Μαγεψε εκπαιδευτικους και μαθητες απο ολη την Ευρωπη η Κομοτηνη

Με τις καλύτερες εμπειρίες φεύγουν οι φιλοξενούμενοι του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής από την περιοχή μας

Γνώρισαν όλη την ΑΜΘ μέσω του προγράμματος «Οι διαφορές μας, μας ενώνουν» του ERASMUS+

Ενθουσιασμένοι ήταν 26 μαθητές από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους, από την εμπειρία τους στην Κομοτηνή και όλη την ΑΜΘ, την οποία επισκέφτηκαν μέσω του προγράμματος  «Οι διαφορές μας, μας ενώνουν» του ERASMUS+, στο οποίο συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα μελετά διάφορες θεματικές ενότητες, όπως  την αναπηρία, το μεταναστευτικό, την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, τις σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και την πολυπολιτισμικότητα.

Το σχολείο έχει μεγάλη παράδοση στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σημείωσε η κ. Μαριάννα Σάρτη, διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με δύο προγράμματα φέτος.

Τα παιδιά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα, και το σχολείο τα θεωρεί σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μιας και είναι μια σπουδαία εμπειρία, και εμπεδώνουν μαθησιακά αντικείμενα με βιωματικό τρόπο, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Γνωριμία με την πολυπολιτισμικότητα

Στην πόλη μας ήρθαν 26 παιδιά από τέσσερις χώρες του εξωτερικού, 5 από τη Γαλλία, 6 από την Ιταλία, 8 από τη Ρουμανία και 6 από τη Λιθουανία, με ακόμα 26 παιδιά από το 4ο Γυμνάσιο να συμμετέχουν ως συνοδοί τους, σημείωσε η υπεύθυνη του προγράμματος για το σχολείο είναι η κ. Μαρία Κίρτση, με το σχολείο να παρουσιάζει την θεματική του για την πολυπολιτισμικότητα, που υπάρχει έντονα στην περιοχή μας.

Όλα τα παιδιά, κάνουν μια έρευνα στο θέμα κάθε χώρας, μελετούν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια κάνουν προτάσεις αν μπορούν να βελτιώσουν ή να αλλάξουν κάτι.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά επισκέφτηκαν τόσο την πόλη μας και τα μουσεία της, όσο και περιοχές εκτός Ροδόπης, όπως τους Φιλίππους, την Ξάνθη. «Έμειναν κατενθουσιασμένοι και οι καθηγητές και οι μαθητές από τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά και την ομορφιά των πόλεων και της περιοχής» σημείωσε.

Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα θετική, τόνισε, γιατί αφενός βελτιώνουν το επίπεδο της ξένης γλώσσαν των παιδιών, αφετέρου έρχονται σε επαφή με ξένους πολιτισμούς στις επισκέψεις τους στα άλλα σχολεία.

Έρχονται σε επαφή με ένα ξένο πολιτισμό, ένα καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα, μια άλλη νοοτροπία, και πέρα από τις φιλίες, ανοίγουν τους ορίζοντές τους, και αισθάνονται πως είναι οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι.

Συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ

Η εκδήλωση της τελευταίας ημέρας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με τα παιδιά να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας.

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη για την δράση, Καθηγήτρια κ. Μαρία Δέρρη, υπεύθυνη μαζί με την κ. Όλγα Κούλη και τη συνεργασία του κ. Φίλιππου Φιλίππου, προσκλήθηκαν από το σχολείο να συνεπικουρήσουν μια δράση κίνησης.

Δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία, και σε συνεργασία με τους συναδέρφους τους από την πρακτική άσκηση των φοιτητών, τους, κ. κ. Πολιτσάκη, Πίτση, Κουφού, Εμμανουηλίδου και Μασάδη, για να σχεδιάσουν μια δράση για τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας.

