Μαστογραφικος ελεγχος σε γυναικες του Δημου Αιγειρου

Διακόσιες γυναίκες ηλικίας από σαράντα μέχρι και εβδομήντα ετών από τους οικισμούς του δήμου Αιγείρου πραγματοποίησαν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε μια συνεργασία του δήμου με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜΘ και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και τις 14 Ιουλίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αιγείρου, όπου βρέθηκε η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, χορηγίας της εταιρίας AVON με τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και συγκεκριμένα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Αιγείρου, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Φαναρίου και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Μελέτης

Στόχος η ευαισθητοποίηση των γυναικών

«Όλη η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με την χορηγία της AVON και συγκεκριμένα με την χορηγία μηχανήματος», τονίζει η Κατερίνα Βογιατζή, τεχνολόγος ακτινολόγος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία που μαζί με την συνάδελφό της Έλενα Χέλιου πραγματοποίησαν τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο, αναφέροντας ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται και ότι υπάρχει τρομερή απήχηση. «Ως εταιρεία δεν κάνουμε πληθυσμιακό έλεγχο, κάνουμε ευαισθητοποίηση, ουσιαστικά δηλαδή παίρνουμε ένα δείγμα από τις γυναίκες της περιοχής που επισκεπτόμαστε. Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο, να μην παραμελούν την υγείας τους και από την στιγμή που θα κάνουν σε εμάς μια δωρεάν μαστογραφία να ευαισθητοποιηθούν και να ξανακάνουν μετά από ένα χρόνο».

 

Διακόσιες γυναίκες στο δήμο Αιγείρου έκαναν μαστογραφία το τετραήμερο που η μονάδα βρέθηκε στο Δήμο Αιγείρου. «Όσον αφορά στα αποτελέσματα, αν υπάρχει πρόβλημα ειδοποιείται η γυναίκα αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση από τον γιατρό και η μαστογραφία στέλνεται στο σπίτι της. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα όλες οι μαστογραφίες έρχονται ταχυδρομικώς σε κάθε δήμο που είμαστε καλεσμένοι, ανακοινώνεται στις κυρίες ότι έχουν έρθει τα αποτελέσματα και τα παίρνουν», τονίζει η κ.Βογιατζή.
Η διάγνωση να σημειωθεί ότι γίνεται από γιατρούς της εταιρείας που εργάζονται στον Άγιο Σάββα στην Αθήνα.

Στήριξη από την εταιρεία καλλυντικών AVON

Η AVON έχει κάνει χορηγία το μηχάνημα, ώστε να είναι δυνατός ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος. «Ουσιαστικά η εταιρεία από κάποιες πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων στηρίζει το πρόγραμμα, να σημειώσω βέβαια ότι από αυτά τα χρήματα η εταιρεία δεν έχει κανένα κέρδος. Από εκεί και πέρα την εταιρεία την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, πόσες γυναίκες έκαναν μαστογραφία και σε ποια μέρη πηγαίνουμε. Στόχος της να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των περιοχών της Ελλάδας και έτσι μετά την Θράκη στα τέλη Αυγούστου θα επισκεφτούμε την Μακεδονία», αναφέρει η κ. Βογιατζή.

