Ικανοποιηση απο τους ανεμβολιαστους υγειονομικους στη Ροδοπη για την επιστροφη τους

Παρόλο που παραμένουν εκκρεμότητες για την εκ νέου ένταξή τους στους διάφορους τομείς

Επέστρεψαν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ροδόπης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από τις 2 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Η επιστροφή στην εργασία τους μετά την παρατεταμένη απουσία 16 μηνών από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, φέρνει ανακούφισή στους περισσότερους, όμως φαίνεται πως ακόμα υπάρχουν θέματα που εγέρθηκαν από αυτή την απουσία που πρέπει να ξεκαθαριστούν, όπως το πού θα τοποθετηθούν οι υγειονομικοί που επιστρέφουν, αλλά και τι θα γίνει με τις αποδοχές που δεν είχαν όλη την προηγούμενη περίοδο.

Περίπου 25 υγειονομικοί επέστρεψαν

Όπως σημείωσε μία εξ αυτών, η κ. Μαρία Κουρτούμα, περίπου 25 υγειονομικοί επέστρεψαν στην εργασία τους, και κάποιοι ακόμα που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό που βρισκόταν μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπου είχαν αναζητήσει εργασία, μιας και ο νόμος για την αναστολή τους ήταν πολύ περιοριστικός για εργασία στον τομέα τους τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Υπήρχε μάλιστα στην περιοχή μας, φαινόμενο που υφίσταται και σε όλη τη χώρα, υγειονομικός που βγήκε στο διάστημα της αναστολής στη σύνταξη, μιας και για μεγάλο διάστημα δεν φαινόταν να υπάρχει λύση.

Αρχικά οι υγειονομικοί σε αναστολή ανέρχονταν στους 80 στην περιοχή μας, όμως όσο συνεχιζόταν το μέτρο, ιδίως μετά τον Απρίλιο που είχε περάσει το εξάμηνο, αρκετοί προχώρησαν σε εμβολιασμό για να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η ικανοποίησή τους για την επιστροφή στην εργασία είναι πολύ μεγάλη, σημείωσε, η κ. Κουρτούμα, που τόνισε πως ευτυχώς που το ΣτΕ τους δικαίωσε, μιας και όλα τα δικαστήρια που έγιναν από τους υγειονομικούς δεν προχωρούσαν, παίρνοντας οίκοθεν αναβολές, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. «Υπάρχει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί επιστρέφουμε» τόνισε, εκτιμώντας πως του Υπουργείο Υγείας και ο κ. Πλέυρης ήθελε να αφήσει την απόφαση για μετά τις εκλογές.

Ζητήματα στην προσαρμογή μετά την επιστροφή

Η πρώτη μέρα ήταν κάπως περίεργη, γιατί παρόλο που τους καλωσόρισαν πίσω οι συνάδελφοί τους, θεωρεί πως θα υπάρχει ένα μούδιασμα από την πλευρά της διοίκησης.

Οι όροι της επιστροφής είναι τα δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών, και συγκεκριμένα οι γιατροί δεν μπορούν να τοποθετούνται σε μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι όροι αυτοί δημιουργούν κάποια ζητήματα, πέρα από το θέμα των rapid test που πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, όσο και για το πού θα τοποθετηθούν.

Την πρώτη μέρα οι επιστρέφοντες υγειονομικοί τοποθετήθηκαν κατά το δοκούν, σύμφωνα με την κ. Κουρτούμα, ενώ υπάρχει μια διαφωνία για το θέμα. Όπως τους αναφέρθηκε, υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι μετά από παρατεταμένη απουσία από την εργασία, η διοίκηση μπορεί να επανατοποθετήσει τον εργαζόμενο όπου επιθυμεί. Παράλληλα όσοι ήταν προϊστάμενοι Τμημάτων, όπως η ίδια, ουσιαστικά υποβιβάστηκαν, και είναι πλέον απλοί νοσηλευτές, παρά τα χρόνια εργασίας και τα όποια πτυχία έχουν.

Όλα αυτά στηρίζονται σε νομοθεσία, σύμφωνα με το υπουργείο, όμως η κ. Κουρτούμα εκτιμά πως θα υπάρξουν νομικές κινήσεις σε όλη τη χώρα στο επόμενο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαριστούν.

Διαφωνία για τις αποδοχές

Αποτέλεσμα της παρατεταμένης απουσίας τους από την εργασία ήταν όμως και το γεγονός ότι πλέον έχουν συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις. «Χρωστάμε σε όποιον μιλάει ελληνικά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουρτούμα.

Απομένει βέβαια το θέμα των οικονομικών απολαβών για τους μήνες που δεν εργάζονταν, για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ υγειονομικών και Υπουργείου. Εκτίμησή τους είναι, σύμφωνα με την ίδια, πως η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει απόλυτα τους υγειονομικούς, και θα πρέπει να τους δοθεί από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο εξολοκλήρου ο μισθός τους, παρά τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης.

Πέραν τις εν λόγω περιόδου, απομένει και το διάστημα από  1 Σεπτεμβρίου 2021 που ξεκίνησε η αναστολή, μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Οι υγειονομικοί συνεχίζουν να τονίζουν πως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αναστολής οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να λαμβάνουν το 50%, όμως ο νόμος για την αναστολή τους είχε παύσει κάθε αποδοχή. Τελικά από ό,τι φαίνεται ότι η λύση θα δοθεί στα δικαστήρια, με τις αναταράξεις που έφεραν οι 16 μήνες της αναστολής να αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ ακόμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.