Λιγες εβδομαδες πισω τα «ΑΤΜ» γαλακτος σε Αλεξανδρουπολη και Κομοτηνη

«Σκόνταψαν» στα capital controls τα σχέδια του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» - Άνοιγμα για συνεργασίες στον κτηνοτροφικό κόσμο της Θράκης και της Περιφέρειας

Πέντε χρόνια πριν, στα τέλη του 2010, μια ομάδα αγελαδοτρόφων -γαλακτοπαραγωγών από τη Θεσσαλία, υιοθετώντας μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη, αποφάσισε να ιδρύσει τον συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα-Πιες», ο οποίος σύστησε στο καταναλωτικό κοινό της χώρας μας τα λεγόμενα «ΑΤΜ γάλακτος». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτόματες μηχανές εμφιάλωσης γάλακτος νέας τεχνολογίας εγκαταστάθηκαν στις γειτονιές της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και κέρδισαν την εμπιστοσύνη χιλιάδων νοικοκυριών. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός λειτουργεί 16 καταστήματα στην πόλη της Λάρισας και επιπλέον 17 στις συνοικίες της συμπρωτεύουσας, ενώ, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ετοιμάζεται να ανοίξει τη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων του, επεκτείνοντάς τες και στην παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων τυροκομικών προϊόντων. 

Το παράδειγμα του «ΘΕΣγάλα-Πιες» έρχεται στη Θράκη

Το πρωτοποριακό εγχείρημα του Συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων -γαλακτοπαραγωγών από τη Θεσσαλία συνιστά ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για όλον τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, που πασχίζει να επιβιώσει στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον κλάδο. Το παράδειγμα αυτό δεν άφησε ασυγκίνητη, αλλά τουναντίον ενέπνευσε μία ομάδα κτηνοτρόφων στον ακριτικό Έβρο, που προσχωρώντας στην ιδέα τη συλλογικότητας και του συνεργατισμού, προχώρησε το 2012 στην ίδρυση του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός». Τρία χρόνια μετά, τα μέλη του Συνεταιρισμού, διατηρώντας ως «κόρη οφθαλμού» τις αρχές της συνεργατικότητας, επιχειρούν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να συστήσουν στους καταναλωτές της Θράκης, αρχικά της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, το μοντέλο της απευθείας αγοράς γάλακτος μέσω των αυτόματων πωλητών. Τα λεγόμενα ΑΤΜ γάλακτος, που θα εγκατασταθούν στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου και Ροδόπης, θα παρέχουν γίδινο γάλα, που παράγεται από τους κτηνοτρόφους-μέλη του Συνεταιρισμού και έχει προηγουμένως παστεριωθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η τροφοδότησή τους με νέο προϊόν θα γίνεται σε καθημερινή βάση, ενώ ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ημερομηνία παστερίωσης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. 

Χρήστος Παρασχούδης «Στη χώρα, που ζούμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε business plan και να ξέρουμε ακριβείς ημερομηνίες»

Ο αρχικός σχεδιασμός του Συνεταιρισμού προέβλεπε ότι οι αυτόματοι πωλητές θα είχαν εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα. Δυστυχώς, αυτό το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε από την απρόσμενη εξέλιξη των capital controls, που επιβλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα η έναρξη του εγχειρήματος να «σκοντάψει» στην καθυστέρηση της προμήθειας των αυτόματων πωλητών γάλακτος από το εξωτερικό.

«Στη χώρα, που ζούμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε business plan και να ξέρουμε ακριβείς ημερομηνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», κ. Χρήστος Παρασχούδης. «Εκεί που υπολογίζαμε και είχαμε βγάλει ένα σχεδιάγραμμα ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα είχαμε τελειώσει», εξήγησε, «ήρθαν τα capital controls και μας πήγαν πίσω». Επιφυλασσόμενος για τις εξελίξεις, που ακολουθούν, και τον αντίκτυπο που θα έχουν στο εν λόγω εγχείρημα, ο κ. Παρασχούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η παραλαβή θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι αυτόματοι πωλητές θα εγκατασταθούν στα επιλεγμένα σημεία. 

Νοικιασμένος χώρος στην Αλεξανδρούπολη, στάση αναμονής για την Κομοτηνή

Να σημειωθεί ότι στην Αλεξανδρούπολη έχει επιλεχθεί ήδη χώρος, που θα φιλοξενήσει τους αυτόματους πωλητές γάλακτος, και μάλιστα έχει ενοικιαστεί από τον Συνεταιρισμό, για να αξιοποιηθεί άμεσα μετά από την παραλαβή τους. Όσον αφορά στην πόλη μας, τα μέλη του Συλλόγου έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη έρευνα αγοράς, για να εντοπίσουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χώρων προς ενοικίαση, αλλά προς το παρόν έχουν «παγώσει» τις περαιτέρω διαδικασίες για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης, προκειμένου να αποφύγουν περιττά έξοδα ενόσω διαρκεί η εκκρεμότητα με την εισαγωγή των πωλητών γάλακτος. «Στην Κομοτηνή είχαμε έρθει και είχαμε δει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για το κατάστημα», εξήγησε ο κ. Παρασχούδης, «αλλά μπήκαμε στη διαδικασία να το «παγώσουμε», γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε ενοίκια, χωρίς να έχουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έρθουν τα μηχανήματα». «Στην Αλεξανδρούπολη, όπου έχει νοικιαστεί ο χώρος», συμπλήρωσε, «πληρώνουμε εδώ και μήνες ενοίκια, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε μέσα στο κατάστημα». 

