Κλειδι η ασκηση για την βελτιωση της ψυχικης υγειας

Σημαντική η συμβολή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής τόσο στην θεωρητική, όσο και πρακτική εφαρμογή της άσκησης ως μέσου βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας

Την βελτίωση που μπορεί να έχει η άσκηση στην ποιότητά ζωής και την ψυχική υγεία όλων των πολιτών, από τα παιδιά και τους ενήλικες, όσο και στην αποκατάσταση τους, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, για το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας ΑΜΘ σε συνεργασία με το ΔΠΘ.

Πέντε καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, παρουσίασαν το έργο που έχει γίνει στους εκατέρωθεν τομείς τους, και πως η έρευνα περνά στην πρακτική μέσα από την προσπάθεια του πανεπιστημίου.

Συνεχώς βελτιώνεται η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Άγγελος Αντωνιάδης, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΑΜΘ, που σημείωσε πως δημιούργησαν την εβδομάδα Ψυχικής υγείας, γιατί διαπίστωσαν το κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας που υπάρχει στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παρακάμπτοντάς την πολλές φορές, θεωρώντας ότι είναι κάποιο κακό που θα φύγει από μόνο του.

Για αυτό και προσπαθούν να αποδημήσουν την αρνητική εντύπωση που έχει ο κόσμος, να τους αποδείξουν πως χωρίς την ψυχική δεν υπάρχει σωματική υγεία, και μέσα από στοχευμένα αποκεντρωμένα προγράμματα και εκδηλώσεις, που είναι μικρές και έχουν πραγματική ουσία και αποτέλεσμα, από τα Δίκαια μέχρι το Νευροκόπι.

Ο κ. Αντωνιάδης εξήρε τη σημασία της συμμετοχής όλων των φορέων και συλλόγων που εμπλέκονται με την ψυχική υγεία, με θέματα εξάρτησης, στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα, ώστε να αποκεντρώσουν την γνώση και την απελευθέρωση από το ταμπού της ψυχικής ασθένειας, πως είναι πράγματα που και αυτά θεραπεύονται ή αντιμετωπίζονται τα συμπτώματά τους, και γίνονται κοινωνικά αποδεκτά και δεν μας φοβίζουν πλέον.

Δεσμεύτηκε δε πως κάθε χρόνο θα βελτιώνονται στις δράσεις που πραγματοποιούν, ώστε να γίνονται καλύτεροι και να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους πολίτες της ΑΜΘ.

Άσκηση και συμπερίληψη πάνε χέρι χέρι

Για την συμπεριληπτική φυσική δραστηριότητα και τα οφέλη της για τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρίες μίλησε ο κ. Αντώνης Καμπάς, και τη συμμετοχή αυτών των παιδιών σε τμήματα που κύριο αντικείμενό τους είναι η άσκηση.

«Είναι αποδεδειγμένο πως η άσκηση έχει οφέλη σε πολλές γνωστικές λειτουργίες» σημείωσε, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών με αναπηρίες όπως η διαταραχή ρηματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, ο αυτισμός και άλλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα, έρχεται η άσκηση και βοηθά κατά περίπτωση.

Ταυτόχρονα, σε περιβάλλον συμπερίληψης, συνυπάρχοντας με άλλα παιδιά και δημιουργώντας συνθήκες συμπερίληψης, βοηθούν τα παιδιά όλο αυτό να το εντάξουν σε μια λογική συνύπαρξης με τους υπόλοιπους, με ό,τι διαφορετικό κουβαλάει ο καθένας.

Αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο, και πρακτικά, με συλλόγους όπως ο ΠΕΡΠΑΤΩ, ώστε να τις βελτιώσουν, διδάσκοντας παράλληλα και τους φοιτητές τους.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την άσκηση ατόμων με εγκεφαλικά

Για την άσκηση και την αξιολόγηση ατόμων με αγγειακό εγκεφαλικό μίλησε η κ. Ερασμία Γιαννακού, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ ως μέρος του ερευνητικού έργου που υλοποιούν σε συνεργασία με την Ιατρική του ΔΠΘ, που έδειξε την άσκηση που πρέπει να γίνεται, την αξιολόγηση που εφαρμόζουν, και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα αναπηρίας και να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουν ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο που έχει σχέση με την δύναμη, με εφαρμογή της μεθόδου pilates με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας με την χρήση του κρεβατιού pilates.

