Η νεα μερα για το Παραολυμπιακο κινημα στην ΝΑ Ευρωπη ξεκινα απο την Κομοτηνη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι πρόεδροι των Παραολυμπιακών Επιτροπών 8 χωρών

Την αρχή μιας συνεργασίας για την ενίσχυση του Παραολυμπιακού κινήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ακόμα παραπέρα, αποτέλεσε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι πρόεδροι των Παραολυμπιακών Επιτροπών 8 χωρών στην Κομοτηνή το απόγευμα της Τρίτης 14 Μαρτίου.

Οι πρόεδροι βρέθηκαν στην πόλη μας προσκεκλημένοι του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργου Καπελλάκη, για να θεσμοθετήσουν μια μόνιμη συνεργασία που αποσκοπεί στην ενίσχυση του Παραολυμπιακού κίνήματος στην ευρύτερη περιοχή, και θα αποτελέσει βάση για ενίσχυση των συμμετεχουσών επιτροπών και κυρίως την  βελτίωση των συνθηκών προετοιμασίας των αθλητών τους.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσαν οι πρόεδροι των Παραολυμπιακών Επιτροπών της Σερβίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημαντικά τα οφέλη της συνεργασίας

Όπως τόνισε ο κ. Καπελλάκης, είναι σημαντικό ότι η ιδέα αυτή της Παραολυμπιακής Επιτροπής παίρνει σάρκα και οστά, μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο θα έχει οφέλη για όλες τις παραολυμπιακές επιτροπές που το υπογράφουν.

«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι οι αθλητές μας να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε πρωταθλήματα γειτονικών χωρών και αυτοί να έρχονται σε μας, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» σημείωσε, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν και τα κόστη των επιτροπών. Θέλουν δε να δημιουργήσουν τις προοπτικές για να ζητήσουν από την Διεθνή Παραολυμπιακή επιτροπή, σε διοργανώσεις που θα γίνονται στην περιοχή, να υπάρχει η δυνατότητα διεθνούς κατάταξης, ώστε οι αθλητές τους να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν σε χώρες όπου τα κόστη συμμετοχής και μετάβασης είναι πλέον απαγορευτικά.

«Οφείλουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να αναπτυχθούμε, να βρούμε τρόπους που θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μια σημαντική αθλητική ανάπτυξη, χωρίς να σκεφτόμαστε τα οικονομικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την χαρά του για το γεγονός ότι οι Πρόεδροι των άλλων χωρών αγκάλιασαν αυτή την πρόταση, τονίζοντας πως αυτή είναι μόνο η αρχή. «Μπροστά μας σίγουρα είναι τα δύσκολα, για να μπορέσουμε όλο αυτό που υπογράψαμε να δουλέψει και να έχει αποτέλεσμα» σημείωσε, ενώ θα πραγματοποιήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις στο μέλλον, για να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια και με άλλες χώρες που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών την Τρίτη.

Ανάδειξη πόλεων που αποτελούν παραδείγματα στον τομέα της Αναπηρίας

Οι πρόεδροι βρέθηκαν στην Κομοτηνή με την ευκαιρία της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος SEEYou, μιας και όπως τόνισε ο κ.  Καπελλάκης, αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας στο θέμα της προσβασιμότητας.

«Οφείλουμε τις πόλεις που δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και να κάνουν πράγματα προς όφελος όλων των πολιτών, και των πολιτών με αναπηρία, να τις αναδείξουμε» σημείωσε, ευχαριστώντας τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, ο οποίος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενασχόληση των ατόμων με αναπηρία με τον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα να ενταχθούν στην κοινωνία ισότιμα και να ζουν φυσιολογικά όπως όλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.