Η περιβαλλοντικη ομαδα του 2ου Γυμνασιου Κομοτηνης στις ομορφιες της διαδρομης Νυμφαια – Πανδροσος

Συνοδεία της ΕΟΔ Ροδόπης

Σε μια διαδρομή 8 χιλιομέτρων τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης συνόδευσαν μαθητές και μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, ύστερα από πρόσκληση του Σχολείου.
 
Από το χωριό Νυμφαία έως την Πάνδροσο, 24 μαθητές και οι δύο υπεύθυνες καθηγήτριες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν με ασφάλεια σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, να λύσουν απορίες και να κάνουν πράξη τη βασική αρχή της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών μιας ομάδας -όταν στα διάφορα δύσκολα περάσματα, τα παιδιά βοηθούσαν το ένα το άλλο.
 

Στις μικρές στάσεις που έγιναν, οι εθελοντές της ΕΟΔ Ροδόπης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους μαθητές για τον τρόπο προσανατολισμού μέσα στο βουνό χωρίς πυξίδα, αλλά και για την κατασκευή ενός φορείου -εάν αυτό παραστεί ανάγκη- με υλικά από το δάσος και το… μπουφάν που φοράει ένας περιπατητής, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Μάλιστα, στο τέλος της διαδρομής, όταν δηλαδή η ομάδα προσέγγισε την Πάνδροσο, η θεωρία έγινε πράξη. Το αυτοσχέδιο φορείο φτιάχτηκε και οι μαθητές μετέφεραν για μια συγκεκριμένη απόσταση έναν… εθελοντή συμμαθητής τους. 

Πρώτες Βοήθειες και η τεχνική Heimlich 

Εκτός από τη συνδρομή τους στην ορεινή πεζοπορία, οι Εθελοντές της ΕΟΔ Ροδόπης κλήθηκαν από το Σχολείο να παρουσιάσουν τις βασικές Πρώτες Βοήθειες σε 80 μαθητές.
 
Η παρουσίαση εστιάστηκε στις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών, στην αναγνώριση περιστατικών, στο πώς καλούμε το ΕΚΑΒ ή το 112, αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε μια αιμορραγία ή μια ρινορραγία ή ακόμα κι έναν πνιγμό.
 
«Πολλοί πιστεύουν ότι ένα παιδί δεν μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια κατάσταση. Εμείς είπαμε πράγματα που πολύ εύκολα μπορεί και να τα καταλάβει ένα παιδί και να τα εφαρμόσει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης.
 

Τέλος και ύστερα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου, παρουσιάστηκε η τεχνική Heimlich, η οποία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος στις περιπτώσεις πνιγμού από τροφή.
 
Ωστόσο, οι Εθελοντές, επέστησαν την προσοχή, καλώντας τους μαθητές να μην την χρησιμοποιούν μεταξύ τους, μια και η συγκεκριμένη λαβή μπορεί να είναι σωτήρια για το θύμα, ωστόσο, δεν είναι και ακίνδυνη.
 
Οι Εθελοντές τόνισαν ρητά, πως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει επίσκεψη στο νοσοκομείο, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα παράπλευρης ζημιάς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.