Κωστας Ναλμπαντης, Διοικητης Γ.Ν.Κομοτηνης: «Θα μεινω στο Νοσοκομειο μεχρι την αλλαγη»

Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού «γονατίζει» το Σισμανόγλειο

Ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κώστας Ναλμπάντης σε συνέντευξη του στον «Παρατηρητή της Θράκης» ξεκαθαρίζει ότι παραμένει στη θέση του, μέχρι τον ορισμό νέας Διοίκησης, παρότι παρήλθε το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Υπουργός Υγείας στους επικεφαλής των Διοικήσεων των Νοσοκομείων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.  Ταυτόχρονα ο κ. Ναλμπάντης περιγράφει «τη δραματική» εικόνα στα οικονομικά της μονάδας και αναλύει πρωτοβουλίες της Διοίκησης, για την πρόσκαιρη κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό, μέσω των επικουρικών γιατρών.
 
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «όνειρο απατηλό» το ζήτημα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, εστιάζει σε τεχνικές παρεμβάσεις που αναμένεται να προχωρήσουν μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ διερωτάται γιατί οι τοπικοί βουλευτές «δεν πάτησαν το πόδι τους φέτος» στο «Σισμανόγλειο».
 
Κώστας Ναλμπάντης όμως…
 
ΠτΘ: Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε τις παραιτήσεις των διοικητών των Νοσοκομείων . Τι έχει γίνει μετά από αυτό και πώς πορεύεστε ως Διοίκηση;
Κ.Ν.:
O Υπουργός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του είπε ότι οι διοικητές θα πρέπει να αλλάξουν. Κάτι λέγεται τώρα για αξιολόγηση. Αξιολόγηση είχαμε πέρσι στο τέλος της χρονιάς, με τα αποτελέσματα που είχε ο κάθε Διοικητής και το Νοσοκομείο. Τώρα τι είδους αξιολόγηση θα γίνει δεν γνωρίζω. Επισήμως έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις μέχρι τις 30 Απριλίου. Ένα μικρό ποσοστό των Διοικητών ανταποκρίθηκε, οι υπόλοιποι δεν έχουν υποβάλλει παραιτήσεις.
 
Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική στο Νοσοκομείο , χρειάζεται να μην ξεμείνεις από υλικά , να υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες  που έρχονται εδώ για εξετάσεις ή στα χειρουργεία.   Από κει και πέρα όλοι κρινόμαστε.
 
Η θητεία μας λήγει το Δεκέμβριο του 2016.Προσωπικά, είμαι υποχρεωμένος μέχρι να γίνει η αλλαγή, να είμαι εδώ και το μυαλό μου να μην το έχω, στο αν θα μείνω ή όχι, αλλά στο Νοσοκομείο όπου χρειάζεται πολύ δουλειά κάθε μέρα. Για το αν μας αντικαταστήσουν, το έχω δηλώσει, δεν θα ζητήσω να πάρω αποζημίωση. Είναι μια εποχή που είναι δύσκολα τα πράγματα κι είναι πρόκληση πλέον να ζητάς αποζημιώσεις. Εξάλλου εγώ, συνταξιούχος ήμουν, θα επιστρέψω στο καθεστώς που ήμουν πριν.
 
 

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας»

 
ΠτΘ: Με δεδομένο ότι η υποχρηματοδότηση αποτελεί μείζον ζήτημα και για το νοσοκομείο Κομοτηνής, πείτε μας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα οικονομικά, σήμερα.
Κ.Ν:
Πέρσι ήταν μια χρονιά που λέγαμε ότι με αυτά τα χρήματα, βγαίναμε κι όπως βγήκαμε κι είχαμε και κάποιο περίσσευμα. Φέτος όμως νομίζω ότι όλα τα νοσοκομεία, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Υπάρχει  υποχρηματοδότηση. Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, το νοσοκομείο Κομοτηνής όπως και στα άλλα νοσοκομεία έχουν έρθει πολύ λίγα λεφτά. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ενώ κάθε μήνα έχουμε περίπου 500-600.000 ευρώ σε αγορές και τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καλύψουμε, μας ήρθανε 500.000 μέχρι στιγμής.
 
Οι εφημερίες που ήρθαν,  είναι γύρω στις 250.000, για το τρίμηνο Ιανουάριο-Μάρτιο και οι εφημερίες οι περσινές που τουλάχιστον για το νοσοκομείο μας, αφορούσαν το μήνα Δεκέμβριο για το ιατρικό προσωπικό. Για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο για τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού αυτά έχουν πληρωθεί. Στις  27 τους μήνα, θα πληρωθούν οι εφημερίες του πρώτου τριμήνου. Οι εφημερίες όμως, όπως κι ο προϋπολογισμός, εν σχέση με τα περσινά, έχουν περικοπές της τάξης του 30%. Για να έχουμε ασφαλείς εφημερίες προς όφελος των ασθενών, απαιτείται χρηματοδότηση, δεν βγαίνει το πρόγραμμα με αυτά τα λεφτά. Ακούω ότι υπάρχουν υποσχέσεις ότι κάποια στιγμή θα δοθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις  στα νοσοκομεία.
 
Επιπλέον όμως, τα νοσοκομεία έχουν αναλάβει να τα τροφοδοτούν με υλικό τα κέντρα υγείας,  το ΠΕΔΥ,  αλλά έχουμε και το βάρος του ΕΚΑΒ εδώ. Δεν έχουν προϋπολογισμούς οπότε τα καλύπτει όλα το νοσοκομείο.
Κόπηκε και το 5ευρω που ήταν μια ανάσα. Πέρσι  με τα κέντρα υγείας είχαν εισπραχθεί 150.000 ευρώ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική.
 
