Ημεριδα με επικεντρο τις παθησεις των ματιων

Ο Σύλλογος Ατόμων με προβλήματα όρασης «ΕΝΟΡΑΣΗ» σε συνεργασία με τις ασκούμενες κοινωνικούς λειτουργούς του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα: «Οι παθήσεις των ματιών και οι ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις, που υφίστανται τα άτομα με προβλήματα όρασης», στο Αμφιθέατρο παλιάς Νομικής, την Παρασκευή 11 Μαΐου. Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Ιωάννης Κοσμίδης, Χειρούργος Οφθαλμίατρος και ο κ. Γεώργιος Κουντουράς, Ψυχολόγος. Επιστημονική συνεργάτης της ημερίδας ήταν η κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας-Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από της φοιτήτριες του Τμ. Κοινωνικής Διοίκησης, οι οποίες πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο σύλλογο «Ενόραση». Η εκδήλωση απευθύνονταν σε όλους όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σουλτάνα Κανακάρη, «μιας και εν δυνάμει όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα όρασης». Σκοπός της ημερίδας ήταν αφενός η γνωριμία του κόσμου με τις δράσεις του συλλόγου και αφετέρου να ενημερωθούν οι φοιτητές της κοινωνικής διοίκησης για τη δουλειά των συμφοιτητριών τους με τα άτομα του συλλόγου που έχουν πρόβλημα όρασης. Αυτό που τόνισε η κ. Κανακάρη είναι ότι ενώ «ο σύλλογος κάνει προσπάθειες για την ομαλή ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης στην κοινωνία, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τα άτομα αυτά ακόμη, δύσκολα προσεγγίζουν τον σύλλογο». Ωστόσο οι προσπάθειες του συλλόγου θα συνεχιστούν για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης καλύτερη.

 

Την ψυχαναλυτική διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, επιχείρησε να δώσει ο ψυχολόγος κ. Γιώργος Κουντουράς, λέγοντας πως «θα αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα καλύπτει την απουσία μιας αισθητήριας δύναμης. Τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν είναι ενδεχομένως η κατάθλιψη, η δυσθυμία, η άρνηση του προβλήματος, ο θυμός, επίσης θα εστιάσουμε στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Η αντίδραση φυσικά είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο, μιας και κάθε περίπτωση είναι μοναδική». Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την προσέγγιση πρέπει κάθε άτομο να προσπαθεί μέσω των αισθήσεών του να πάρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση, να μην στερηθεί και φυσικά να προστατέψει τον εαυτό του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.