Λυση για την προσωπικη διαφορα ζητουν οι Συνταξιουχοι του ΟΤΕ
Την Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση τους πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ στην Κομοτηνή, παρουσία του Προέδρου του Κεντρικού Πανελληνίου Συλλόγου κ. Γιώργου Κουτσομπογιώργου και του μέλους ΔΣ του Κεντρικού Πανελληνίου Συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Παρίτση, κατά την οποία συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, αλλά και τις κινήσεις που γίνονται από το Σύλλογο για να μπορέσουν αυτά να αντιμετωπιστούν.
Ο Κεντρικός Πανελλήνιος Σύλλογος έχει συνολικά 30.000 μέλη, με 20 Περιφερειακούς Συλλόγους μεταξύ των οποίων και αυτός της Θράκης, που περιλαμβάνει Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.
Μάλιστα ο κ. Κουτσουμπογιώργος τόνισε πως αποτελεί επιλογή η παρουσία του, ως προέδρου, να επισκέπτεται ακριτικές περιοχές όπως η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ώστε να υπάρχει καλύτερη επαφή με τα μέλη τους.
Πηγή ανησυχίας η προσωπική διαφορά
Το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί όλα τα μέλη τους είναι το θέμα της προσωπικής διαφοράς, τόνισε ο κ. Κουτσουμπογιώργος, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο να είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που ετοίμασε τροπολογία, μαζί με την αιτιολογική της έκθεση που συντάχθηκε από διαπρεπείς εργατολόγους, και απευθύνθηκαν στην Κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να μπορέσει να αποδοθεί η αύξηση που γίνεται στις συντάξεις.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό, σημείωσε, είναι να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στη σύνταξη, και να γίνει αυτή πραγματική. «Είναι πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο σε όλο τον κόσμο να καθορίζεται προσωπική διαφορά όχι για αυτούς που θα μπουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αυτούς που μπήκαν πριν από χρόνια» σημείωσε.
Η προσωπική διαφορά είναι ένας αυθαίρετος τρόπος, σημείωσε, που βγήκαν οι οφειλές, και έτσι η αύξηση συμψηφίζεται με την διαφορά αυτή, και οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν βλέπουν καμία αύξηση. Για αυτό και έδωσαν τη λύση της ενσωμάτωσης, προτείνοντας και μια ενδιάμεση λύση, η αύξηση να υπολογιστεί και να προστίθεται αφού έχει υπολογιστεί η προσωπική διαφορά στην σύνταξη, αλλά δεν εισακούστηκαν. Το ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί από την κυβέρνηση, καλύπτει εν μέρει το θέμα, αλλά θεωρούν πως δεν αποτελεί οριστική λύση.
Πολλά ζητήματα με τις συντάξεις χηρείας
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνέλευση είναι το γεγονός ότι έχουν συντάξεις χηρείας δύο ταχυτήτων.
Αν βγουν από το ταμείο, βγαίνουν «κανονικά» όπως τόνισε ο Πρόεδρος, αν όμως βγουν με την υπογραφή του Διοικητή, έχουν παρακρατήσεις 200-300 ευρώ σε σχέση με τις άλλες, τις οποίες θεωρούν παράνομες, και ζητούν να επιστραφούν στις χήρες αυτές οι συντάξεις.
Παράλληλα, όσοι λαμβάνουν δική τους σύνταξη, βλέπουν παρακράτηση 50%, που όμως δεν έγινε την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα τόσο να έχουν οφειλές που πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία, αλλά και να φορολογούνται για το επιπλέον εισόδημα το οποίο θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν.
Τέλος προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει για όσους συνταξιούχους του ΟΤΕ βγήκαν στη σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, και δεν αναγνώρισαν, μιας και δεν θα λάμβαναν μεγαλύτερο ποσό αλλά και θα έβλεπαν καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης, τα έτη εργασίας πριν διοριστούν στον ΟΤΕ.
Όμως με τον νόμο του Καρούγκαλου αυτά τα έτη μετρούν, και θα βοηθούσαν να μειωθεί η προσωπική διαφορά αλλά και ίσως να δουν και αύξηση της σύνταξής τους, όμως ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.