Καινοτομα Ευρωπαικα προγραμματα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Κομοτηνης

Με ενθουσιασμό συμμετείχαν οι μαθητές σε δράσεις γνωριμίας με την ελληνική κουζίνα, τα απόβλητα, την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο

Για πρώτη φορά το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κομοτηνής φέτος μετείχε σε μικρής αλλά και μεγάλης διάρκειας ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά καινοτόμα προγράμματα e-Twinning. Τα προγράμματα αυτά μέσω της αυθεντικής και δημιουργικής μάθησης χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρείχαν στους μαθητές ευκαιρίες  ανάπτυξης των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Επιπλέον, τα έργα e-Twinning τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση και την διαπολιτισμική και πολυπολιτισμική εκπαίδευση δίνοντας της δυνατότητα σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς με ίδιους στόχους να συνεργαστούν, να μοιραστούν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους, να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες, να αναπτύξουν το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα, να αναλάβουν ρόλο ενεργού Ευρωπαίου πολίτη χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα τους μέσω της εικονικής πραγματικότητας. 

Ας γνωρίσουμε τον Σεφ μας

Στο ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα, με υπεύθυνη την Πετρίδου Χαριτίνη και  τίτλο Let’s meet our chef (Ας γνωρίσουμε τον Σεφ μας) στο οποίο μετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, και η Ρουμανία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρασκευάσουν και να δοκιμάσουν εδέσματα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του προγράμματος με τους μαθητές να συνοδεύονται από τις εκπαιδευτικούς Βασιλακοπούλου Σταυρούλα και Μαργαριτίδου Γιώτα επισκέφτηκαν το εστιατόρια «Τα αδέρφια» όπου ο σεφ τους μύησε στα μυστικά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, ενώ στο τέλος είχαν τη ευκαιρία να απολαύσουν τις παρασκευές. Αποχωρώντας τους περίμενε ένα μικρό δωράκι από τον υπεύθυνο και Σεφ του εστιατορίου τον οποίο το σχολείο ευχαριστεί θερμά! 

Από τα απόβλητα στη ζωή

Στο δεύτερο και μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα με τίτλο FROM WASTE TO LIFE (Από τα απόβλητα στη ζωή) με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Πετρίδου Χαριτίνη μετείχαν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ιορδανία, η Γαλλία και η Πολωνία, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαφορετικές συνεργατικές δραστηριότητες με ή και χωρίς τη χρήση των ΤΠΕ. Η θεματολογία που αντλήθηκε μετά από τη κοινή συμφωνία των εκπαιδευτικών (Ελλάδας, Ιορδανίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, και Πολωνία) περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα τα οποία δεν άπτονταν μόνο των αποβλήτων. Έτσι, γνώρισαν βασικούς κανόνες για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και ηθική του eTwinning, δημιούργησαν το logo και το poster του έργου, ενώ η ψηφοφορία ανέδειξε αυτό που τελικά συνόδευε την όλη πορεία του έργου.  Κατασκεύασαν παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά, δημιούργησαν ένα κοινό ημερολόγιο, ένα ποίημα σχετικό με τα απόβλητα την παγκόσμια ημέρα ποίησης με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων (web 2.).  Οι μαθητές επέλεξαν τις πιο αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες ή αυτές που τους εξέφραζαν περισσότερο δημιουργώντας ένα κοινό συνεργατικό βιβλίο. Δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν μια από τις δραστηριότητες στην παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και την  Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Down. Τέλος, ανήρτησαν τις δράσεις τους στο πίνακα eTwinning που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Κλείνοντας το πρόγραμμα, αξιολογήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με το ερωτηματολόγιο που είχε δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό και δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους μαθητές! Ενώ το σχολείο θα υποβάλλει αίτηση ποιότητας του πρότζεκτ.

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι θετική υπήρξε η ανταπόκριση των γονέων στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων ενώ 17 από τους 19 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο σχολείο συμφωνούν από αρκετά έως πάρα πολύ ότι οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.