Μάλιστα ενώ ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, οι ασθενείς θέλουν να συνεχίσουν γιατί έχουν δει μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους, και θα προσπαθήσουν να το συνεχίσουν για να τους βοηθήσουν

Γενικότερα δοκιμάζουν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν πρωτόκολλα για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων, και θα προτείνουν και ερευνητικά, με την προοπτική αυτά να εφαρμοστούν από την τοπική κοινωνία.

Νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών

Για την ποιότητά ζωής μέσω της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, και των νέων προγραμμάτων σπουδών που έχουν εκπονηθεί και σύντομα θα εφαρμόζονται σε όλη την εκπαίδευση, μίλησε η Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ κ. Βασιλική Δέρρη, που αποτελούσε μέλος της ομάδας συγγραφής και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Έτσι η εκπαίδευση στη φυσική αγωγή αποκτά μια νέα, καινοτόμα διεθνώς διαδρομή, μέσω της οποία τα παιδιά και οι νέοι όχι μόνο αναπτύσσονται κινητικά, αποκτώντας βάσεις ώστε να μπορούν να ασχοληθούν σήμερα, αλλά και δια βίου με όποιες κινητικές δραστηριότητες τους ενδιαφέρουν, αλλά ταυτόχρονα αποκτούν γνώσεις, κριτική και δημιουργική σκέψη, μαθαίνουν πώς να επιλύουν προβλήματα και να συνεργάζονται, δεξιότητες συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές που είναι χρήσιμες για τον 21ο αιώνα γενικότερα.

Μέσα από το σχολείο και τη φυσική αγωγή, θα μάθουν και θα πετύχουν στόχους που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν σε κινητικές δραστηριότητες, αλλά και στη σχέση τους με τον εαυτό τους, με τους άλλους, και σε όλες τις σχέσεις που θα δημιουργήσουν στη ζωή τους.

Τα προγράμματα σπουδών έχουν ήδη δημοσιευτεί, έχουν ολοκληρωθεί οι επιμορφώσεις των πειραματικών σχολείων και προχωρούν οι υπόλοιπες, και τα βιβλία των μαθητών θα παραδοθούν μέσα στο 2024.

Στην παιδική ηλικία οι βάσεις για τον αθλητισμό

Για τις παρεμβάσεις που κάνουν οι αθλητικοί ψυχολόγοι μέσω της αθλητικής δραστηριότητας και την άσκηση, μίλησε ο κ. Ευάγγελος Μπεμπέτσος, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ -ΔΠΘ που ξεκίνησε με μια αναφορά στην παιδική ηλικία, όπου τίθενται οι βάσεις, ενώ προχώρησε στον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της ψυχολογικής υγείας στον γενικό πληθυσμό.

Στάθηκε πάντως και στο παράδοξο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, ότι ενώ είμαστε από τις πρώτες χώρες στην παιδική παχυσαρκία, έχουμε ταυτόχρονα αυξημένα προβλήματα στις νεαρές ηλικίες, περισσότερο στα κορίτσια παρά τα αγόρια, διατροφικών διαταραχών.

Θεωρεί πάντως πολύ θετικό όσο αφορά την καθημερινότητα πως όλο και περισσότερα άτομα περπατούν και τρέχουν στην Κομοτηνή, παρόλο που από την άλλη παρατήρησε πως η ενασχόληση, ιδίως των εφήβων, με τα μαθήματα, στερεί από αυτά την ενασχόλησή τους με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον αθλητισμό

Τέλος η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ κ. Αλεξάνδρα Αυλωνίτη μίλησε για τον ρόλο της Άσκησης στην Προαγωγή της Υγείας των Παιδιών, αναφερόμενη στους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την άσκηση στην αναπτυξιακή ηλικία, μιας και σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά βιώνουν έντονες και μεγάλες αλλαγές λόγω της ανάπτυξης.

Ανάλογα λοιπόν με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, θα πρέπει να κατανοούν τις ανάγκες τους, να βλέπουν την ετοιμότητά τους για προπόνηση και να μπορούν να εφαρμόσουν τα αναπτυξιακά κατάλληλα, διασκεδαστικά ασφαλή και αποτελεσματικά προγράμματα άσκησης.

Το ΤΕΦΑΑ, εκπαιδεύοντας τους αυριανούς καθηγητές Φυσικής Αγωγής σε θέματα αναπτυξιακής φυσιολογίας των παιδιών, αλλά και θέματα ψυχολογικής προσέγγισης, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση και να την έχουν δια βίου στη ζωή τους, αλλά και τις κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για να εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν στην πράξη με ασφάλεια, αλλά και να αγαπήσουν τα παιδιά τον αθλητισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.