«MBA – Μεταπτυχιακα: Μετεκπαιδευση, η δυναμικη απαντηση στο μελλον»

Tο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. και ο Σύλλογος Φοιτητών του «Ιωάννης Καποδίστριας», διοργάνωσαν χθες, Τετάρτη 10 Απριλίου, στο Α’ αμφιθέατρο του τμήματος, εκδήλωση με θέμα «MBA – Μεταπτυχιακά: Μετεκπαίδευση, η δυναμική απάντηση στο μέλλον», με την συμμετοχή όλων των μελών ΔΕΠ του τμήματος που διδάσκουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΘ.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Πρόεδρος του τμήματος και Διευθυντής του MBA, Γεώργιος Σαραφόπουλος-Αν. Πρόεδρος του τμήματος, Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου-Αν. Καθηγητής, Θεόφιλος Παπαδημητρίου-Επικ. Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χαζάκης- Επικ. Καθηγητής, Σύλβια Σταυρίδου-Επικ. Καθηγήτρια, Περικλής Γκόγκας-Επικ. Καθηγητής, Δημήτριος Ι. Δημητρίου-Επικ. Καθηγητής, Ελευθέριος Σπυρομήτρος-Λέκτορας και Γεώργιος Δρογαλάς- Λέκτορας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων για τους φοιτητές του ΔΠΘ, και όχι μόνο, ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Πρόεδρος του τμήματος ΔΟΣΑ του ΔΠΘ «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τα μεταπτυχιακά»

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Πρόεδρος του τμήματος και Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος, «Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι το μέλλον για οπουδήποτε. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τα μεταπτυχιακά. Ειδικά σε μία περίοδο υφεσιακής λογικής όποιος δεν εκσυγχρονίζεται, δεν προετοιμάζεται, δεν θα είναι έτοιμος για το αύριο. Το αύριο στην Ελλάδα, θέλει γνώση κυρίαρχων στοιχείων και τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ένα σοβαρότατο βήμα προς αυτό. Εμείς αυτήν την ανάγκη προσπαθούμε να θεραπεύσουμε».

«Το πρόγραμμα M.B.A. του ΔΠΘ ένα διεθνούς εμβέλειας μεταπτυχιακό»

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος ΔΟΣΑ του ΔΠΘ, δημιουργήθηκε το 2006 με στόχο την προαγωγή των Διεθνών Επιχειρηματικών και Οικονομικών Σχέσεων. Το 2012 το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα του ΔΟΣΑ μετεξελίχθηκε σε ένα ισχυρό M.B.A. “Master of Business Administration”μοναδικό και πρότυπο από το είδος που πραγματεύεται.

«Όπως ξέρετε στο τμήμα μας, το ’13-’14, πέρα από την μετονομασία του σε Οικονομικών Επιστημών που ήταν ένα βασικό αίτημα, μετονομάστηκε και το μεταπτυχιακό του σε MBA, μία γενική, ουσιαστική αναβάθμιση στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού, τέτοια που επιτρέπει να είναι ένα μεταπτυχιακό διεθνούς εμβέλειας» δήλωσε ο κ. Μουρμούρης τονίζοντας πως «υπάρχουν τα πιο σύγχρονα μαθήματα για θέματα Διοίκησης και Οικονομικής Εμβάθυνσης».

Το μεταπτυχιακό του ΔΠΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους, «το πρώτο είναι ότι γίνεται με “case studies” δηλαδή με συγκεκριμένες εφαρμογές. Το δεύτερο είναι ότι η εμβάθυνση και η διεύθυνση των αντικειμένων επιτρέπει πια να μπει ο «άλλος», το διεθνές γίγνεσθαι της επιστήμης και το τρίτο είναι ότι φεύγει σε κάθε μάθημα με ένα εργαλείο, μια μεθοδολογία στα χέρια του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής κάνει business plan, θα κάνει μία πολύ συγκεκριμένη εφαρμογή, θα μάθει να το κάνει και σε μία επιχείρηση της περιοχής».

Για παράδειγμα, όπως γνωστοποίησε ο κ.Μουρμούρης, τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση στο επιμελητήριο της Ξάνθης, στην οποία οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΔΠΘ θα παραδώσουν τα business plan τα οποία ετοίμασαν για εταιρείες που τους προτάθηκαν από το επιμελητήριο. «Πρόκειται για πρακτικές εφαρμοσμένες δουλειές, δεν το κάνεις απλά για να μάθεις την τεχνική και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά, είναι ένα εργαλείο το οποίο το έχεις εφαρμόσει κιόλας».

 

Η ταυτότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΔΟΣΑ

 

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΔΠΘ δέχεται κάθε έτος 30 παιδιά, με τη δυνατότητα ενός 20% επιπλέον, στο βαθμό όμως που οι υποψήφιοι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΔΠΘ αποσκοπεί στην παραγωγή της παιδείας των μεταπτυχιακών φοιτητών /τριών στις Οικονομικές και Διοικητικές Επιστήμες, στην ανάπτυξη της αντίστοιχης επιστημονικής έρευνας και στη δημιουργία αποτελεσματικών στελεχών στην αγορά εργασίας οργανισμών και επιχειρήσεων.

Η διάρκεια

Το M.B.A. του τμήματος ΔΟΣΑ διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Κατά τα τρία πρώτα διδάσκονται εξειδικευμένα αντικείμενα και στο Δ’ εξάμηνο συγγράφεται και υποστηρίζεται μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρη «όχι μόνο στα θέματα διοίκησης, καθώς έπειτα οι φοιτητές μπορούν να προχωρήσουν και στο εξωτερικό. Υπάρχει ήδη μία μονάδα ερευνητική με περίπου 20 ερευνητές, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονται από το μεταπτυχιακό και κάνουν μελέτες-έρευνες σε πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά παιδεία αιχμής».

Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα εγγράφονται πτυχιούχοι των τμημάτων Οικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης, Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, καθώς και οι πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων αναγνωρισμένων ισότιμων πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
Αυτή τη στιγμή, το 25% των φοιτητών του μεταπτυχιακού είναι απόφοιτοι του ΔΠΘ και οι υπόλοιποι από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο πρόεδρος του τμήματος σημείωσε επίσης πως «το μεταπτυχιακό μπορεί να διδάσκεται εν μέρη στα αγγλικά και σκοπός μας είναι να περάσουμε σε αυτή τη μορφή και να το συνδυάσουμε με ένα άλλο ξένο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να παίρνει ο άλλος και ένα δίπλωμα που να αναφέρει και το ΔΠΘ και κάποιο άλλο πανεπιστήμιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.