Καζαμιας 2023

Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί με το νέο έτος;

Σε μία πραγματικότητα που το παρόν έχει καταλάβει τόσο μεγάλο μέρος από τον ορίζοντα του καθενός, είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να προβλέψει τα μελλούμενα. Σε ένα περιβάλλον που οι σταθερές όλο και λιγοστεύουν και οι αβεβαιότητες γιγαντώνονται, οποιαδήποτε πρόβλεψη κι αν επιχειρηθεί, όσο πιθανή κι αν μοιάζει, μπορεί εξίσου εύκολα να ανατραπεί. Και το αντίστροφο βέβαια, όσο απίθανο κι αν μοιάζει κάτι, τίποτα δεν το αποκλείει από το να πραγματοποιηθεί. Σε αυτό το ρευστό πλαίσιο λοιπόν και ο φετινός μας Καζαμίας, μπορεί να φαντάζει υπερβολικός και παράδοξος είναι όμως και πιθανός. Δια του λόγου το αληθές αρκεί μια αναδρομή στον χρόνο που μας αφήνει. Ποιος άραγε πίστευε ότι θα ζούσαμε αυτά που ζήσαμε;

Επειδή όμως οι αναδρομές είναι για άλλα κείμενα, ιδού ο φετινός Καζαμίας μας, με την προσδοκία να ξαναβάλουμε το μέλλον στον ορίζοντα των ζωών μας…

Ιανουάριος

Από την Αράχοβα, όπου βρίσκεται για να ξεκουραστεί από τις πολυήμερες διακοπές του, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών. Επιλέγεται η πρώτη Κυριακή του Μαρτίου. Ξεκινάει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Εκμεταλλευόμενος τον προεκλογικό πυρετό, ο δήμαρχος Ιάσμου καταθέτει την πρόταση οι ολυμπιακοί αγώνες για πρώτη φορά να γίνουν από τρία κράτη, την Ελλάδα, την Ουκρανία και τη Ρωσία, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η είδηση είναι όμως άλλη. Ανακοινώνει το new year’s resolution του: να αυτοπεριορίσει τις αναρτήσεις του στα social media για τον νέο χρόνο, αυστηρά στη μια ανά ημέρα.

Φεβρουάριος

«Μετά το Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», ο πρωθυπουργός της χώρας προβαίνει σε προεκλογική του ομιλία στην περίφημη δήλωση «Σταϊκούρα δώσε γιούρα». Ανακοινώνεται η δρομολόγηση μιας σειράς από ενισχύσεις τύπου Pass, για ό,τι μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Σταχυολογούμε μερικά: Επίδομα εκδρομών στο εξωτερικό «Pass μη Έλλην», επίδομα ξηρών καρπών «Pass-ατέμπο», επίδομα εγχώριου θερινού τουρισμού «Sun Pass στην Καλαμάτα», επίδομα για όσους δεν θέλουν άλλα επιδόματα «Pass-o».

Επιτέλους, ανακαλύπτεται ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διακίνηση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. Διακινητές είναι ο μπάρμπα Γιάννης μαζί με τη γυναίκα του την κυρά Μαρίκα. Περιβόητος ο ένας στα καφενεία της γειτονιάς για τις στοιχειοθετημένες απόψεις του επί παντός του επιστητού, διάσημη η άλλη για τα κουτσομπολιά που διακινεί, χωρίς ποτέ να διαψευστεί, τώρα αποδεικνύεται πως κατάφερναν να αποκτούν πάντα την πιο έγκυρη πληροφόρηση. Προφυλακίζονται άμεσα. Η δίκη τους θα ξεκινήσει μετά από τρία χρόνια. Τελικά θα αθωωθούν λόγω παραγραφής.

Μάρτιος

Διεξάγονται οι εκλογές. Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία  και έτσι ξεκινούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Οι επαφές των κομμάτων αποβαίνουν άκαρπες. Η χώρα οδηγείται σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αυτή τη φορά όχι με απλή αναλογική, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι δεύτερες εκλογές γίνονται τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το κλίμα πολιτικής αστάθειας, η Τουρκία αποφασίζει να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης, με αίτημα την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Σε διάγγελμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποιεί πως πέρα από την αναγνώριση της παραβίασης περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, η Τουρκία ζητά και την αναγνώριση Τουρκικής Εθνικής Μειονότητας σε Θράκη και Ρόδο.

