Η Wikipedia «αναβαθμιζει» το Δημοκριτειο!

Καινοτόμα έρευνα γαλλικού πανεπιστημίου το κατατάσσει στην 310η θέση μεταξύ 1.025 ιδρυμάτων παγκοσμίως

Έναν εναλλακτικό τρόπο αξιολόγησης των πανεπιστημίων δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Franche-Comte της Γαλλίας, οι οποίοι μέτρησαν τις βιβλιογραφικές παραπομπές που υπάρχουν στα εκατομμύρια λήμματα της Wikipedia και έφτιαξαν τη λίστα με τα «πιο επιδραστικά» πανεπιστήμια του κόσμου. Οι ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Jose Lages, αγνόησαν όλες τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αξιολόγηση και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εμφανίσεις των πανεπιστημίων στη Wikipedia, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αλγόριθμο που χρησιμοποιεί και η Google για την ταξινόμηση των αναζητήσεων. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι στην κορυφή παραμένουν τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα γνωρίζουμε από άλλες αξιολογήσεις, όμως την ίδια στιγμή τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζουν σημαντικά βελτιωμένη εικόνα. 16 από αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 1.025 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης εμφανίζεται στην 310η.
 
Από τα ελληνικά πανεπιστήμια εκείνο που κατατάσσεται στην πιο υψηλή θέση της σχετικής λίστας είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (175η θέση). Ακολουθεί, 16 θέσεις πιο κάτω, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ έπονται το Πάντειο Πανεπιστήμιο (236η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (251η θέση), το Οικονομικό Αθηνών (257η θέση), το Χαροκόπειο (280η θέση), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (300η θέση), το Δημοκρίτειο (310η θέση), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (317η θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (369η θέση), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (469η θέση), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (509η θέση), το Πανεπιστήμιο Πειραιά (561η θέση), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (587η θέση), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (596η θέση) και, τέλος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (660η θέση).
 
Η καινοτομία, που εισήγαγαν οι ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου, είναι ότι αποτύπωσαν στη σχετική λίστα το τελικό αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής και της ερευνητικής διαδικασίας κάθε πανεπιστημίου, όπως αυτό αντανακλάται στις εμφανίσεις έκαστου στη Wikipedia. Έτσι, παρακάμπτονται ορισμένα από τα -καταδικαστικά για τα ελληνικά πανεπιστήμια- κριτήρια των συστημάτων αξιολόγησης, που χρησιμοποιούνται σταθερά από τους γνωστότερους στον τομέα ερευνητικούς φορείς. Ένα τέτοιο κριτήριο αξιολόγησης, οπωσδήποτε δυσμενές για την τελική κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων, αφορά στην αναλογία μεταξύ των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού των υπό αξιολόγηση ιδρυμάτων.
 
Η συγκεκριμένη αναλογία είναι λογικό να επηρεάζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, που παράγεται σε ένα πανεπιστήμιο, παρόλα αυτά, όπως αναδεικνύεται κι από τα στοιχεία της Wikipedia, δεν αποτελεί ασφαλές μέτρο για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, παρ’ όλες τις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες, τα ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικότερα το Δημοκρίτειο της Θράκη, καταφέρνουν και διατηρούν ένα «ειδικό βάρος» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.