«Θέλουμε να μπούνε και τυροκομικά προϊόντα μέσα σε αυτόματους πωλητές, αλλά και όσπρια και διάφορα άλλα προϊόντα»

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» επέμεινε στην ανάγκη το εγχείρημα να εξελιχθεί με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ώστε να διερευνηθούν αρχικά οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού και των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Επισήμανε, όμως, ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη διάθεση γίδινου γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών, αλλά επεκτείνεται στη δημιουργία καταστημάτων, που θα λειτουργούν ως μικρά σούπερ μάρκετ με προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. «Θέλουμε να μπούνε και τυροκομικά προϊόντα μέσα σε αυτόματους πωλητές», εξήγησε, «αλλά και όσπρια και διάφορα άλλα προϊόντα». «Δηλαδή να είναι το αγροτικό και κτηνοτροφικό μαγαζί σε κάθε πρωτεύουσα νομού», προσέθεσε, «και αν μπορέσουμε κάποια στιγμή και σε κάθε πόλη της περιοχής». «Πρέπει όμως να ξεκινάμε πάντα με μικρά βήματα, δε χρειάζεται να τρέχουμε», επισήμανε, «γιατί όποιος τρέχει, σκοντάφτει και πέφτει πολύ εύκολα κάτω». 

«Όταν θα πάρει ο καταναλωτής ένα προϊόν απευθείας από τον συνεταιρισμό, είναι σίγουρο ότι το παίρνει ολόφρεσκο και σε καλύτερη τιμή από ό,τι στο εμπορικό ράφι»

Τα οφέλη από τις ως άνω πρωτοβουλίες θα είναι σημαντικά για αμφότερες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους κτηνοτρόφους, όπως παρατήρησε ο κ. Παρασχούδης. Και τούτο γιατί θα παρακαμφθούν οι μεσάζοντες, ένας κρίσιμος κρίκος της υφιστάμενης εμπορικής αλυσίδας, και τα προϊόντα θα διατίθενται με καλύτερους όρους για τον παραγωγό και σε χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. «Όταν θα πάρει ο καταναλωτής ένα προϊόν απευθείας από τον συνεταιρισμό», σημείωσε, «είναι σίγουρο ότι το παίρνει ολόφρεσκο, ενώ θα το πάρει σε καλύτερη τιμή από ό,τι θα το έπαιρνε σε ένα εμπορικό ράφι». 

«Χωρίς τη συνεργασία, μεμονωμένα κάθε κτηνοτρόφος, δε θα έχει περιθώρια επιβίωσης τα επόμενα χρόνια»

Ο Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» αριθμεί σήμερα περί τα 160 μέλη, που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον ακριτικό Έβρο. Μολονότι έχει κάνει άνοιγμα και σε κτηνοτρόφους, που δραστηριοποιούνται στους υπόλοιπους νομούς της Θράκης και ευρύτερα της Περιφέρειας, μέχρι στιγμής δεν έχει εισπράξει την προσδοκώμενη ανταπόκριση. Ο κ. Παρασχούδης, με την ευκαιρία της συζήτησής μας γύρω από την πρωτοβουλία για τα «ΑΤΜ» γάλακτος, απεύθυνε ένα ακόμα κάλεσμα στους συναδέλφους του από την ευρύτερη περιοχή, αν όχι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Συνεταιρισμό του Έβρου, τουλάχιστον να επιχειρήσουν αντίστοιχες συνεργατικές πρωτοβουλίες, που τις περιέγραψε σα «σωσίβιο» του κτηνοτροφικού κόσμου για την επιβίωση στις δύσκολες συνθήκες, που διανύουμε. «Έχουμε πει ουκ ολίγες φορές ότι ο Συνεταιρισμός μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλη τη Θράκη, όχι μόνο στον νομό Έβρου», υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, «γι’ αυτό και η επωνυμία του είναι “Θρακών Αμνός” και όχι “Αμνός Έβρου”». «Εμείς είμαστε από τους ανθρώπους, που πιστεύουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία για να βγει από το τέλμα, που βρίσκεται», συνέχισε, «έχει μόνο έναν δρόμο, το δρόμο της συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι χωρίς τη συνεργασία, μεμονωμένα κάθε κτηνοτρόφος, δε θα έχει περιθώρια επιβίωσης τα επόμενα χρόνια. Μέσα από ομάδες και συνεταιρισμούς μπορούμε να παλέψουμε κατά πρώτον για τη μείωση του κόστους των προϊόντων μας και κατά δεύτερον για την απευθείας διάθεση του προϊόντος, που παράγουμε στον καταναλωτή. Δεν πρέπει να βλέπουμε «φαντάσματα», πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά. Εμείς δε θέλουμε να «καπελώσουμε» κανέναν νομό. Μπορούν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια τη δική μας αυτόνομους συνεταιρισμούς σε κάθε νομό. Δε θα μπούμε εμείς ούτε στη διαδικασία να ρισκάρουμε τον δικό μας συνεταιρισμό και να τον διαλύσουμε για οποιονδήποτε λόγο, ούτε έχουμε φιλοδοξία να «καπελώσουμε» τους συναδέλφους από τους άλλους νομούς. Αν θέλουν, μπορούμε να τους βοηθήσουμε σε μία κατεύθυνση να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί σε όλους τους νομούς της περιφέρειάς μας και κάποια στιγμή, αν είναι αυτό δυνατό, να μπορέσουν να συνεργαστούν όλοι αυτοί οι συνεταιρισμοί, σα μία «γροθιά», αγοράζοντας προϊόντα, τις πρώτες μας ύλες, και δουλεύοντας μαζί σε πολλές άλλες παραμέτρους, που έχει το επάγγελμα. Το μήνυμά μου είναι συλλογικότητα και να δουν τους γείτονές τους στα μάτια και να δουλέψουν μαζί. Ένας ένας κτηνοτρόφος δε θα πάμε πουθενά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.