Καζαμιας 2024

Οι κύκλοι του χρόνου και οι ευθείες της ζωής

Περίεργη η γεωμετρία του χρόνου. Γεμάτη κύκλους και ευθείες. Μία και άλλη μια ημέρα μέχρι τις 31 για να βάλουμε στο σακούλι του χρόνου ένα μήνα. Και ύστερα ξανά από την αρχή άλλες 30 ημέρες και ύστερα άλλες 31. Μέχρι να κλείσουμε 12 μήνες και να κλείσει ο κύκλος του χρόνου. Έχει κι αυτός ο κύκλος τις ιδιοτροπίες του. Ο κουτσουρεμένος Φλεβάρης και οι ενισχυμένοι μήνες του καλοκαιριού, λόγω μιας ρωμαϊκής παραξενιάς γοήτρου. Κι όμως αυτός ο κύκλος στις συλλογικές και ατομικές διαδρομές γίνεται ευθεία. Ξεκινάμε από μια μέρα αυτού του κύκλου και μόνο προσθέτουμε. Εμπειρίες, γνώσεις, χιλιόμετρα. Ο δρόμος της ζωής είναι μονόδρομος. Μόνο μπροστά έχει. Πότε με στροφές πότε με εμπόδια, αλλά πάντως διαρκώς μπροστά. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και γίνεται παρελθόν και ιστορία. Δεν αλλάζει και λόγος δεν μας πέφτει. Εκεί που μας πέφτει λόγος είναι το μέλλον. Αρκεί να δηλώνουμε συνεχώς παρών στο παρόν μας. Με όσο λόγο μας πέφτει λοιπόν για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας σε αυτόν τον νέο κύκλο του χρόνου, ο Καζαμίας του 2024 αντλεί από τα γραμμένα του πρόσφατου παρελθόντος και ατενίζει την ευθεία του μέλλοντος.

Καζαμίας 2024 λοιπόν για όσα πιθανά και απίθανα θα μπορούσαν να συμβούν στη ζωή μας τον νέο χρόνο…

Ιανουάριος

Αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις σε δήμους και περιφέρεια. «Έφτασε η ώρα να κάνουμε την περιοχή μας πρότυπο ανάπτυξης» δηλώνει ο νέος περιφερειάρχης. Ανακοινώνει τη δημιουργία νέου προγράμματος επιδότησης εργασίας με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αντίστοιχο με το παλαιό 12%. Στον δήμο Κομοτηνής οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάδειξή της ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Ο Δήμαρχος ανακοινώσει τη δημιουργία Κέντρου Παιδιού και Νεολαίας που επιφορτίζεται με τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση δράσεων και πολιτικών για παιδιά, εφήβους και φοιτητές. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη Διοίκηση του Κέντρου απουσιάζουν τα άτομα κάτω των 50 ετών.

Φεβρουάριος

Ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο για το ΔΠΘ με σημαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κάθε πόλη-έδρα του πανεπιστημίου οφείλει να έχει μόνο μια Σχολή. Όπως δηλώνει ο υπουργός Παιδείας το ίδιο θα γίνει για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, μηδέ των Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξαιρουμένων, προκειμένου να δώσουμε στα μη κρατικά πανεπιστήμια τον αναγκαίο ακαδημαϊκό χώρο να αναπτυχθούν στη χώρα μας. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλεί τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν ποια σχολή θέλουν να κρατήσουν την πόλη τους. Τα μίνι δημοψηφίσματα δείχνουν πως στην Καβάλα θα παραμείνει η Σχολή Θετικών Επιστημών, στη Δράμα η Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασικών Πόρων, στην Ξάνθη η Πολυτεχνική, στην Αλεξανδρούπολη η Ιατρική, στην Ορεστιάδα μεταφέρεται η Παιδαγωγική Σχολή, ενώ στο Διδυμότειχο μεταφέρεται η Σχολή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Κομοτηνή παραμένει η Νομική. Όλες οι υπόλοιπες σχολές καταργούνται. 

