«Η συναντηση με τον Χριστο»

Το μήνυμα της Κυριακής

Τη γνωριμία του Χριστού με τους πρώτους μαθητές του μας διηγείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης σήμερα την πρώτη Κυριακή των Νηστειών. Χαρούμενος ο Φίλιππος γιατί ανακάλυψε στο πρόσωπο του Ιησού τον Μεσσία, για τον οποίο χρόνια τώρα διάβαζε στην Π. Διαθήκη, σπεύδει να μοιρασθεί την χαρά και τη συγκίνηση του ευρήματός του με τον φίλο του Ναθαναήλ.  Αυτός όμως με σκεπτικισμό και αμφιβολία αντιμετωπίζει τον ενθουσιασμό του Φιλίππου, λέγοντας «εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι;», δηλαδή από την άσημη και μικρή αυτή πόλη είναι δυνατό να κατάγεται ο Μεσσίας μας;
 
Στο σκεπτικισμό του Ναθαναήλ αντιπαραθέτει ο Φίλιππος μια απλή πρόσκληση: «Έρχου καί ίδε». Η προσωπική γνωριμία του Ναθαναήλ με το πρόσωπο του Χριστού διαλύει κάθε επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Η επιστράτευση όλων των διανοητικών δυνάμεων του ανθρώπου δεν ωφελεί σε τίποτε, εκμηδενίζεται και αχρηστεύεται μπροστά στη δύναμη του βιώματος. 
 
Αυτό που ζει κανείς συναντώντας τον Χριστό εγγίζει το βαθύτερο είναι του, γιατί περνά πέρα από την σφαίρα του μυαλού και ζεσταίνει την καρδιά του, τον πείθει υπαρξιακά και οι εγκεφαλικές αντιρρήσεις χάνουν με μιας τη δύναμή τους.
 
Η δυσπιστία και ο ορθολογισμός του Ναθαναήλ δεν προέρχοταν από προκατάληψη η κακία, αλλά από την απόσταση πού δεν είχε γεφυρωθεί ακόμη με την εμπειρία της προσωπικής συναντήσεως. Η γνωριμία αυτή αίρει κάθε επιφυλακτικότητα και αμφιβολία, αχρηστεύει την αξία των επιχειρημάτων και δημιουργεί πειστικότητα μέσα στο βαθύτερο κέντρο της υπάρξεως.
 
Το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι μια πρόσκληση: «Έρχου καί ίδε». Έλα να δεις τον Χριστό από κοντά, μέσα στην Εκκλησία, μέσα από τη ζωή των μυστηρίων, μέσα από το βίωμα της προσωπικής συνάντησης, μέσα από την εμπειρία της σχέσεως του ανθρώπινου προσώπου προς το θείο πρόσωπο και άκουσε με προσοχή, χωρίς προκατάληψη την προσωπική πείρα μυριάδων ψυχών πού βρήκαν λύτρωση στον Χριστό.
 
Ο δύσπιστός και επιφυλακτικός Ναθαναήλ μετά την προσωπική συνάντηση του με τον Χριστό πείθεται και στη συνέχεια της διηγήσεως ομολογεί την πίστη του σε αυτόν λέγοντας: «Εσύ είσαι ὁ υιός του Θεού, εσύ είσαι ὁ βασιλεύς του Ισραήλ». Η πίστη ότι ο Χριστός δεν είναι απλώς ένας ελκυστικός διδάσκαλος ηθικής αλλά ο Υιός του Θεού που σταυρώνεται από τους ανθρώπους και ανασταίνεται όχι για να τους τιμωρήσει αλλά για να τους σώσει, η πίστη στην λυτρωτική προσφορά του Χριστού δεν είναι αποτέλεσμα μιας λογικής διεργασίας μέσα στον άνθρωπο αλλά καρπός του βιώματος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.