Απαραίτητος ο συχνός προληπτικός έλεγχος

Σύμφωνα με την κ. Βογιατζή, «η μαστογραφία πρέπει να γίνεται από τις γυναίκες μετά τα σαράντα κάθε έτος μπορεί και δύο ανάλογα με το τι συστήνει ο γιατρός της κάθε γυναίκας», ενώ όσον αφορά στην πρόληψη αναφέρει ότι «η γυναίκα πρέπει να ψηλαφίζει τον μαστό της μια φορά τον μήνα η ίδια. Η καθημερινή ψηλάφηση δεν είναι σωστή, γιατί έτσι μαθαίνεις τον μαστό και δεν πρόκειται να βρεις κάτι που θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πορεία ως πρόβλημα. Αν η γυναίκα δει κάτι διαφορετικό στο μαστό πρέπει να πάει στο γιατρό. Ένα σύμπτωμα μπορεί να είναι και ο πόνος, αλλά πολλές γυναίκες πονάνε λόγω άγχους ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δείγματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι η γυναίκα έχει κάτι στο μαστό είναι οι ελιές, οι οποίες αν παρατηρηθεί ότι έχουν αλλάξει χρώμα ή ότι μεγαλώνουν σε πρώτη φάση η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το δερματολόγο και σε δεύτερη φάση το μαστολόγο. Η ελιά δυνητικά μπορεί να θεωρηθεί καρκίνος. Επίσης, αν ο καρκίνος είναι σε μεγάλο στάδιο μπορεί να φανεί και εξωτερικά ως πληγή ή ακόμη ένα σύμπτωμα που πρέπει να κάνει την γυναίκα να ανησυχήσει είναι εάν η θηλή του μαστού εισέλθει προς τα μέσα. Είναι ένα δείγμα ότι η γυναίκα έχει κάτι στο μαστό, που μπορεί να μην είναι και κάτι βέβαια. Γενικά, κάποιο σύμπτωμα φανερό δεν υπάρχει και για αυτό πρέπει να γίνεται συχνά προληπτικός έλεγχος και εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα συχνότερα».

Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό γυναικών

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος ως καρκίνος στις γυναίκες. Στην κινητή μονάδα μαστογραφίας η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ μεγάλη «Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να κάνουν μαστογραφία αλλά εξυπηρετείται συγκεκριμένος αριθμός γυναικών στην κινητή μονάδα, για αυτό και εξυπηρετούμε γυναίκες ηλικίας από σαράντα έως και εβδομήντα ετών, που ουσιαστικά είναι οι κρίσιμες ηλικίες για να εμφανιστεί ο καρκίνος. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε έλεγχο σε όλες τις γυναίκες των χωριών που επισκεπτόμαστε. Στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε πενήντα ημέρες καθημερινά».
Η κινητή μονάδα έχει ήδη επισκεφτεί δύο δήμους του νομού Ξάνθης και μετά το δήμο Αιγείρου θα επισκεφθεί, σήμερα συγκεκριμένα, το Δήμο Ιάσμου όπου και εκεί τέσσερις ημέρες οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μαστογραφία.

Διαδικασία χρονοβόρα και δαπανηρή η μαστογραφία

Η μαστογραφία στοιχίζει περίπου εκατόν πενήντα ευρώ, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει αναμονή που φθάνει μέχρι και το εξάμηνο, τονίζει η κ. Βογιατζή αναφέροντας ότι «η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό η προσέλευση του κόσμου και η επιθυμία του ήταν πολύ μεγάλη. Είναι ένα θέμα που όλοι το γνωρίζουν, όλες θέλουν να προλάβουν, αλλά δεν μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί είναι χρονοβόρα και γιατί στοιχίζει».

Σημαντικό ότι την επιθυμία για μαστογραφία την εκφράζουν σε πολλές περιπτώσεις άνδρες

Δίπλα στις εργαζόμενες της Ελληνικής Αντικαρκανικής Εταιρείας αυτές τις τέσσερις ημέρες και οι εργαζόμενες στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» Φαναρίου και Αιγείρου καθώς και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Μελέτης. Όπως σημειώνει η Αγγελική Γιοβανούδη, εργαζόμενη στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Φαναρίου η δική τους εμπλοκή αφορούσε «στην ενημέρωση των γυναικών για την άφιξη της κινητής μονάδας, στην καταγραφή αυτών που επιθυμούσαν να κάνουν μαστογραφία. Από εκεί και πέρα λόγω της αυξημένης επιθυμίας για μαστογραφία κάναμε καταγραφή των νεωτέρων, γιατί δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλες».

 

Το σημαντικό, όπως σημειώνει η κ. Γιοβανούδη, είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες στους οικισμούς είναι ενημερωμένες και «μάλιστα γυναίκες από την μειονότητα εξέφρασαν την επιθυμία να κάνουν μαστογραφία. Και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι την επιθυμία αυτή την εξέφραζαν οι άνδρες τους. Έρχονταν οι άνδρες και ρωτούσαν και δήλωναν τη συμμετοχή των γυναικών τους». Όπως δε συμπληρώνει η κ. Βογιατζή, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο δήμο Αιγείρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι άνδρες δηλώνουν συμμετοχή για τις γυναίκες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.