Η πρακτικη ασκηση στον «ΠτΘ»: Ο λογος στους φοιτητες…

Οι Ελευθερία Σπυροπούλου, Μαρία-Ευαγγελία Κόλλια, Νατάσα Θεοχαρίδου και Παναγιώτης Καρόζης, φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες

Στο τέταρτο έτος των σπουδών τους οι φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καλούνται να επιλέξουν τον φορέα υλοποίησης της πρακτικής τους άσκησης, μια απόφαση ιδιαιτέρως σημαντική και καθοριστική, καθώς αποτελεί προάγγελο των επαγγελματικών εμπειριών τους.

Αν και το φιλολογικό επάγγελμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση μαθημάτων, ωστόσο υπάρχουν πολλοί δίοδοι αποκατάστασης, όπως για παράδειγμα η εργασία σε εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Συγκεκριμένα, ο «Παρατηρητής της Θράκης» και η 2Κ Project κάθε χρόνο δίνουν την ευκαιρία σε νέα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο των εκδόσεων και τον δημοσιογραφικό κόσμο, αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες. Φέτος που τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά για όλους, η ευκαιρία αυτή δόθηκε ξανά, στο εαρινό εξάμηνο του 2021, αλλά εξ αποστάσεως, όπως άρμοζε στην περίσταση της πανδημίας.

Οι φοιτητές, όπως πάντα, υπήρξαν ακούραστοι, γεμάτοι όρεξη και θέληση για εργασία, προσαρμόστηκαν αμέσως στην τηλεργασία και παρακάτω αναφέρονται  στις εμπειρίες τους, στα κέρδη που αποκόμισαν, καθώς και στη σημαντικότητα άσκησης των φοιτητών σε τέτοιου είδους φορείς.

Ο λόγος όμως στους ίδιους…

Ελευθερία Σπυροπούλου, «Την εμπειρία μου στον “ΠτΘ” θα τη χαρακτήριζα με τρεις λέξεις: πρωτόγνωρη, εποικοδομητική και ευχάριστη»

«Όλοι οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους των ακαδημαϊκών σπουδών τους, καλούνται να επιτελέσουν την πρακτική τους άσκηση σε φορέα της επιλογής τους. Έτσι λοιπόν έφτασε και για μένα η στιγμή, ως τεταρτοετής πλέον φοιτήτρια, να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση και να ασχοληθώ και σε πρακτικό επίπεδο με το αντικείμενο που σπουδάζω. Μέσα από μία σειρά ενημερώσεων της σχολής μου σχετικά με την εύρεση φορέα, μου κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ και να γνωρίσω τον κόσμο της δημοσιογραφίας, προσεγγίζοντάς τον από την οπτική γωνία του φιλολόγου. Η παραπάνω σκέψη και επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε αμέσως, όταν ενσωματώθηκα στη δυναμική ομάδα του “Παρατηρητή της Θράκης”. Όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη κιόλας μέρα της συνεργασίας μου με την εφημερίδα μέχρι και την τελευταία, επικράτησε ένα κλίμα άψογης συνεργασίας. Παρότι η εξ αποστάσεως πρακτική άσκηση σε μια δύσκολη περίοδο “Covid” και τηλεκπαίδευσης είχε από μόνη της έναν βαθμό δυσκολίας, καταφέραμε να αντιμετωπιστεί και να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Νεκτάριο Μουρδικούδη, ένα από τα πρώτα άτομα που ήρθα σε επαφή, όχι μόνο για την άψογη συνεργασία μας, αλλά και για τη βοήθεια και την υποστήριξη που μας παρείχε οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαζόμασταν. Την εμπειρία μου στον “Πτθ” θα τη χαρακτήριζα με τρεις λέξεις: πρωτόγνωρη, εποικοδομητική και ευχάριστη. Κατάφερα να “διεισδύσω” στον χώρο της δημοσιογραφίας και να αντιμετωπίσω διάφορα κείμενα, όχι μόνο από τη θέση ενός απλού αναγνώστη, αλλά και από τη θέση του συντάκτη ή ακόμη και του διορθωτή κειμένου. Θα πρότεινα λοιπόν σε κάθε φοιτητή που επιθυμεί να ασχοληθεί και να γνωρίσει τον κλάδο αυτό της φιλολογίας, να συνεργαστεί με τον “ΠτΘ”, γιατί έχει να αποκομίσει πολλά και ενδιαφέροντα».

