Λαμπρα τα Θεοφανια φετος στη Ροδοπη

Ο καιρός ευνόησε την συμμετοχή τόσο στους επίσημους, όσο και στους τοπικούς καθαγιασμούς των υδάτων

Με τον καιρό να ευνοεί την προσέλευση των πιστών στους αγιασμούς που πραγματοποιήθηκαν στη Ροδόπη, έλαβαν χώρα οι αγιασμοί υδάτων για τα Θεοφάνια ανήμερα της εορτής.

Οι αγιασμοί πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των υγειονομικών μέτρων, όμως φέτος έλαβαν χώρα κανονικά, τόσο στους τέσσερις επίσημους αγιασμούς από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, όσο και στους διάφορους οικισμούς.

Ο αγιασμός των υδάτων στην δεξαμενή του Υδραγωγείου Κομοτηνής

Ξεκίνημα από το υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ

Οι επίσημοι αγιασμοί υδάτων της Ροδόπης από τον Μητροπολίτη έλαβαν χώρα στο Υδραγωγείο Κομοτηνής, το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, το λιμάνι Φαναρίου καθώς και τον Κομψάτο ποταμό, στον Ίασμο.

Στο υδραγωγείο βρέθηκαν αιρετοί του τόπου, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας και λιγοστοί πολίτες, τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το παρών στην τελετή έδωσαν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης μέλη του ΔΣ όπως ο κ. Θέμης Τζενετίδης και Ισμαήλ Λεβέντ, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων κ. Γιάννης Μουρτίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας, κ. Κίμων Λεχούδης, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, καθώς και από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ και επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κρίστα Κουτσογιάννη και κ. Κωνσταντίνος Μάινας, η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή.

Μετά τον αγιασμό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης τόνισε πως παραδοσιακά αυτές τις ημέρες η ΔΕΥΑΚ ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, όμως φέτος ήταν πιο περιορισμένα λόγω των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Ευχήθηκε δε στους δημότες και όλο τον κόσμο, καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλή φώτιση.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ευχήθηκε να φωτιστεί η σκέψη όλων, και να αναζητήσουμε απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

«Μια πανδημία που επελαύνει με την κοινωνία απροετοίμαστη, το ΕΣΥ ανοχύρωτο, την οικονομική κρίση και την ακρίβεια να σαρώνει τα εισοδήματα και να συρρικνώνει τον επαγγελματικό κόσμο, ας συνειδητοποιήσουμε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή με την κοινωνία στο προσκήνιο» ανέφερε.

Επίσημοι και κόσμος στο λιμάνι της Μαρώνειας

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης έπιασε το σταυρό στη Μαρώνεια

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια για τον αγιασμό των υδάτων, με 8 άτομα να ρίχνονται στα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό.

Τελικά τον σταυρό έπιασε ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, που έλαβε τα συγχαρητήρια από το Μητροπολίτη.

Ο ίδιος έχει πέσει για τον σταυρό μία φορά στο Λιμάνι της Μαρώνειας και μία στη Λειβαδιά, και τόνισε πως δεν είναι κάτι δύσκολο, αρκεί να πάρει κανείς την απόφαση.

«Αισθάνομαι τυχερός αλλά και ευγνώμων που κατάφερα να πιάσω το σταυρό» ανέφερε, εκμυστηρευόμενος πως έχει μεγαλώσει βλέποντας τους μεγαλύτερους να πέφτουν στην θάλασσα τα Θεοφάνια, και ήθελε και αυτός να συμμετάσχει. Και ενώ δεν θεωρούσε ότι θα τα καταφέρει, τελικά ήταν αυτός που τον έφτασε πρώτος. «Πιστεύω πως ήταν και στην τύχη, αλλά και πως το άξιζα κιόλας» κατέληξε.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανιδης και Δημήτρης Χαρίτου, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Ταπατζάς.

Αρκετός κόσμος έδωσε το παρών για την τελετή

Πρώτος στο σταυρό για έκτη φορά ο Γιάννης Πετράς στο Φανάρι

Αρκετός ήταν ο κόσμος και στο Λιμάνι Φαναρίου, όπου φέτος πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων, αντί της συνηθισμένης θέσης στην προβλήτα στο νοτιότερο τμήμα του οικισμού.