Μάρτιος

Η χώρα κινείται σε ρυθμούς ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν τελικά με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα. Η αντιπαράθεση των κομμάτων κινείται σε υψηλούς τόνους, υπό το φως των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν «μάχη» για τη δεύτερη θέση. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων απαρτίζουν κυρίως άνθρωποι μεγάλης αναγνωσιμότητας. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων σαρώνουν τη χώρα από άκρη σε άκρη. Η επιστολική ψήφος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η συμμετοχή κινείται σε ιστορικά χαμηλά γύρω στο 40%. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως παίκτες ριάλιτι, καταφέρνουν να εκλεγούν και μάλιστα με τις περισσότερες ψήφους. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος. Το ΚΚΕ ενισχύει και άλλο τις δυνάμεις του, ενώ η Νίκη και η Νέα Αριστερά καταφέρνουν να εκλέξουν από έναν ευρωβουλευτή. Η Ροδόπη απασχολεί και πάλι το πανελλήνιο λόγω των υψηλών ποσοστών που συγκεντρώνει το κόμμα ΚΙΕΦ.

Απρίλιος

Οι πρόσφατες αυστηροποιήσεις των ποινών που θέσπισε το υπουργείο Δικαιοσύνης, φαίνεται πως δεν αναχαιτίζoυν την εγκληματικότητα. Νέα σειρά ειδεχθών εγκλημάτων προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού ο υπουργός δικαιοσύνης ανακοινώνει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για επαναφορά της θανατικής ποινής. Όλοι οι παρουσιαστές και παρουσιάστριες πρωϊνών «ψυχαγωγικών» εκπομπών χαιρετίζουν την πρωτοβουλία. Χάρη στις νέες παρεμβάσεις οι φυλακές της χώρας γεμίζουν ασφυκτικά, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της ΕΕ που επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη δημιουργία φυλακών σε κάθε πρωτεύουσα νομού.

Μάιος

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς σε μια προσπάθεια η χώρα να απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια. Πλέον οι πλειστηριασμοί θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Μία βδομάδα μετά την αναγγελία τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών θα βγαίνουν στο σφυρί. Το ρηξικέλευθο του νέου νομοθετήματος είναι πως διαμορφώνει ένα νέο σύστημα δουλοπαροικίας. Οι οφειλέτες εφεξής θα εργάζονται στους δανειστές τους μέχρι να ξεπληρώσουν το χρέος τους. «Μέχρι τώρα ακολουθούσαμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να γίνουμε εμείς το πρότυπο για όλη την Ευρώπη» θα δηλώσει ο υπουργός εργασίας και θα συμπληρώσει: «Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση δίνει επιτέλους σε όλους το δικαίωμα να διαπραγματευτούν με τους δανειστές τους ελεύθερα για την απόσβεση του χρέους τους. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ήδη από πέρσι η κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει το 13ωρο ως μέγιστο χρονικό όριο εργασίας. Μετά λύπης μου διαπίστωσα πως δεν έσπευσαν όλοι να κάνουν χρήση αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης. Διευρύνουμε λοιπόν τα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν χρήση του ευνοϊκού εργασιακού πλαισίου που δημιούργησε η κυβέρνηση. Μην ακούτε όσους διαμαρτύρονται. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Επαγγελματίες αρνητές. Η Ελλάδα πάει μπροστά και αλλάζει. Αυτοί μένουν πίσω».  

Ιούνιος

Το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας ευνοεί το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης που αναδεικνύεται σε φτηνό εναλλακτικό προορισμό διακοπών. Τροχόσπιτα, σκηνές, Airbnb και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής γρήγορα γεμίζουν. Η ολοκλήρωση του δρόμου Μαρώνειας – Δικέλλων διευκολύνει την άφιξη τουριστών από τον γειτονικό Έβρο. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται γρήγορα τις δυνατότητες της περιοχής και αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων. Το real estate στην περιοχή εκτοξεύεται. Η αγορά γης από τους κατοίκους της περιοχής γίνεται πλέον απαγορευτικό όνειρο, ενώ και τα ενοίκια φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Τις επιπτώσεις αντιλαμβάνονται γρήγορα τα νέα ζευγάρια, και οι φοιτητές.

