Η προχθεσινη απεργια των γιατρων και το δυσοιωνο τοπιο στην Ξανθη

Χωρίς γιατρούς έμεινε προχθές η χώρα, μετά από άλλη μια πανελλαδική απεργία που έγινε με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), ενώ θα ακολουθήσει και 48ωρη κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή.

Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο αλλάζει το καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία και συγχωνεύονται οι υπηρεσίες υγείας των ταμείων. «Ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, όμως το νομοσχέδιο του υπουργείου δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά την παραπέρα μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών» αναφέρει ανακοίνωση του Π.Ι.Σ., προσθέτοντας: «Οι γιατροί ζητούν οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αναπτυγμένες δομές, οι οποίες θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης».

Τέλος, για τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών υγείας τονίζουν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές δεν δημιουργείται ένα συγκροτημένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σημειώνουν ότι θα υπάρξει έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας.

«Συμβάσεις των εξακοσίων ευρώ! Ούτε ανειδίκευτους εργάτες να ζητούσε…»

Τα παραπάνω έδωσαν την αφορμή για μια οφειλόμενη από καιρό… κρούση της θύρας της Θεοδώρας Λεπτίδου-Κερεστετζή. Η πρόεδρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. στο νοσοκομείο Ξάνθης, εξηγεί αναφορικά με το νομοσχέδιο: «Κατατέθηκε την Τετάρτη στη βουλή και υποτίθεται ότι επιχειρεί να βελτιώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ήδη με δυσκολία παρεχόμενες –για να μην πω υποβαθμισμένες- υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. Αυτό που κάνει όμως είναι να προσθέσει και τους ασφαλισμένους του δημοσίου που είναι αρκετές χιλιάδες, καθώς και αυτούς του Τ.Ε.Β.Ε. Καταλαβαίνετε πόσο θα βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υγείας…» λέει ειρωνικά και προσθέτει: «Και επειδή είναι προφανές ακόμα και για την παρούσα κυβέρνηση ότι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν οι γιατροί, σκέφτεται να κάνει και συμβάσεις των εξακοσίων ευρώ! Ούτε ανειδίκευτους εργάτες να ζητούσε…»

Η κ. Λεπτίδου αναφέρεται και στους γιατρούς του Ι.Κ.Α. που εργάζονται σε νοσοκομεία εντεταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας: «Θα δουν την πόρτα της εξόδου, αυτό έχει ανακοινωθεί για τα έξι νοσοκομεία που εντάσσονται στο Ε.Σ.Υ. Οπότε εκείνοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, αφού δεν θα υπάρχει το ίδρυμα που εργάζονταν. Δεν ξέρω πώς το σκέφτονται, τι θα κάνουν και πώς θα δουλέψουν αυτά τα νοσοκομεία…». Και συνεχίζει: «Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία Ε.Σ.Υ. και πανεπιστημιακά), εκεί και πάλι το τοπίο είναι θολό και ομιχλώδες. Υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ “πανεπιστημιακών” και μη γιατρών στην ετήσια γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Προς στιγμήν φαίνεται ότι οι “πανεπιστημιακοί” έχουν προσεταιριστεί το υπουργείο Υγείας, που τους αφήνει ελεύθερη την άσκηση του ιδιωτικού επαγγέλματος και άλλες πολλές παροχές. Και όσον αφορά στα νοσοκομεία, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο με διάφορα τρικ».

Τα συναγόμενα από τα παραπάνω είναι ότι «κανένας δεν ακούει κανέναν» σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας, που συμπληρώνει: «Αρκεί να πω ότι στην επιτροπή φαρμάκων όπου μετέχω ως διευθύντρια του παθολογικού τμήματος, αρχικά το υπουργείο είχε ζητήσει ένα 30% να είναι αντίγραφα φαρμάκων. Δηλαδή, οι μεγάλες εταιρίες που έχουν τον κόσμο, τα κεφάλαια, κάνουν έρευνα και βρίσκουν φάρμακα, να έχουν ένα ποσοστό 70% και οι άλλες εταιρίες που τα παίρνουν έτοιμα και τα αντιγράφουν να έχουν 30%. Τώρα το υπουργείο ζητάει αυτό να γίνει 50-50%. Όπως είπα και στην επιτροπή, η χαμηλή τιμή δεν μπορεί να σημαίνει απαραίτητα και καλή ποιότητα. Φτάσαμε να είναι το μόνο κριτήριο η τιμή. Κάπου θα το βρούμε μπροστά μας όλοι, γιατί όλοι κάποια στιγμή θα είμαστε στην απέναντι πλευρά ως άρρωστοι και όχι μόνο ως εργαζόμενοι».

