Ηλεκτρονικη εκδοση της Βουλης για τον εορτασμο των 200 χρονων μετα την Ελληνικη Επανασταση

Αφιερωμένη στη θεματική εικαστική Έκθεση που λαμβάνει χώρα στους χώρους της βουλής

Στη μεγάλη, ιστορική και εικαστική Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», είναι αφιερωμένη η ειδική ηλεκτρονική έκδοση της Βουλής (e-book) που μόλις κυκλοφόρησε. Στις σελίδες της ξετυλίγεται ένα πανόραμα εκθεμάτων που παρουσιάζονται στους χώρους της Έκθεσης, με κεντρικό άξονα τη Ζωφόρο της Αίθουσας Τροπαίων, μήκους 59 μέτρων και πλάτους 120 εκατοστών, με ζωγραφικές σκηνές της Επανάστασης και των γεγονότων γύρω από αυτή.

Η παρουσίαση ακολουθεί την πορεία της Έκθεσης, ξεκινώντας από το επιβλητικό Περιστύλιο του ισογείου και συνεχίζοντας στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Τροπαίων και Υπασπιστών) του πρώτου ορόφου του μεγάρου της Βουλής, σύμφωνα με τις θεματικές κατηγορίες που τη συνθέτουν: Η αφύπνιση του Ελληνισμού (Από την Αρχαιολατρία στον Φιλελληνισμό, Από τον Διαφωτισμό στον Πατριωτισμό). Πρελούδιο-Η προετοιμασία του Αγώνα. Σκηνές και μορφές της Ελευθερίας (Η έκρηξη της Επανάστασης, Εθνοσυνελεύσεις και Συντάγματα, Η εδραίωση του Αγώνα, Κρίσιμες καμπές, Διπλωματικές παρεμβάσεις, Η απελευθέρωση, Η συγκρότηση του Κράτους, Το φαινόμενο του Φιλελληνισμού, Η εικαστική μνημείωση του Αγώνα, Ήρωες του ξίφους, Ήρωες της γραφίδας). Αποχαιρετισμός στα όπλα.

Στις πρώτες σελίδες του ηλεκτρονικού τεύχους περιλαμβάνονται ομιλίες του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που εκφωνήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με αφορμή την εθνική επέτειο των 200 χρόνων. Ακολουθούν οι ομιλίες των επιστημόνων που έχουν την εποπτεία της Έκθεσης: του Ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη, της Καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου και του επίκ. Καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης Αντώνη Κλάψη. Την παρουσίαση της Έκθεσης προλογίζουν οι δύο επιμελητές της, Μαρία Καμηλάκη και Θοδωρής Κουτσογιάννης.

Στο τεύχος παρουσιάζονται, επίσης, τα ψηφιακά παραστατικά μέσα που «ανοίγουν» την Έκθεση στο ελληνικό και το παγκόσμιο κοινό, ενώ ακόμη παρατίθενται  οι παράλληλες εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που ερευνούν και αποκαλύπτουν κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές του Αγώνα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.

Info

Η έκδοση βρίσκεται στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/ebooks/1821_ekthesi/index.html

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.