Ιούλιος

Μεγάλη ξηρασία πλήττει τη Θράκη. Ελάχιστες βροχές έπεσαν την άνοιξη, ενώ και ο χειμώνας ήταν ήπιος με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας να είναι χαμηλός. Επιβάλλεται εκ περιτροπής διακοπή του νερού για τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το εμφιαλωμένο νερό γίνεται δυσεύρετο, ενώ είναι και πανάκριβο. Δημιουργείται μαύρη αγορά νερού. Η πολιτεία εμφανίζεται απρόθυμη να καταπολεμήσει το φαινόμενο. «Ελεύθερη αγορά έχουμε. Ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς είναι αυτός που καθορίζει τις τιμές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε φαινόμενα που είναι πάνω από τις δυνάμεις της» θα δηλώσει ο υπουργός ανάπτυξης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Η ξηρασία πλήττει βεβαίως και την αγροτική παραγωγή, που μειώνεται στο μισό. Οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο και διαμαρτύρονται. Στήνουν μπλόκα στην Εγνατία και απαιτούν τη λήψη μέτρων υδροοικονομίας για την εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων νερού για να ποτίσουν τα χωράφια τους. 

Αύγουστος

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο Αύγουστος είναι ο μήνας των πυρκαγιών. Η πύρινη λαίλαπα ήρθε να αποτελειώσει ό,τι άφησε άκαυτο πέρσι. Μεγάλες πυρκαγιές κατακαίνε επί μέρες όλη την οροσειρά της Ροδόπης από τη Δράμα μέχρι τη Ροδόπη. Εκατομμύρια στρέμματα παραδίδονται στις φλόγες επί μέρες. Παρθένες εκτάσεις δάσους γίνονται στάχτη. Ό,τι ομορφότερο είχε να επιδείξει η φύση στην περιοχή πλέον αποτελεί παρελθόν. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων υπήρξαν υπεράνθρωπες. Άμεση ήταν η ανταπόκριση και γειτονικών χωρών. Την προσπάθεια των εγχώριων δυνάμεων συνέδραμαν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία. Αντιδράσεις ξεσήκωσε η άρνηση των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ να στείλουν βοήθεια, καθώς και οι ίδιες είχαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες καταστροφές μικρότερης ωστόσο κλίμακας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καταστροφής αναπτύχθηκε και ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ αυτοδιοικητικών. Αφορμή οι ρίψεις από αέρος που σε άλλες περιοχές ήταν άμεσες και σε άλλες γίνοντας με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σεπτέμβριος

Νέος πόλεμος ξεσπά. Η Κίνα επιτίθεται στην Ταϊβάν. Η νότια σινική θάλασσα φλέγεται. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Οι ΗΠΑ σπεύδουν στο πλευρό της Ταϊβάν, όπως και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Από την άλλη Ρωσία, Ινδονησία και Βόρεια Κορέα στηρίζουν την Κίνα. Η ΕΕ αποφεύγει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο ωστόσο στηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις που θεσπίζουν οι ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το ράλι της ακρίβειας δεν έχει σταματημό. Τα προϊόντα τεχνολογίας γίνονται είδος πολυτελείας. Ρεύμα και βασικά είδη διατροφής γίνονται απλησίαστα. «Η χώρα μας έχει καταφέρει ένα θαύμα. Τα είδη πρώτης ανάγκης είναι φθηνότερα από ό,τι θα είναι του χρόνου. Η στοχευμένη πολιτική μας στήριξης των ασθενέστερων και οι διαρκείς έλεγχοι έναντι φαινομένων αισχροκέρδειας, μάς έχει καταστήσει πρότυπο για όλη την Ευρώπη» θα δηλώσει ο υπουργός κατά την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ.