 

«Αυξάνουν ανασφάλιστοι και προνοιακοί»

 
ΠτΘ: Τι γίνεται με την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων και με όσους διαθέτουν βιβλιάρια της πρόνοιας;
Κ.Ν:
Τα έξοδα νοσηλείας των ανασφάλιστων  κι όσων έχουν βιβλιάρια πρόνοιας,  βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Το ίδιο ισχύει είτε για τις εξετάσεις, είτε για επεμβάσεις, είτε για τα φάρμακα τους. Τα υπολογίζουμε περίπου στις 130-140.000 μηνιαίως. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα ποσό που υπερβαίνει το 1,5 εκ. ετησίως.  Από την άλλη πλευρά κι οι ανασφάλιστοι αυξάνονται και οι προνοιακοί. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία από την πρόνοια, για τα τρία τελευταία χρόνια που έχουμε.Το 2013 «οι προνοιακοί» ήταν 4.220, το 2014, 4720 και το 2015 υπάρχει πρόβλεψη να φτάσουν τους 5200.
 
 

Παράταση της παραμονής των επικουρικών γιατρών μέχρι τέλος του χρόνου

 
ΠτΘ: Μεγάλο ζήτημα είναι κι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με τα κενά που εντοπίζονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κ.Ν :
Έχουμε αρκετές ελλείψεις. Από τους 78 ειδικούς γιατρούς που έπρεπε να έχει το νοσοκομείο βάση του οργανισμού, έχουμε 32. Πέρσι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε 12 επικουρικούς γιατρούς και να καλύψουμε αρκετά κενά, ειδικά σε κλινικές όπου υπήρχε ένας γιατρός. Σήμερα στην ορθοπεδική που είχε ένα γιατρό έχουμε 4 αυτή τη στιγμή. Στην ΩΡΛ  που είχαμε έναν,  έχουμε 2, στη χειρουργική έχουμε 4 από 2 και στην καρδιολογική το ίδιο. Στην οφθαλμολογική κλινική είχαμε έναν τώρα έχουμε 2. Στη γυναικολογική και στην ουρολογική κλινική  έχουν αντικατασταθεί με επικουρικούς, οι γιατροί που έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης.
 
Οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών θα έληγαν στο τέλος Ιουνίου. Δόθηκε  παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
 
Στο νοσηλευτικό προσωπικό επίσης έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Συνολικά ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό , αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο νοσοκομείο 300 άτομα. Σύμφωνα με τον οργανισμό οι θέσεις είναι 500, θα έλεγα ίσως ότι είναι πολλές. Έχουμε ζητήσει από πέρσι να πάρουμε άτομα κι από το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία . Είχαν πει ότι εγκρίθηκαν,  μετά τις διαδικασίες που έγιναν για τους δήμους, θα δοθούν και σε μας.
 

 
«Όνειρο απατηλό» το νέο Νοσοκομείο»

 
ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζονται τα κτιριακά ζητήματα, δεδομένου ότι το οίκημα του Σισμανόγλειου είναι ιδιαίτερα παλαιό.
Κ.Ν:
Το θέμα του νέου νοσοκομείο θεωρείται , όνειρο απατηλό από ότι φαίνεται! Με ενέργειες δικές μας έγινε,  προένταξη ενός έργου που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Προβλέπει καινούριο κέλυφος του νοσοκομείου , νέα παράθυρα, πόρτες που είναι σε μερικές κλινικές σε άθλια κατάσταση. Στην οροφή του κτιρίου, προβλέπεται η τοποθέτηση  ηλιακών συλλεκτών για να έχουμε πάντα ζεστό νερό και να μην χρησιμοποιούμε πετρέλαιο. Επίσης, σύνδεση με το φυσικό αέριο, που έχει αναμονή λίγα μέτρα έξω από το Νοσοκομείο. Υπολογίζουμε ότι με τα έργα αυτά θα επιτευχθεί  εξοικονόμηση ενέργειας, που θα φτάνει τις 300.000 ευρώ το χρόνο. Περιμένουμε να γίνει οριστική ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι το μοναδικό έργο νοσοκομείου που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εάν ανοίξουν τα ενεργειακά κι εκεί υπάρχει μια προμελέτη για συμπαραγωγή ρεύματος με καύση από φυσικό αέριο.  Οπότε θα υπάρχει κι άλλο όφελος.
 

«Οι βουλευτές μας δεν πάτησαν το πόδι τους φέτος»

 
ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε το θεσμικό ενδιαφέρον , για το Νοσοκομείο Κομοτηνής;
Κ.Ν:
Φέτος στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, κανείς από τους βουλευτές μας δεν πάτησε το πόδι του. Πέρσι είχαμε επισκέψεις κι από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κι από τον  Ευριπίδη Στυλιανίδη. Φέτος, όμως δεν έχει έρθει κανένας στο νοσοκομείο . Δεν ξέρω αν δεν τους ενδιαφέρει το Νοσοκομείο, που θα έπρεπε, αφού εδώ  «παίζεται» η υγεία του κόσμου. Έρχεται όμως ο Γ.Γ του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας και θα έχουμε μια συζήτηση. Ήρθε προ καιρού κι ο Υφυπουργός επικρατείας ο κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος κατέγραψε κι αυτός τα προβλήματα του νομού. Ήρθε κι ο Υπουργός στην Αλεξανδρούπολη κι εκτός από την ενημέρωση την προφορική του είχα καταθέσει ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που υπάρχουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.