Σκίτσο της Έφης Ξένου

Απρίλιος

Στα μέσα του μήνα διεξάγονται οι δεύτερες εκλογές. Κανένα κόμμα και πάλι δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή και να σχηματίσει κυβέρνηση. Πέντε κόμματα καταφέρνουν τα ξεπεράσουν το πλαφόν του 3% και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη βουλή. Σχηματίζεται τελικά κυβέρνηση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν στη βάση προγραμματικής συνεργασίας που αποφασίστηκε και επικυρώθηκε από τα δύο κόμματα σε σχετικά συνέδρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τους υπουργικούς θώκους, Οικονομικών, Υγείας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Τα υπουργεία ανάπτυξης, εργασίας, ναυτιλίας και πολιτικής προστασίας καταλαμβάνονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα από τεχνοκράτες.

Μάιος

Ο περιφερειάρχης αποφασίζει να ξεμπερδεύει μια και καλή με την ανεργία των νέων στην περιφέρεια. Ανακοινώνει την πρόσληψη όλων των νέων που δεν έχουν δουλειά, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, ως ειδικών συμβούλων του. Η μισθοδοσία τους θα γίνεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ξαφνικά από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιφέρεια εκτινάσσεται στις πρώτες. Νέοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό, αναχαιτίζοντας το φαινόμενο του brain drain. Σφοδρή είναι η κριτική της αντιπολίτευσης. Κατηγορούν τον περιφερειάρχη για δημιουργία πελατειακών σχέσεων και προσπάθεια χειραγώγησης της ψήφου των πολιτών.

Ιούνιος

Οι ενέργειες για την ενίσχυση των τουριστικών ρευμάτων στην περιοχή, αποδίδουν καρπούς.  Πλήθος τουριστών από Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία, Ισραήλ καταφθάνουν στην περιοχή. Η έλλειψη τουριστικών καταλυμάτων αποδεικνύεται ανασταλτικός παράγοντας. Επιστρατεύεται ο στρατός που δημιουργεί κάμπινγκ εκστρατείας για τη διανομή των τουριστών. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει μια ειδική τουριστική διαδρομή με θέμα τα έπη του Ομήρου που δημιουργήθηκε μεταξύ Κάλχαντος και σπηλαίου Πολύφημου. Το κάμπινγκ εκστρατείας εντάσσεται λειτουργικά σε αυτή τη διαδρομή, αναπαριστώντας δήθεν το στρατόπεδο των Αχαιών στην Τροία. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν σταθμοί, με αναπαραστάσεις από τη μάχη του Αχιλλέα με τον Έκτορα, τον Δούρειο Ίππο, τις περιπέτειες του Οδυσσέα για την επιστροφή στην Ιθάκη.

Ιούλιος

Δυστυχώς, το θλιβερό φαινόμενο των πυρκαγιών μακράς διάρκειας στην περιοχή συνεχίζεται και φέτος. Αυτή τη φορά η πυρκαγιά εκδηλώνεται στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας. Από την πρώτη στιγμή άμεση είναι η κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ροδόπης. Οι ισχυροί άνεμοι όμως που πνέουν στην περιοχή και οι πέντε εστίες που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κάνουν την πυρκαγιά να εξαπλωθεί γρήγορα. Αγνοούνται τα εναέρια μέσα κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αφού περισσότερες από 20 φωτιές καίνε ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα.  Πολιτικοί σπεύδουν να κάνουν τα τηλέφωνά τους προκειμένου να ενισχυθεί η εναέρια πυροσβεστική παρουσία στην περιοχή. «Ο συνδρομητής που καλέσατε έχει πιθανόν το τηλέφωνό του απενεργοποιημένο» είναι το μήνυμα που λαμβάνουν όλοι. Ο υπουργός κάνει τις διακοπές του. Κάτι Ρουμάνοι πυροσβέστες που διέρχονται μέσω Κάθετου Άξονα για να κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο, σταματούν και ρίχνονται και αυτοί στη μάχη της κατάσβεσης. Μετά από τρεις βδομάδες και χιλιάδες στρέμματα καμένα, τελικά οι πυροσβέστες καταφέρνουν να σβήσουν την φωτιά.