Οκτώβριος

Ως κεραυνός εν αιθρία πέφτει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως με το νέο έτος καταργείται ο ανθρώπινος παράγοντας στο δημόσιο. Εφεξής όλες οι διοικητικές διαδικασίες θα εκτελούνται από AI, ενώ όπου απαιτείται η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα, οι αντίστοιχες υπηρεσίες εκχωρούνται σε ιδιώτες. «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Τεχνολογική Επανάσταση. Γινόμαστε παράδειγμα για όλες τις χώρες του κόσμου» τονίζει ο πρωθυπουργός σε βίντεό του στο ΤΙΚ ΤΟΚ. «Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ελληνική οικονομία και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Προσκαλούμε τον ιδιωτικό παράγοντα να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στη χώρα μας και σε τομείς που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό. Η Ελλάδα πρωτοπορεί ξανά» συμπληρώνει. Η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει απεργία διαρκείας. Τα δικαστήρια κρίνουν την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Δεν αντιδρά κανένας, η συμμετοχή άλλωστε στην απεργία υπήρξε εξαιρετικά μικρή.

Νοέμβριος

Αρχίζει να γίνεται διακριτό ένα νέο κύμα «υπεραστυφιλίας». Κάτοικοι από όλη τη Θράκη μεταναστεύουν μαζικά στην Αλεξανδρούπολη, το μόνο μέρος που μπορούν πλέον να βρουν δουλειά χάρη στην ανάπτυξη που γνωρίζει το λιμάνι της πόλης.  Ολόκληρα χωριά γίνονται «φαντάσματα», ενώ στις πόλεις γειτονιές ερημώνουν. Ολόκληρες παραγκουπόλεις δημιουργούνται στα περίχωρα της Αλεξανδρούπολης που αδυνατεί να στεγάσει τον νέο πληθυσμό που καταφτάνει στην πόλη. Η οικοδομή παίρνει ξανά μπρος. Το δημογραφικό πρόβλημα έχει αρχίσει να κάνει αισθητές τις επιπτώσεις του. Σε κάθε μια γέννηση αντιστοιχούν πλέον πέντε θάνατοι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις με αυτούς τους ρυθμούς, ο πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 2030 θα μειωθεί στα επτά εκατομμύρια. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα γίνεται μη βιώσιμο. Η κυβέρνηση λαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία και μετατρέπει το σύστημα από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.

Δεκέμβριος

Μετά την ξηρασία και τις πυρκαγιές, έρχονται και οι πλημμύρες. Μία μόλις ημέρα ισχυρών καταιγίδων ήταν αρκετή για να μετατρέψει την Κομοτηνή και τους γύρω οικισμούς σε απέραντο λασπότοπο. Ο Μπουκλουτζάς εμφανίζεται ξανά στο ανάγλυφο της πόλης καταλαμβάνοντας την παλιά του κοίτη. Το παλιό νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της κατάστασης, ενώ και η κατασκευή του νέου πηγαίνει αρκετούς μήνες πίσω. Πιστός στη στόχευσή του να καταστήσει την πόλη χριστουγεννιάτικο προορισμό, ο Δήμος Κομοτηνής δεν πτοείται από τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αποφασίζει αντί για θεματικό πάρκο, να προωθήσει ένα νέο πρότζεκτ. Προωθεί τον ιαματικό τουρισμό. Εκμεταλλεύεται τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη και προωθεί τα λασπόλουτρα, ως τον καλύτερο τρόπο να περάσει κανείς τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το εγχείρημα γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από επισκέπτες που έρχονται από όλη την Ελλάδα. Ένας νέος κλάδος δημιουργείται στην πόλη. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες χαμάμ. Ο ανατολίτικος χαρακτήρας της πόλης αποκτά μια καινούργια ψηφίδα και με αισιοδοξία ατενίζει το 2025.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.