Έξι συμπολίτες μας βούτηξαν προκειμένου να ανασύρουν από τα ύδατα τον σταυρό. Πρώτος έφτασε, για έκτη φορά, ο «συνήθης ύποπτος» Γιάννης Πετράς, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Το παρών στην τελετή έδωσαν οι βουλευτές Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Βαφειάδου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου Πέτρος Καραβέτης καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όπως επίσης εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους, σε μια μεγάλη ημέρα και γιορτή για την εκκλησία και όλους τους Έλληνες. «Το φως των Θεοφανίων να μας φωτίζει όλη τη χρονιά, στη σκέψη μας, στην καρδιά μας και να μας δίνει τη δυνατότητα για καλές αποφάσεις» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχήθηκε ευτυχισμένη και φωτισμένη χρονιά για όλους, για την Ελλάδα τη Ροδόπη και τη Θράκη, με περισσότερη υγεία και δημιουργικότητα. «Αυτό χρειάζεται τώρα, και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συνεχίσουμε, είναι διδαγμένοι από αυτά που ζήσαμε, να εκτιμήσουμε ξανά τις αξίες που μας ενέπνευσαν και να ενώσουμε δυνάμεις για να κάνουμε ό,τι καλύτερο σε αυτό τον τόπο» επισήμανε.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως σε μια μέρα λαμπρή για τον Ελληνισμό, αν και με ιδιαίτερες συνθήκες φέτος, συνεχίζουν τις προσπάθειες τους με ομοψυχία, δύναμη ψυχής και όραμα για καλύτερες μέρες για τον τόπο την Ελλάδα και τη Θράκη.

Με κατάνυξη ο αγιασμός στον Κομψάτο

Μήνυμα για ανδρεία απέναντι στις δυσκολίες από τον Κομψάτο

Τελευταία στάση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ήταν η παλιά γέφυρα του Κομψάτου, από όπου αγίασε τα νερά του ποταμού, σε πολύ καλύτερες συνθήκες από άλλες φορές, αν και ο άνεμος που κατέβαινε από την κοιλάδα του Κομψάτου ήταν και πάλι αρκετά ψυχρός.

Τρεις κολυμβητές αψήφησαν τα παγωμένα νερά του ποταμού με τον Μηνά Ισπυρλίδη, με καταγωγή από τον Ίασμο, να ανασύρει για ακόμα μια φορά τον σταυρό από το ποτάμι και να δέχεται την ευχή του Μητροπολίτη.

Μετά από τον Αγιασμό, ο Μητροπολίτης τόνισε προς τους πιστούς, πως την ποιότητα της ζωής μας, δεν την δίνει μόνο ο τεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά την δίνει πρώτα η ψυχή, η καρδιά και ο νους μας.

Επαίνεσε δε την ανδρεία τόσο των τριών κολυμβητών που έπεσαν στα νερά του Κομψάτου, αλλά και όλων όσων, σε Μαρώνεια και Φανάρι, αψήφησαν το κρύο και μπήκαν στη θάλασσα.

Ζήτησε δε από όλους να έχουν ανδρεία ψυχής και πνεύματος, να μην αποκάμουν στις δυσκολίες, τονίζοντας πως η υγειονομική δυσκολία των τελευταίων χρόνων μας έχει κουράσει, αλλά δεν μας έχει γονατίσει, και πως «καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας γονατίσει ποτέ, γιατί με την ομόνοιά μας και τη χάρη του Θεού, θα τα ξεπερνούμε και θα βγαίνουμε νικητές».

Το παρών έδωσαν αρκετοί πιστοί από τον Ίασμο, καθώς και οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαριτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Ηλίας Μπούκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή και άλλοι.

Αγιασμοί και στους οικισμούς της Ροδόπης

Πέρα των επισήμων αγιασμών όμως, αγιασμοί πραγματοποιήθηκαν και σε όλη τη Ροδόπη, στους οικισμούς.

Στους Προσκυνητές τρία παιδιά του οικισμού, έπεσαν στη δεξαμενή, τιμώντας έτσι το έθιμο και ευχόμενοι το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει και να προστατεύει όλο τον κόσμο.

Καθαγιασμός των Υδάτων όμως έγινε και στο ποτάμι της Γρατινής, με παλικάρια από τον οικισμό να διατηρούν την παράδοση μπαίνοντας στο ποτάμι για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό ενώ αργότερα γύρισαν όλα τα σπίτια του χωριού ευχόμενοι σε μικρούς και μεγάλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.