Κανταδες ξανα στους δρομους της Κομοτηνης

Μουσικές και γιορτές αλλοτινών εποχών αναβίωσε ο Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου

Αναβίωσαν ξανά οι καντάδες στους δρόμους της Κομοτηνής, από τα μέλη του Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, φέρνοντας στο νου παλιά χρόνια, και εποχές διαφορετικές στην Κομοτηνή.

Τα μέλη του Συλλόγου ξεκίνησαν από την πλατεία της Κομοτηνής, μαζί με τα όργανα, και τραγουδώντας καντάδες πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στη Λέσχη Κομοτηναίων, όπου πραγματοποίησαν μια γιορτή όπως παλιά.

Την αίσθηση της σύνδεσης με το παρελθόν, όταν στους δρόμους της Κομοτηνής ακούγονταν οι καντάδες από τις παρέες, ενίσχυσαν τα κορίτσια που ήταν ντυμένα με ρούχα εποχής, και με τα αέρινα φορέματά τους ακολούθησαν τα βήματα αυτών που δεκαετίες πριν, είχαν κάνει την ίδια διαδρομή, σε μια πολύ διαφορετική Κομοτηνή.

Ο Σύλλογος τηρεί εδώ και πολλά χρόνια την παράδοση των καντάδων, σημείωσε η πρόεδρος κ. Ευγενία Πουρνάρα, αναβιώνοντάς την σε στενό κύκλο, συνήθως σε κάποιο κέντρο διασκέδασης.

Όμως από το 2019, και στην προσπάθεια για περαιτέρω εξωστρέφεια αλλά και για να αναδείξουν την δράση και ευρύτερα στην πόλη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις καντάδες ανοιχτά, και έτσι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Ελευθερίων από τη ΔΚΕΠΠΑΚ, αποτελώντας το άτυπο κλείσιμό τους.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την δράση, ενώ πέρυσι, παρόλο που όλα ήταν έτοιμα, τελικά οι άσχημες καιρικές συνθήκες τους περιόρισαν μόνο στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά λοιπόν εδώ και τέσσερα χρόνια που οι καντάδες ακούστηκαν στους δρόμους της Κομοτηνής, υπό την απειλή αυτή τη φορά της βροχής που όμως δεν κατάφερε να μειώσει το κέφι των συμμετεχόντων, που πέρασαν από την πλατεία και τη Βενιζέλου για να φτάσουν για ακόμα μια φορά στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Ελπίδα του συλλόγου είναι πως ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί, θα μεγαλώσει και θα αποτελεί στο μέλλον την εκδήλωση που θα αποτελεί το επιστέγασμα και το κλείσιμο των Ελευθερίων, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.