Κλειστα και τα Οδοντιατρεια της Κομοτηνης την Παρασκευη

Στο πλαίσιο της 24ωρης Πανοδοντριατρικής απεργίας

Κλειστά θα παραμείνουν την προσεχή Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, τα οδοντιατρεία και της Κομοτηνής στο πλαίσιο της συμμετοχής των οδοντιάτρων της Ροδόπης στην 24ωρη πανοδοντιατρική απεργία που προκήρυξε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Κύρια αιτία της κινητοποίησης των οδοντιάτρων όλης της χώρας είναι το ασφαλιστικό, με βασικά αιτήματα την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με των λοιπών επιστημόνων καθώς και την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Βασίλης Τσανίδης εξήγησε πως τα οδοντιατρεία της Ροδόπης θα παραμείνουν κλειστά και θα εξυπηρετούνται μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Ο αγώνας του κλάδου επικεντρώνεται όπως εξήγησε στην διεκδίκηση καλύτερης σύνταξης για τους υγειονομικούς καταγγέλλοντας την «ισοπέδωση» των συντάξεων, μέσα από τη μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας, να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το αποκαλούμενο «ιατρόσημο», το  οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα της κατάργησης αυτής, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι η συνταξιοδότηση υγειονομικών με περισσότερα από σαράντα έτη ασφάλισης, και μάλιστα με ακριβές εισφορές, με σύνταξη που με το ζόρι αγγίζει τα 800 ευρώ μεικτά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσανίδης βασικό αίτημα του κλάδου είναι η εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των λοιπών επιστημόνων, την ώρα που όπως επεσήμανε με το νόμο Κατρούγκαλου οι μειώσεις των συντάξεων των υγειονομικών άγγιξαν περίπου το 35%. Μείωση που όπως έκανε σαφές τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά όσο περνάει ο χρόνος γίνεται σαφές πως η οφειλόμενη ανταποδοτική σύνταξη είναι σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές.

Μέρος των αιτημάτων της επικείμενης απεργίας αποτελεί και η αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης των νέων μητέρων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες όπως εξήγησε ο ίδιος λαμβάνουν 50 ευρώ τον μήνα για τους τέσσερις μήνες απουσίας από την εργασίας τους λόγω κύησης και λοχείας. «Οι επιστημόνισσες αυτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επιδότηση, σε σύγκριση με τις μισθωτές, καθότι αναγκάζονται να περιορίζουν στο μηδέν την εργασία τους, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησής τους, (ενοίκια, φόροι, εισφορές), συνεχίζουν» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης πως χαρακτηριστικά του προβλήματος είναι και τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι δυστυχώς στην Ελλάδα η οικογένεια η μητέρα της οποίας είναι επιστήμονας, κάνει λιγότερα παιδιά.

Ερωτηθείς σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των νέων επιστημόνων του κλάδου ο κ. Τσανίδης έκανε σαφές πως αυτός δεν «ξεφεύγει» του μεγάλου brain drain των τελευταίων ετών, με πολλούς νέους επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεδομένου ότι το στήσιμο ενός οδοντιατρείου όπως και ενός φαρμακείου αποτελεί μια μεγάλη επένδυση στην οποία πολύ δύσκολα πλέον μια ελληνική οικογένεια μπορεί να ανταπεξέλθει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.