Μαρία-Ευαγγελία Κόλλια, «Η εξ αποστάσεως άσκηση της πρακτικής αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη δια ζώσης, βοηθώντας να εκπληρωθεί με επιτυχία η επιθυμία μου»

«Στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς μάς γνωστοποιήθηκε ότι η πρακτική άσκηση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω καραντίνας, οπότε το μάθημα της πρακτικής περιλάμβανε μόνο σεμινάρια και μία τελική εργασία. Ξαφνικά όμως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια καθηγήτρια πως η πρακτική θα λάβει χώρα τον ερχόμενο μήνα. Ενθουσιασμένη εγώ, απευθείας, έτρεξα να κάνω αίτηση στην εφημερίδα “Παρατηρητής Θράκης”, καθώς ήταν ένας από τους φορείς που προσέφερε θέσεις εργασίας στους φοιτητές. Η πορεία της πρακτικής άσκησης κύλησε ευχάριστα με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση των μελών του “ΠτΘ”. Οι εναλλασσόμενες εργασίες που επιτελούσα με βοήθησαν να μάθω ξεχωριστά πράγματα όσον αφορά τον κλάδο της δημοσιογραφίας. Δυστυχώς ο εγκλεισμός δεν μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ στον χώρο της εφημερίδας. Η εξ αποστάσεως άσκηση της πρακτικής, έχοντας ως αρωγό τα νέα τεχνολογικά μέσα, αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη δια ζώσης, βοηθώντας να εκπληρωθεί με επιτυχία η επιθυμία μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα που μου έδωσε την πολύτιμη ευκαιρία να αποκτήσω αυτήν την εμπειρία και προτείνω ανεπιφύλαχτα με τη σειρά μου σε κάθε φοιτητή να επιτελέσει την πρακτική του άσκηση στον “ΠτΘ ”».

Νατάσα Θεοχαρίδου, «Οι προσδοκίες που είχα στην αρχή της πρακτικής επιτεύχθηκαν πλήρως, αφού εξασκήθηκα σε πολλαπλές πτυχές του φιλολογικού αντικειμένου και απέκτησα σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον»

«Η πρακτική άσκηση αποτέλεσε για εμάς μια μικρή έκπληξη, καθώς λόγω κορωνοϊού δεν προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί. Η πρακτική ήρθε να προσδώσει μια διαφορετική πινελιά στην ρουτίνα της καραντίνας. Εγώ επέλεξα συνειδητά να κάνω την πρακτική μου στην εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης”, εξαιτίας της πολυετούς εμπειρίας που διαθέτει. Αποτέλεσε λοιπόν μια πολύτιμη ευκαιρία να έρθω σε άμεση επαφή με ένα αντικείμενο που αγαπώ από μικρή και να ανακαλύψω περισσότερα για τον χώρο της δημοσιογραφίας, συνδυάζοντάς τον ταυτόχρονα με το χόμπι μου, τη φωτογραφία.

Οι προσδοκίες που είχα στην αρχή επιτεύχθηκαν πλήρως, αφού εξασκήθηκα σε πολλαπλές πτυχές του φιλολογικού αντικειμένου και απέκτησα σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον. Συγκεκριμένα, έμαθα να συντάσσω μία βιβλιοπαρουσίαση, να επιμελούμαι κείμενα διάφορων ειδών, αλλά και να καταγράφω ένα ρεπορτάζ. Το σημαντικότερο όλων, για εμένα, ήταν ότι γνώρισα τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε ένα άρθρο που προορίζεται για δημοσίευση σε εφημερίδα. Η ενασχόλησή μου με αυτόν τον τομέα είναι πολύ πιθανή, όποτε ευελπιστώ οι γνώσεις που αποκόμισα και ο χρόνος που επένδυσα να μου φανούν χρήσιμοι για τη συνέχεια. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, ώστε να γίνω έστω και βραχυπρόθεσμα ένα κομμάτι αυτής της ομάδας».

Παναγιώτης Καρόζης, «Σαν πρώτη επαφή με τον κόσμο της εφημερίδας, η πρακτική αυτή ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου είχε συμβεί»

«Η πρακτική για εμένα ήταν μία εμπειρία πολύ πιο ευχάριστη απ’ ό,τι περίμενα. Το γεγονός πως έγινε με τηλεργασία, στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν ήταν ιδιαιτέρως γόνιμο, γιατί πιστεύω πως δεν βιώσαμε τις καθημερινές δυσκολίες του να βρίσκεσαι σε έναν τόπο εργασίας και να “συμβιώνεις” μαζί με άλλους ανθρώπους με στόχο την παραγωγή έργου. Βέβαια, οι λίγες μέρες που ήμουν στα γραφεία της εφημερίδας ήταν πολύ ευχάριστες και δημιουργικές, καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συναναστραφώ με καινούργια άτομα και να κάνω πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχα κάνει.

Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία της πρακτικής, με βοήθησε να καταλάβω πώς δουλεύει μία εφημερίδα, πώς οργανώνεται και γίνεται η σύνθεση ενός ρεπορτάζ και πολλά άλλα πράγματα, αλλά πιο πολύ με βοήθησε να απαλλαχθώ από σκέψεις του τύπου “δεν μπορώ να το κάνω” ή “δεν έχω ιδέα πώς να το κάνω” και πως με λίγη συγκέντρωση και κόπο όλα γίνονται, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα ή φαίνονται δύσκολα (ενώ στην τελική δεν είναι), όπως συμβαίνει πολλές φορές και στη ζωή μας. Τέλος, νιώθω πως ήθελα να κρατήσει περισσότερο η όλη διαδικασία και πραγματικά δεν κατάλαβα πότε πέρασε ένας ολόκληρος μήνας. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθω, αλλά σαν πρώτη επαφή με τον κόσμο της εφημερίδας, η πρακτική αυτή ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου είχε συμβεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.