Ιδρυμα Ανθρωπινων Δικαιωματων της Τουρκιας: Σε 4 χρονια, 23 φοιτητες εχασαν τη ζωη τους κατα τη διαρκεια συναντησεων και διαδηλωσεων

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, 3102 φοιτητές υπέστησαν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά την άσκηση της ελευθερίας συνάθροισης, επίδειξης και έκφρασης

Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας διερεύνησε παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των φοιτητών. Σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ 2015 και 2019, 3.102 φοιτητές υπέστησαν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά την άσκηση της ελευθερίας συνάθροισης, επίδειξης και έκφρασης, ενώ 23 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που δημιουργήθηκε από την εξέταση καθημερινών εκθέσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εκπονήθηκαν από το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, μεταξύ 2015 και 2019, αναφέρθηκαν 342 περιστατικά στα οποία οι φοιτητές υπέστησαν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά την άσκηση της ελευθερίας έκφρασης, του συνέρχεσθαι, της επίδειξης και του συνεταιρίζεσθαι.

Οι 10 πρώτες επαρχίες με τις περισσότερες παραβιάσεις που αναφέρθηκαν ήταν η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αττάλεια, το Εσκίσεχιρ, η Αδάνα, το Ντιγιαρμπακίρ, το Μερσίν, το Βαν και το Κοτζάελι. Σύμφωνα με τη μελέτη, 81 από τα 342 περιστατικά έλαβαν χώρα σε πανεπιστημιουπόλεις, ενώ 252 φοιτητές τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα βίας εντός της πανεπιστημιούπολης.

Οι 5 πανεπιστημιουπόλεις που έλαβαν τις περισσότερες ανακοινώσεις παραβίασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, του Πανεπιστημίου Έγκε, του ΜΕΤU και του Πανεπιστημίου Ακντενίζ. Το 49% των παραβιάσεων των δικαιωμάτων εντός του Πανεπιστημίου συνιστά παραβιάσεις του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της επίδειξης, το 37% συνιστά παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και το 14% της ελευθερίας της έκφρασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατατέθηκαν ποινικές υποθέσεις εναντίον 658 φοιτητών, ενώ 152 φοιτητές καταδικάστηκαν σε συνολικά 506 χρόνια και 1 μήνα φυλάκισης.

Στις υποθέσεις που κατατέθηκαν, οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες ήταν η αντίθεση στον νόμο του συνέρχεσθαι και τις πορείες, η αντίσταση στην μη ανάληψη καθηκόντων, η προπαγάνδα μιας παράνομης οργάνωσης, η συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, η προσβολή κατά του προέδρου.

Η έκθεση έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

«Η Διακήρυξη της Λίμα του 1988, η οποία είναι ένα έγγραφο «ήπιου δικαίου» όσον αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πανεπιστημιακή αυτονομία, θεωρεί μεταξύ των υποχρεώσεων των πανεπιστημίων να παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τους σπουδαστές να εκφράζουν τις απόψεις τους μεμονωμένα ή συλλογικά για οποιοδήποτε εθνικό και διεθνές πρόβλημα. Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις απομακρύνονται από τη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, στις σημερινές συνθήκες, όπου οι κατασταλτικές / αυταρχικές πρακτικές που στοχεύουν τόσο την δημοκρατική έκφραση όσο και την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πανεπιστημιακή αυτονομία είναι ευρέως διαδεδομένες σε παγκόσμια κλίμακα, παρατηρείται επίσης ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των φοιτητών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.