαρκή δυναμικότητα για την υποδοχή και επεξεργασία του πρόσθετου φορτίου λυμάτων.
 
Στα προτεινόμενα έργα προς περιβαλλοντική αδειοδότηση περιλαμβάνονται έργα που είναι ήδη κατασκευασμένα και λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση, όσο και νέα έργα αποχέτευσης τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν, ενώ ήδη η ΔΕΥΑΚ αναζητεί πόρους από το Πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης για τη χρηματοδότηση των έργων.
 
Ήδη άλλωστε, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας αλλά και τον καλύτερο λειτουργικό έλεγχο της εγκατάστασης καθώς και την ανακαίνιση του εξοπλισμού που παρουσιάζει προβλήματα παλαίωσης έχει εγκριθεί από το Πρόγραμμα ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ χρηματοδότηση 1.650.000 Ευρώ στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής»
 
 

Τι προβλέπεται στην επέκταση του δικτύου 

Με την νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, προβλέπονται τόσο αγωγοί, όσο και η δημιουργία των εσωτερικών δικτύων σε οικισμούς.
 
Ειδικά για το πανεπιστήμιο, το οποίο έχει εσωτερικό δίκτυο, προβλέπεται αγωγός από την Πανεπιστημιούπολη προς τον οικισμό Ήφαιστο μήκους 550μ. στον Ήφαιστο θα κατασκευαστεί πλήρες εσωτερικό δίκτυο, ενώ θα υπάρξει και αγωγός 400μ προς το υφιστάμενο σύστημα της Κομοτηνής, με παράλληλη κατάργηση της τοπικής ΕΕΛ του ΔΠΘ.
 
Το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Υφαντών θα συνδέεται με αγωγό μήκους 412μ, προς τον αγωγό της Αστυνομίας για να οδηγηθεί στην ΕΕΛ Κομοτηνής.
 
Επίσης αδειοδοτείται το δίκτυο αποχέτευσης στους οικισμούς Θρυλόριο, Ανθοχώρι και Φύλακα με τα αντλιοστάσια και τους αγωγούς μεταφοράς μεταξύ των οικισμών και τέλος με κατάληξη στο δίκτυο αποχέτευσης του Ροδίτη. Περιλαμβάνει 3 εσωτερικά αντλιοστάσια στο Θρυλόριο, και από ένα σε Φύλακα και Ανθοχώρι, με αγωγούς μεταφοράς μήκους 2320μ από Φύλακα προς Θρυλόριο, μήκους 1.320μ από Θρυλόριο προς το τελικό αντλιοστάσιο, μήκους 4.520 από Ανθοχώρι προς το τελικό αντλιοστάσιο και τέλος μήκους 2.600μ από αυτό προς τον Ροδίτη, όλα κατά μήκος δημοτικών και επαρχιακών οδών.
 
Τέλος οι αγωγοί μεταφοράς λυμάτων από το προγραμματιζόμενο Νέο Γ.Ν. Κομοτηνής μέχρι την είσοδο βιολογικού θα έχουν μήκος 5.625 μέτρων, ενώ θα κατασκευαστούν και τρία αντλιοστάσια.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.