«Η Ομικρον μπορει να συμβαλλει στο τειχος ανοσιας και να “εξουδετερωσει” τη Δελτα»

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελου Μανωλόπουλου

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε με 50.000 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το «μαύρο» ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων, σημείωσε ότι τα στοιχεία προκάλεσαν έκπληξη, τονίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον «έχει μπει σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Μανωλόπουλος επεσήμανε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα, καθώς όπως είπε, «κινδυνεύουμε να βρεθούμε με 50.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες».

Σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό που μπορεί να είναι το «μάξιμουμ» της έξαρσης, εστιάζοντας στον ρυθμό πολλαπλασιασμού που χαρακτηρίζει το νέο στέλεχος. Όπως είπε, η προσοχή στρέφεται πλέον στο «τι κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δώσει η Όμικρον μετά από 10-15 ημέρες». Μάλιστα, ο ίδιος παρατήρησε ότι ακόμα και στα σημερινά επίπεδα των κρουσμάτων, «αν αυτό γινόταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, θα σήμαινε καταστροφή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η «έκρηξη» στα κρούσματα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, αν και η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί μικρότερο αριθμό νοσηλειών από τη Δέλτα.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι η έλευση της Όμικρον θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοσία που «χτίζεται» στην Ελλάδα, σε 2 – 3 μήνες από σήμερα. «Θα βελτιώσει την εικόνα, αλλά το θέμα είναι με τι κόστος» είπε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.