«Τα πράγματα δεν διαγράφονται ευοίωνα για το νοσοκομείο της Ξάνθης»

Επανερχόμενοι στα προαναφερθέντα… τρικ, ακούμε την κ. Λεπτίδου να αναδεικνύει την «έξοχη» κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενάντια στις απόπειρες καταγραφής της οποίας επιτέθηκαν «λυτοί και δεμένοι» στα Μ.Μ.Ε.: «Στο νοσοκομείο της Ξάνθης αυτό τον μήνα, ο διοικητής σκέφτηκε: “Γιατί να έχω έναν παθολόγο σε ενεργό εφημερία και έναν σε ετοιμότητα ώστε αν κάτι προκύψει να μπορεί να αντικατασταθεί; Να έχω μόνο έναν σε ενεργό. Ο οποίος, επειδή δεν έχω και γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να εποπτεύει και εκεί αν κάτι χρειάζεται. Και που αν χρειαστεί να φύγει κάποιος άρρωστος με διακομιδή, θα πρέπει να τον νοσηλεύσει”. Τώρα, αυτός ο άνθρωπος πώς θα είναι… τρισυπόστατος, μόνο ο διοικητής του νοσοκομείου μπορεί να το διανοηθεί…», λέει η κ. Λεπτίδου: «Όλα αυτά είναι που κάνουν τα πράγματα να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Και πέρα από αυτά τα εργασιακά των γιατρών που δεν αφορούν και πολύ τον κόσμο, ο τελευταίος θα υφίσταται τις συνέπειες τού ότι λιγότεροι γιατροί (που θα είναι κουρασμένοι), θα πρέπει να περιθάλπουν περισσότερο κόσμο. Ο βαθμός κοπώσεως –και άρα ευθυκρισίας- του γιατρού είναι αντιστρόφως αναλόγως με την ποιότητα των υπηρεσιών».

Όσο για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και το επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων (υπάρχει ρητή δέσμευση Λοβέρδου απέναντι στην τρόικα κι όποιος αμφιβάλλει ας περιμένει μέχρι την επόμενη επίσκεψή της στη χώρα μας), η πρόεδρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. καταθέτει κάτι εξόχως διαφωτιστικό: «Η παρέμβαση του προέδρου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αναφερόταν στο ότι σκοπίμως το υπουργείο μειώνει τα κονδύλια για εφημερίες, ώστε οι γιατροί να φτάσουμε να πούμε “δεν εφημερεύουμε”. Κι αυτό που δεν θέλει να τολμήσει να εμφανιστεί ότι κάνει το υπουργείο (να κλείσει τα νοσοκομεία), να εμφανιστεί ότι το κάνουν οι γιατροί! Υπάρχει δολιότητα…».

Λίγο πριν την… εξώπορτα, ανοίξαμε και τη διαφημισμένη πόρτα της λαμπρής σάλας των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού. Όμως, αυτό που καταγράφεται πίσω της από την κ. Λεπτίδου, μάλλον προσομοιάζει περισσότερο σε… λουτρό (για παντοειδή νιψίματα χειρών): «Ενώ τον Δεκέμβριο είχαν πει ότι οι προσλήψεις θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα, τον Ιανουάριο έχουν βαλτώσει» λέει: «Επειδή η δουλειά αυξάνεται και επειδή το νοσοκομείο της Ξάνθης έχει την ιδιαιτερότητα -σε σχέση ας πούμε με αυτό της Καβάλας- οι βασικές ειδικότητες να καλύπτουν και τις υποειδικότητες, αυτό το κάνει να μην είναι ελκυστικό. Ενδεικτικά λέω ότι είχαμε επτά υποψηφιότητες για δύο θέσεις παθολόγων: οι έξι απέσυραν τις αιτήσεις προτιμώντας άλλα νοσοκομεία και ο έβδομος αμφιταλαντεύεται αν θα έρθει εδώ ή θα πάει κάπου αλλού. Άρα, τα πράγματα δεν διαγράφονται ευοίωνα…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.