Βέβαια ξεκινούν με ακούσματα των παιδιών από τη σύγχρονη μουσική, και κρατώντας το ρυθμό, περνούν στον παραδοσιακό χορό. Παράλληλα οργάνωσαν δραστηριότητες πρωτότυπες και ελκυστικές δράσεις, που απαιτούν κριτική σκέψη και συνεργασία των παιδιών, μέσα από την επίλυση προβλημάτων, και έκλεισαν με dance aerobics.

«Η κίνηση και ο χορός έχουν άλλους κώδικες επικοινωνίας, είναι για όλους, και προσδοκούμε να πάρουν από αυτό και κινητικά πράγματα που διδάσκονται στο σχολείο» κατέληξε.

Δημιούργησαν δεσμούς

Υπεύθυνη όλου του προγράμματος «Οι διαφορές μας, μας ενώνουν» είναι η κ. Λουτσία Ζαλμπά, από το κολλέγιο Jules Lagneau του Μέτς στη Γαλλία, που τόνισε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, και κάθε χώρα μετακίνησε τουλάχιστον 20 μαθητές και 10 καθηγητές, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους για τη δημιουργία της Ευρώπης του αύριο.

Βλέπουν τον πολιτισμό κάθε χώρας, το εκπαιδευτικό της σύστημα, και έτσι μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και βελτιώσεις, ενώ όλες αυτές οι συναντήσεις, βοηθούν τα παιδιά να σκεφτούν αυτό που είναι η Ευρώπη.

Όσο για τις εμπειρίες της από την επίσκεψη στην περιοχή μας; Δεν είχε επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα, και είναι, όπως και οι συνάδερφοί της, γοητευμένη από τη φιλοξενία και την γενναιοδωρία των κατοίκων, και ήταν μια ευκαιρία να ανακαλύψουν μια περιοχή η οποία δεν είναι τόσο γνωστή τουριστικά, που όμως τους έκανε να θέλουν να την επισκεφτούν ξανά.

Άλλωστε αυτό που τους προσφέρει το Erasmus είναι ότι δεν έρχονται σαν τουρίστες, αλλά μπαίνουν στα σπίτια, γνωρίζουν πραγματικά τους ανθρώπους και δημιουργούν δεσμούς με αυτούς.

Πολύ καλές εντυπώσεις από τη φιλοξενία

Τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη μετέφερε η κ. Ντάνα Ιλτσένκο, από το σχολείο Nicolae Titulescu στο Βουκουρέστι, τονίζοντας πως πέρασαν καταπληκτικά, οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί, και αισθάνθηκαν πολύ ζεστασιά και φιλία. ‘Ήξερα την Ελλάδα αλλά δεν ήξερα τους Έλληνες» ανέφερε, και η εμπειρία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία της.

Λάτρεψε δε την κουζίνα της περιοχής, την οποία δεν γνώριζε, αλλά της είχαν πει πολύ καλά λόγια, ιδιαίτερα για την Κομοτηνή, ότι φημίζεται για αυτή, και δεν απογοητεύτηκε, ενώ είχε πολύ καλά λόγια για τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές του 4ου Γυμνασίου.

Η κ. Εντίτα Νταϊλιντιεν, από τη Λιθουανία, εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί κατάφεραν να έρθουν στη χώρα μας, παρά τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και να έρθουν σε επαφή με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη, ο καιρός είναι υπέροχος, αλλά και τα παιδιά του 4ου γυμνασίου ήταν πολύ φιλόξενα, και χαιρόμαστε που είμαστε εδώ» ανέφερε.

Τέλος οι Ιταλοί καθηγητές, Έλενα Μαραντζιού και Τζιοβάνι Ρινάλντι, αφού θύμισαν την «οικογενειακή» σχέση των δύο χωρών μίλησαν για την πολύ καλή εμπειρία τους στην Κομοτηνή, όταν μια οικογένεια, από τη μειονότητα, τους κάλεσε για ένα καφέ στο σπίτι τους, και τους έκανε εντύπωση πόσο φιλικά τους φέρθηκαν όλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.