Και η μεσαιωνικη γεφυρα του Κομψατου οδευει στο Ταμειο Ανακαμψης

Εγκρίθηκε η ένταξη του περίκεντρου ναού της Μαξιμιανούπολης στο Ταμείο, αναμονή για τον τάφο Συμβόλων

Ακόμα ένα έργο θα υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης η ΕΦΑ Ροδόπης, με την μεσαιωνική γέφυρα του Κομψάτου να αποτελεί το τρίτο, μετά τον περίκεντρο ναό της Μαξιμιανούπολης και τον Μακεδονικό τάφο των Συμβόλων, μνημείο που φιλοδοξούν να χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ήδη ο ναός της Μαξιμιανούπολης έχει ενταχθεί στο Ταμείο, και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ελπίζουν να ολοκληρώσουν μέχρι το καλοκαίρι την προετοιμασία και για την γέφυρα.

Το λιθόκτιστο γεφύρι βρίσκεται στην έξοδο του ποταμού Κομψάτου από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης στη θρακική πεδιάδα. Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετές θέσεις με προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες με κύρια το βυζαντινό κάστρο του Πολυάνθου και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική ανάμεσα στο χωρίο Πολύανθο και τη γέφυρα. Το γεφύρι ήταν τρίτοξο με δυο μεσόβαθρα και δυο ακρόβαθρα και κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή. Σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο.

Μέχρι το καλοκαίρι η πρόταση για το γεφύρι

Όπως τόνισε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει προτεραιότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα στις Περιφέρειες Αιγαίου και ΑΜΘ. Η ίδια εκτιμά πως μόλις ολοκληρώσουν τις μελέτες και καταθέσουν την πρόταση θα υπάρξει η σχετική ωριμότητα, για την ένταξη του έργου..

Θεωρεί μάλιστα πως μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ένταξη. Η πρόταση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα περιλαμβάνει στατική μελέτη, μελέτη ανάδειξης, αλλά και ανακατασκευής, αν και ακόμα θα εξαρτηθεί και από το κόστος.

«Είμαι πολύ χαρούμενοι, γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε τη γέφυρα του Κομψάτου» σημείωσε η κ. Καραδήμα, και χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, και την προσπάθεια των αρχαιολόγων της εφορείας, πιστεύει πως θα τα καταφέρουν.

Μέριμνα θα ληφθεί και για την διαμόρφωση του δρόμου προς τη γέφυρα, ώστε να μπορεί πιο εύκολα το κοινό να επισκέπτεται τη γέφυρα.

Εντάχθηκε ο ναός στη Μαξιμιανούπολη

Η κ. Καραδήμα ανέφερε επίσης ότι φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στον περίκεντρο ναό της Μαξιμιανούπολης, που εντάχθηκε και επίσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα γίνει με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Ροδόπης, και την Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτό θα γίνουν στερεώσεις, συντηρήσεις, ανακτήσεις τοιχοποιίας όπου υπάρχουν προβλήματα, αλλά και ένας διάδρομος περιήγησης, ώστε πέρα από την συντήρηση και τη στερέωση, να γίνει το μνημείο επισκέψιμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.