Η Κομοτηνη γιορταζει την Πολιουχο της Αγια Παρασκευη

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Παράκλησή μου προς Την Αγία, εκτός από τα μάτια του σώματος να μας ανοίγει και τα “μάτια” της ψυχής για να βλέπουμε τη ζωή κατάματα»

Την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή γιορτάζει σήμερα, 26 Ιουλίου η Κομοτηνή, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, λόγω κορωνοϊού, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων «όπως αρμόζει τόσο για την πόλη όσο και για την χάρη της Αγίας».

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις τόσο της χθεσινής όσο και της σημερινής ημέρας, αρχής γενομένης από τον εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στο αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή Ιερό Παρεκκλήσι εντός του στρατοπέδου της 21ης  Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, αλλά και τον Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας που ακολούθησε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιερής εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, παρουσία πλήθους πιστών, αιρετών εκπροσώπων αλλά και στρατιωτικού αγήματος. Η πομπή ξεκίνησε από τον Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από την Οδό Παρασίου και ακολούθως στην οδό Νικολάου Ζωίδη για να καταλήξει και πάλι στο Παρεκκλήσι για προσκύνημα.

Τι προβλέπεται για σήμερα

Στο θρησκευτικό σκέλος ακολούθησε η βραδινή αγρυπνία, ενώ  σήμερα, ανήμερα της εορτής ξεκίνησε με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την κυριώνυμο μέρα της εορτής.

Το απόγευμα αναμένεται να τελεστεί ο εσπερινός και η παράκληση στην Αγία Παρασκευή στο Παρεκκλήσι στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής, που σηματοδοτεί και το τέλος των εκδηλώσεων στο Παρεκκλήσι.

Ο Σεβασμιότατος έκανε λόγο για ένα «γεμάτο από λατρευτικές εκδηλώσεις» διήμερο για την πόλη της Κομοτηνής, ούτως ώστε «μέσα από αυτές να τιμήσουμε και να τιμηθούμε». «Να τιμήσουμε την Αγία, αλλά και να τιμηθούμε κι εμείς από την παρουσία της για την πόλη και για την Μητρόπολή μας» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας της ζωής Της, οι πιστοί έχουν συνδέσει την Αγία Παρασκευή ως την «Αγία των οφθαλμών».

«Από τον βίο της οι άνθρωποι την έχουμε θέσει ως προστάτιδα των οφθαλμών μας, και εγώ θα ήθελα να Την παρακαλέσω, να μας ανοίγει όχι μόνο τα μάτια του σώματος, αλλά και τα μάτια της ψυχής. Γιατί πολλές φορές κλείνουμε τα “μάτια” της ψυχής μας, δεν βλέπουμε την αλήθεια, δεν καταθέτουμε την αλήθεια, δεν μαρτυρούμε την αλήθεια και αυτό είναι αυτοκαταστροφικό για την πορεία μας στη ζωή μας» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την ευχή του «εκτός από τα μάτια του σώματος να μας ανοίγει και τα μάτια της ψυχής για να βλέπουμε τη ζωή κατάματα. Και για ευκολίες και για δυσκολίες και για τις χαρές και για τις λύπες και να είμαστε όλοι μαζί πάντοτε ενωμένοι, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ό,τι στη ζωή και την καθημερινότητα επιτρέπει ο Θεός».

«Θεσμός» αλλά και «πόλος έλξης» να γίνει το «Πανηγύρι της πόλη μας»

Η φετινή εορτή της Αγίας Παρασκευής αποτέλεσε και την αφορμή για την εκδήλωση του πρώτου Πανηγυριού της πόλη μας, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής, με την υποστήριξη και της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ερωτηθείς σχετικά ο Μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά του, αλλά και την ευχή του το πανηγύρι αυτό «να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, ώστε με την ευκαιρία της Πολιούχου Αγίας οι άνθρωποι να χαίρονται τόσο την γιορτή, όσο και την ημέρα και γιατί όχι να επισκέπτονται την περιοχή μας και άνθρωποι από τις γειτονικές πόλεις, να ανάβουν ένα κερί στην Αγία αλλά και να χαίρονται με τον πολιτισμό των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης μας, όπως αυτός του ΜΟΚ». «Εύχομαι το πανηγύρι αυτό να γίνει θεσμός» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.