Ιστοριες καθημερινης τρελας με φοντο τον ποδηλατοδρομο!

Μπορεί ως τεχνικό έργο ο ποδηλατόδρομος της Κομοτηνής να έχει πια ολοκληρωθεί, ως κυκλοφοριακή παρέμβαση όμως, που ήρθε να επηρεάσει έντονα την καθημερινότητα των πολιτών, ασφαλώς παραμένει ημιτελής. Και τούτο διότι τα πολυθρύλητα παρκόμετρα, που υπόσχονταν τάξη και ευρυθμία στη χρήση των θέσεων στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους, παρότι πολλάκις εξαγγελθέντα την τελευταία διετία, δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους. Αυτό επιτρέπει να συντηρείται ένα καθεστώς αναρχίας στο κέντρο της πόλης, το οποίο ενισχύεται από την ασυνειδησία που δείχνουν ορισμένοι χρήστες του με αποτέλεσμα να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε άλλους συμπολίτες μας.
 
Πολλά θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς ως κακώς κείμενα στη χρήση του ποδηλατόδρομου, αλλά και των περιορισμένων θέσεων στάθμευσης, που αναπόφευκτα επέφερε η κατασκευή του. Ο «ΠτΘ» έγινε αποδέκτης και σας μεταφέρει τα παράπονα δύο επαγγελματιών του κέντρου, που ζουν καθημερινά ευτράπελες, αλλά ταυτόχρονα επιβλαβείς για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους καταστάσεις.
 
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το σημείο μπροστά από το αρτοποιείο «της Μένιας», που βρίσκεται επί της οδού Ορφέως. Το σημείο εκείνο επιλέχτηκε ως χώρος φόρτωσης-εκφόρτωσης εμπορευμάτων για τα παρακείμενα καταστήματα και μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, τα αρμόδια συνεργεία του δήμου προχώρησαν στη σχετική διαγράμμιση. Παρόλα αυτά, είτε γιατί δεν είναι εύκολα ορατή, είτε γιατί αγνοείται επιδεικτικά από κάποιους οδηγούς, η διαγράμμιση αδυνατεί να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο έγινε, με αποτέλεσμα η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων να γίνεται μετ’ εμποδίων, χωρίς να λείπουν κατά καιρούς και οι διενέξεις.
 
Ένα τέτοιο συμβάν μας περιέγραψε η κ. Μένια Κίτσου, υπεύθυνη του παρακείμενου αρτοποιείου, που επιχειρώντας να διεκδικήσει το δίκιο της, στο τέλος βρήκε και τον μπελά της. «Όταν ήρθαν από τη δημαρχία για τη διαγράμμιση, μας είπαν ότι ο χώρος είναι για τα φορτηγά που ξεφορτώνουν προμήθειες για τα μαγαζιά», μας εξηγεί. «Εγώ όταν είναι να έρθει το φορτηγάκι μας να ξεφορτώσει», συνεχίζει, «βάζω μπροστά την πινακίδα για να μπορέσει να παρκάρει. Έρχεται λοιπόν ένας κύριος, παρκάρει το αυτοκίνητό του, του λέω μην παρκάρετε εδώ πέρα, φέρνει την αστυνομία και ενώ είναι φταίχτης, έρχεται ο αστυνομικός και βρήκα και μπελά από πάνω. Τον αστυνομικό δεν τον ενδιέφερε που πάρκαρε πάνω στον διαγραμμισμένο χώρο και αναγκάστηκα να τραβήξω την πινακίδα, για να μην γράψει εμένα».
 
Αυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά… τρέλας, που γίνεται καθημερινά μάρτυρας η κ. Κίτσου, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο όπου ο δρόμος είναι και πιο φαρδύς σε σχέση με την υπόλοιπη οδό Ορφέως, το διπλοπαρκάρισμα είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο και όπως μας μεταφέρει προκαλούνται έντονα προβλήματα, όταν επιχειρούν στροφή από το σημείο τα αστικά λεωφορεία. Το αίτημα της κ. Κίτσου είναι να μπουν παρκόμετρα, όπως είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή, αλλά και προειδοποιητικές πινακίδες στα σημεία φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, για να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι απαγορεύεται η στάθμευση.
 
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η κ. Κωνσταντινιά Αρβανιτίδου, υπεύθυνη του ανθοπωλείου «Ανεμώνη», που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, λίγο πριν από τη διασταύρωση της Ορφέως με τη Δημοκρίτου. Το κοντινότερο σημείο για φορτοεκφόρτωση των προμηθειών, που χρειάζεται καθημερινά το ανθοπωλείο, είναι στη γωνία που σχηματίζουν οι δύο οδοί, σε σημείο όπου δεν υπάρχει ορατότητα με την πρόσοψη του καταστήματος. «Δεν μπορείς να παρατάς το μαγαζί και να πηγαίνεις ως τη γωνία», υπογραμμίζει η ιδιοκτήτριά του, προσθέτοντας ότι «εμείς που θέλουμε κάθε μέρα προμήθειες, που θέλουμε να στολίσουμε ένα αυτοκίνητο, πού θα το πάμε;». Συμπληρωματικά, εστιάζει σε ένα ακόμα αλγεινό φαινόμενο, στο ότι κάτοχοι αυτοκινήτων παρκάρουν για ώρες τα οχήματά τους πέριξ του δρόμου, στερώντας τις αντίστοιχες θέσεις αφενός από καταναλωτές που σκοπεύουν να κινηθούν στην αγορά, αφετέρου από τους επαγγελματίες που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. «Άλλος το αφήνει το πρωί και το παίρνει το απόγευμα ή μπορεί να το πάρει την άλλη μέρα το πρωί», σημειώνει η κ. Αρβανιτίδου, ενώ μας μεταφέρει και ένα απίστευτο περιστατικό, όπου κάτοχος οχήματος πάρκαρε μπροστά από το κατάστημά της, ακολούθως μετέβη για δουλειές στον βόρειο Έβρο και επέστρεψε για να το πάρει μετά από μία εβδομάδα. Φυσικά, όλα αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποτραπούν, αν είχε τεθεί σε ισχύ ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τα παρκόμετρα και τη χρήση κάρτας για περιορισμένο χρόνο στάθμευσης, μισής ώρας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. «Ο δήμαρχος όταν έκανε τον ποδηλατόδρομο μας υποσχέθηκε ότι θα βάλει κάρτα», σημειώνει με παράπονο η κ. Αρβανιτίδου. Σπεύδει να διαπιστώσει όμως με απογοήτευση ότι τελικά δεν έκανε τίποτα απολύτως για να διευκολύνει τους επαγγελματίες. «Ο ποδηλατόδρομος, εντάξει, ωραίο πράγμα είναι», διευκρινίζει, «και τα παιδιά μου έχουν ποδήλατα και τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ». «Αλλά το θέμα είναι να γίνουν σωστά», επισημαίνει, «να βγει η δημαρχεία να εφαρμόσει το παρκόμετρο, να αφήνει ο άλλος το αυτοκίνητο μισή ώρα και να σηκώνεται να φεύγει». Τέλος, δεν παραλείπει να διατυπώσει το παράπονο ότι τα σημεία φορτοεκφόρτωσης καθορίστηκαν με βάση τις γνωριμίες κάποιων επαγγελματιών και όχι με τη χρηστικότητά τους για το σύνολο των επιχειρήσεων, που επηρεάστηκαν από την κατασκευή του ποδηλατόδρομου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.