Κινητοποιηση ξανα για τους εκπαιδευτικους της Ροδοπης

Για ακόμα μια φορά στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία

Ακόμα μία κινητοποίηση, εκδηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που θεωρούν πως στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τις ανάγκες και τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου εκπαιδευτικοί της Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το κτίριο που στεγάζει της διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, και στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και φοιτητές από την παράταξη «Παρανομία ΕΑΑΚ».

Δήμητρα Λιουλάκη

«Είναι το “δωράκι” που μας επιφύλαξε η κ. Κεραμέως καθώς βγαίνουμε από την καραντίνα»

Αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η κ. Δήμητρα Λιουλάκη, Ταμίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες», που έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τα παιδιά, τους δασκάλους αλλά και όλη τη χώρα. «Είναι το “δωράκι” που μας επιφύλαξε η κ. Κεραμέως καθώς βγαίνουμε από την καραντίνα» σημείωσε, μιας και το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, και στα αιτήματα των καιρών για μια εκπαίδευση που θα δώσει ώθηση στους μαθητές για να ξεφύγουν από τα στενά όρια που μέχρι τώρα έχουν βρεθεί.

Το νομοσχέδιο τους βρίσκει αντίθετους στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, που αυξάνεται αντί να μειώνεται, για να διαθέσει περισσότερο χρόνο ο δάσκαλος στο καθένα.

Επιπλέον σχολειοποιεί το νηπιαγωγείο με κατακερματισμό του σε διακριτά αντικείμενα, όπως με την εισαγωγή του μαθήματος των αγγλικών, επαναφέρει την αξιολόγηση αλλά και την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και επιβάλλει ποινές σε αναπληρωτές, ενώ αυξάνει τους εξεταστικούς και κοινωνικούς φραγμούς και εισάγει ιδιωτικά και οικονομικά κριτήρια και τη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου της αγοράς στο δημόσιο σχολείο.

Σάββας Κοσκερίδης

«Είναι ευθύνη της πολιτείας να έρθουν οι αίθουσες προκάτ μέχρι την επόμενη χρονιά, αλλά και του Δήμου για την ευρύτερη αποκατάσταση του στεγαστικού θέματος των νηπιαγωγείων»

Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν, αφορούν πρωτίστως το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ροδόπης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάββας Κοσκερίδης.

Άλλωστε είχαν αντιδράσει και για τον τρόπο με τον οποίο είχε γίνει η δημοσιοποίηση και η διαβούλευσή του εν μέσω πανδημίας, αλλά και για τις διατάξεις του. Αυτές αφορούν τον αριθμό των μαθητών, την εφαρμογή της τιμωρητικής αξιολόγησης που θεωρούν πως έχουν σαν στόχο να ελέγξουν την εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός αντί να κάνει μάθημα θα προσπαθεί να τηρεί κανόνες και παραμέτρους του νόμου.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες διατάξεις που αφορούν τις ειδικότητες στα νηπιαγωγεία, για τις οποίες έχει εκφράσει επιφυλάξεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και ότι δεν υπάρχει σημαντική διεθνής εμπειρία στο θέμα.

Επίσης, η κινητοποίησή τους θέλει για ακόμα μια φορά να τραβήξει την προσοχή στο γεγονός ότι καθυστερεί η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Κομοτηνής. «Είναι ευθύνη της πολιτείας να έρθουν οι αίθουσες προκάτ μέχρι την επόμενη χρονιά, αλλά και του Δήμου για την ευρύτερη αποκατάσταση του στεγαστικού θέματος των νηπιαγωγείων» ανέφερε.

Χρύσα Παπαδοπούλου

«Ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής που δημιουργείται με το νομοσχέδιο, υποσκάπτει ουσιαστικά όλα τα καθηγοντολόγια των κοινωνικών λειτουργών»

Το παρών έδωσαν στη διαμαρτυρία και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ΑΜΘ με την Πρόεδρο κ. Χρύσα Παπαδοπούλου να δηλώνει πως ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας λένε και αυτοί όχι στο νομοσχέδιο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στις διατάξεις που πλήττουν αυτούς ιδιαίτερα.

Ειδικότερα, τόνισε πως ο θεσμός τού Συμβούλου Σχολικής Ζωής, που δημιουργείται με το νομοσχέδιο, υποσκάπτει ουσιαστικά όλα τα καθηγοντολόγια των κοινωνικών λειτουργών και στην ουσία δεν προσφέρει κάτι επιπλέον.

Να σημειωθεί ο Σύλλογος περιλαμβάνει σχολικούς νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.