Καθησυχαστικη η ΔΕΥΑ Κομοτηνης για τα νιτρικα

Πολύ χαμηλότερη από τα ανώτατα όρια νιτρικών ιόντων η περιεκτικότητα του νερού στην πόλη

Απάντηση και της ΕΔΕΥΑ στα δημοσιεύματα περί «επικίνδυνου νερού»

Να καθησυχάσει τους καταναλωτές νερού της Κομοτηνής, μετά τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, περί επικίνδυνης ποσότητας νιτρικών στο νερό της, θέλησε η ΔΕΥΑΚ, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που επιβάλλει η Εθνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Κομοτηνή τροφοδοτείται κατά τους  χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Ιούνιο) με επιφανειακό νερό από τον χειμαρροπόταμο Βοζβόζη και κατά τους θερινούς μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) με υπόγειο νερό από υδρευτικές γεωτρήσεις.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η περιεκτικότητα του νερού, που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, σε νιτρικά ιόντα είναι 2mg / lt και κατά τους θερινούς μήνες είναι 21mg / lt, κατά μέσο όρο.

Το ανώτατο όριο της παραμέτρου των νιτρικών ιόντων στο πόσιμο νερό είναι 50mg/lt, σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, τονίζει η ΔΕΥΑΚ, ενώ οι χημικές αναλύσεις του νερού που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, κοινοποιούνται κάθε μήνα στην Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ροδόπης. 

Η απάντηση της ΕΔΕΥΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), σε ανακοίνωσή της, που σημειώνει μάλιστα πως για το δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο «παρέχει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια για την ενημέρωση των πολιτών και όχι για να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της επιστημονικής αλήθειας».

Τονίζουν δε πως η σύσταση σε 7 κράτη μέλη της ΕΕ που αναφέρει το άρθρο, των 10 mg/l, (αντί του ορίου 50 mg/l που προβλέπεται και στην πιο πρόσφατη Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νιτρικά) δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον από τις επαφές της ΕΔΕΥΑ με τις Εθνικές Ενώσεις Επιχειρήσεων Ύδρευσης με τις χώρες αυτές.

«Τα θέματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημόσια παρεχόμενο νερό είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα διότι συνδέονται άμεσα με τη δημόσια υγεία, ενώ η δημοσίευση “ειδήσεων” ανάλογων με αυτών του δημοσιεύματος χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τους φορείς που εμπλέκονται και ασχολούνται εντατικά και συστηματικά με το θέμα αυτό, όπως το Υπουργείο Υγείας και οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης, μπορεί να μετατρέψει πολύ εύκολα την πληροφόρηση σε παραπληροφόρηση και να δημιουργήσει αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινό» τονίζει η ΕΔΕΥΑ, μεταξύ άλλων, στην απάντησή της για να συμπληρώσει: «Επιμέρους μελέτες ή προσωπικές γνώμες και απόψεις μπορεί να έχουν ένα επιστημονικό και ενδεχομένως δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να συνιστούν την επίσημη “γραμμή πλεύσης” για σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές δεσμευτική  είναι μόνο η Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διαβεβαιώνει τους πολίτες «ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.