Αύγουστος

Παρατηρούνται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας σε όλη την έκταση του νομού Ροδόπης. Τα αυξημένα τουριστικά ρεύματα, σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό των νέων στην περιοχή επιτείνουν το φαινόμενο. Για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, νοικοκυριά στερούνται την πηγή της ζωής. Θεσπίζεται η εκ περιτροπής υδροδότηση για την ικανοποίηση των αναγκών. Η ΔΕΥΑΚ συνεργάζεται με το ΔΠΘ για την ανάπτυξη προγράμματος αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα. Παράλληλα η κυβέρνηση μετά από έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και διαβήματα της αυτοδιοίκησης, αποφασίζει τελικά την υλοποίηση του φράγματος Κομψάτου και την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού για ύδρευση στα φράγματα Ιασίου και Γρατινής. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής η λειψυδρία συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής. Νέο κύμα μετανάστευσης καταρρακώνει τη δημογραφία της περιοχής.

Σεπτέμβριος

Βαθαίνει η εμπλοκή των Αμερικάνων στον Έβρο. Εκτός από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τους παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του σιδηρόδρομου καθώς και των αυτοκινητόδρομων στον νομό. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στη Θράκη. Οι κάτοικοι πάλι έχουν διαφορετική οπτική και διαμαρτύρονται έντονα καθώς με τον αποκλεισμό τους από όλα τα μεταφορικά δίκτυα, εντείνεται το αίσθημα απομόνωσής τους.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Επειδή όμως τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν σταματούν, αποφασίζεται η κατασκευή νέου φράχτη, αυτή τη φορά σε όλο το μήκος της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου. Επιπλέον αποφασίζεται η δημιουργία σταθμών ελέγχων μεταξύ των νομών της Θράκης. Ξυπνούν μνήμες από την εποχή των μπαρών στην περιοχή.

Οκτώβριος

Διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι μάχες για την κατάληψη της διοίκησης σε Περιφέρεια και Δήμους διεξάγονται σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την περιοχή. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται η καθημερινότητα του πολίτη, η μαραζωμένη οικονομική δραστηριότητα, το δημογραφικό. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται debate μεταξύ των επικεφαλής τόσο σε δήμους όσο και περιφέρεια. Δεν υπάρχει κάτοικος του νομού που να μην είναι υποψήφιος σε κάποιο από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Παρά τη μεγάλη επιτυχία του debate, η αποχή κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη. Όσο για τους νικητές των εκλογών, εκφεύγουν της ενόρασής μας. Θα τους δείξει η κάλπη.

Νοέμβριος

Ολοκληρώνεται το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Κομοτηνής. Οι τιμές του καυσίμου παραμένουν υψηλές και έτσι ακόμα δεν το επιλέγουν τα νοικοκυριά. Πρωτοφανείς πλημμύρες σαρώνουν την Κομοτηνή. Καταιγίδες δύο ημερών μετατρέπουν τους δρόμους της Κομοτηνής σε ποτάμια. Ολόκληρες γειτονιές θάβονται στη λάσπη. Η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που οι κεντρικοί δρόμοι πέριξ της πλατείας είναι απροσπέλαστοι. Πυροσβεστική, στρατός, πολιτική προστασία και απλοί πολίτες επί εβδομάδες φτυαρίζουν τόνους λάσπης.  Η περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εν μέσω αυτής της κατάστασης μαίνονται οι πολιτικές κόντρες σχετικά με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Δεκέμβριος

Νέα πανδημία κάνει την εμφάνισή της. Αυτή τη φορά δεν μεταφέρεται όμως διά του αέρα, αλλά διά της επαφής. Οι κυβερνήσεις παίρνουν όλες τα μέτρα τους. Θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα. Αγγίγματα, αγκαζέ, χάδια, αγκαλιές απαγορεύονται δια ροπάλου. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να διατηρεί αυστηρά απόσταση ενός μέτρου από κάθε συνάνθρωπό του. Διακόπτονται οι μεταφορές ανθρώπων. Λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία παραμένουν σταματημένα. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ξεκινούν άμεσα έρευνες για την εύρεση εμβολίου. Οι κυβερνήσεις σπεύδουν με μεγάλα ποσά να ενισχύσουν τις έρευνες. Ένας νέος αγώνας δρόμου ξεκινά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και γνωρίζουμε την κατάληξή του.

Χρόνια πολλά σε όλους! Χαρούμενο το νέο έτος!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.