Καταψηφισε το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ το αιολικο Παρκο στη Μαρωνεια

Σύμπλευση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ενάντια στην δημιουργία του αιολικού βορειανατολικά του οικισμού

Αρνητική ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της Μαρώνειας, και συγκεκριμένα 1,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του οικισμού.

Η μελέτη αφορούσε αιολικό πάρκο τεσσάρων ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 4.2 ΜW, με συνολικά αποδιδόμενη ισχύ 16.8 MW, στη θέση «Στήθωμα-Χουχούλη-Ράχη-Μπουντούρη-Πέτρες».

Το Αιολικό Πάρκο αναπτύσσεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 279 έως 424 μέτρα περίπου το οποίο απέχει τις εξής αποστάσεις από τους πλησιέστερους οικισμούς: Μαρώνεια 1,6 χιλιόμετρα,  Άνω Ασκητές 1,7 χιλιόμετρα, Ασκητές 2,6 χιλιόμετρα, Κρωβύλη 2,6 χιλιόμετρα, Παλαιά Κρωβύλη 3,05 χιλιόμετρα, όπως φαίνεται παρακάτω:

Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, για να ερωτηθεί η τοπική κοινότητα για την γνώμη της, που δεν κατάφερε να συνεδριάσει λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα όμως την σφοδρή αντίθεσή του στην συγκεκριμένη χωροθέτηση εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας εντός του Συμβουλίου, όπως έκανε πρόσφατα και εκτός.

Όμως μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, που ζήτησε να μην αναβληθεί το θέμα, αλλά να καταψηφιστεί, προχώρησε η συζήτησή του, με τις παρατάξεις του συμβουλίου να εκφράζουν, για διαφροετικούς λόγους η κάθε μία, την αντίθεσή τους, και τελικά να καταψηφίζεται η Μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η άποψη του συμβουλίου είναι συμβουλευτική προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις διάφορες υπηρεσίες από τις οποίες κατατίθεται γνωμοδότηση στο πλαίσιο της έγκρισης ή όχι της άδειας, αρκετές έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, με όρους, όμως αρνητικές είναι οι γνωμοδοτήσεις από τρείς αρμόδιες διευθύνσεις Δασών.

Οριακό όχι και για την τροποποίηση αιολικού Πάρκου στα Αρριανά

Αξίζει να σημειωθεί πως καταψηφίστηκε και η τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 21MW, στη θέση «ΘΩΡΑΚΑΣ», στο Δήμο Αρριανών, που αφορούσε αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένο, αλλά όχι κατασκευασμένο πάρκο.

Το συγκεκριμένο ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταφέρνοντας να περάσει για μία ψήφο την συμπολίτευση τα μέλη της οποίας δεν ήταν όλα παρόντα κατά την ψήφιση, με τους περισσότερους συμβούλους να τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας χωροταξικού για τα αιολικά, το οποίο είχε υποσχεθεί η διοίκηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.