Η καρδια των Βυζαντινων Σπουδων χτυπα στην Κομοτηνη

Εκατοντάδες σύνεδροι παρακολουθούν τις εργασίες της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΣΚΑΣ ΔΠΘ και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών της Βενετίας

Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή η Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων στην Κομοτηνή, με περίπου 160 συνέδρους να παρακολουθούν τις συνεδρίες της σε μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους μελετητές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Συνολικά 120 από τους Συνέδρους συμμετέχουν με επιστημονική ανακοίνωση, με τις ανακοινώσεις τους να μοιράζονται σε όλους τους κλάδους της Βυζαντινολογίας: 35 στη Βυζαντινή Ιστορία, 33 στη Βυζαντινή Φιλολογία, 25 στην Αρχαιολογία και την Τέχνη, 6 στο Βυζαντινό Δίκαιο, και 7 είναι ανακοινώσεις ερευνητικών προγραμμάτων, και θα παρουσιαστούν  σε 27 συνολικά συνεδρίες.

Η Συνάντηση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου με την εναρκτήρια τελετή, κατά την οποία υπογράφηκε και πρωτόκολλο συνεργασίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών της Βενετίας, επεκτείνοντας το αποτύπωμα της Σχολής εκτός των συνόρων.

Αισιόδοξο μέλλον για τις Βυζαντινές Σπουδές

Την έναρξη της Συνάντησης κήρυξε η καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τα μέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η κ. Τζιάτζη, αφού έκανε μια αναφορά στην ιστορία του συνεδρίου και τους λόγους για την διπλή αρίθμησή του, ευχαρίστησε το ΔΠΘ που την ενέταξε στις εκδηλώσεις εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, καθώς και τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και των τοπικών αρχών για την στήριξή τους.

Όπως εξήγησε, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις καταστροφές γύρω μας, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την διοργάνωση της Συνάντησης που είχαν αναλάβει, αντιστεκόμενοι στους καιρούς και κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον.«Γιατί οι Συναντήσεις αυτές των Ελλήνων Βυζαντινολόγων απέβλεπαν πάντα και εξακολουθούν να αποβλέπουν σε ένα πιο αισιόδοξο, πιο δυναμικό και πιο καρποφόρο μέλλον των Βυζαντινών Σπουδών στη χώρα μας» σημείωσε, για αυτό και δίνουν βήμα στους νέους Βυζαντινολόγους για να παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους.

Οι Συναντήσεις Ελλήνων Βυζαντινολόγων, τόνισε, είναι κυριολεκτικά συναντήσεις φίλων και θιασωτών της επιστήμης της Βυζαντινολογίας που περικλείει όλους τους κλάδους των Βυζαντινών Σπουδών (της Φιλολογίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, του Δικαίου, των Επιστημών και άλλων επιμέρους).

Είναι όμως και συναντήσεις γνωριμίας των νέων επιστημών με τους παλαιούς και των πρεσβυτέρων με τους νεοτέρους, αλλά και αφορμή δημιουργίας ή σύσφιξης φιλικών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων.

Ευχαρίστησε λοιπόν όλους τους συναδέρφους που βρέθηκαν στην Κομοτηνή από όλη την Ελλάδα, αλλά και τους χορηγούς που στήριξαν την συνάντηση, αλλά και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τα μέλη της ΣΚΑΣ αλλά και τους φοιτητές και εθελοντές που βοήθησαν στο φτάσει στο τέρμα όλη αυτή η προσπάθεια.

Η πνευματική, αιγίδα της Συνάντησης ανήκει, όπως και σε όλες τις προηγούμενες Συναντήσεις, στην Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, που τους ανέθεσε τη διοργάνωση της Δ΄ (ΙΑ΄) Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, ενώ έκανε ειδική μνεία στην υπογραφή του πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΣΚΑΣ με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών της Βενετίας.   

Κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τις βυζαντινές σπουδές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών Ομότιμος Καθηγητής κ. Ταξιάρχης Κόλλιας, εξέφρασε τη συγκίνησή του που επιστρέφουν οι συναντήσεις Βυζαντινολόγων στην Κομοτηνή μετά από 16 χρόνια, στεκόμενος στην συγκυρία της πραγματοποίησης της Συνάντησης κατά το έτος που εορτάζονται τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΠΘ.

Η σύλληψη που είχαν τότε για την διοργάνωση των συναντήσεων αυτών, ήταν να δίνεται το βήμα στους νέους επιστήμονες να παρουσιάζουν την έρευνά τους, και να παρουσιάζονται νέα ερευνητικά προγράμματα, μαζί με την γνωριμία μεταξύ των νέων ερευνητών με τους αρχαιότερους.

Η Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, αποτελεί τον φορέα που εκπροσωπεί τις Ελληνικές σπουδές τη Διεθνή Ένωση Βυζαντινολόγων, διεκδικώντας την προβολή και η διεκδίκηση της εξέχουσας θέσης των βυζαντινών σπουδών στο διεθνές πλαίσιο, για αυτό και διεκδικούν την πραγματοποίηση του μεθεπόμενου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κόλλιας, οι Βυζαντινές σπουδές στο δύσκολο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τις ανθρωπιστικές σπουδές, πρέπει να συνεχίζουν να αγωνίζονται και να καταβάλλουνπροσπάθειες ώστε να είναι σε πολύ υψηλή θέση σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε οι βυζαντινές σπουδές θεωρεί πως έχουναναδειχθεί ως σπουδές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, διότι όσο αφορά την ιστορία, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, μας οδηγούν στην σκέψη πως ο ρόλος του Βυζαντίου στο διεθνές στερέωμα της εποχής του ήταν ιδιαίτερος, και η γεωπολιτική του θέση σημαντική, ενώ μπορούμε να διδασκόμαστε ακόμα και σήμερα στις μεθόδους της διπλωματίας και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων.

Οι βυζαντινές σπουδές έχουν κάνει άλματα, τις τελευταίες δεκαετίες, επισήμανε, και έχουμε δει σημαντικά αποτελέσματα από την επιστημονική έρευνα, και τώρα προχωρούν σε συνθέσεις και νέες προσεγγίσεις όσο αφορά το Βυζάντιο και το χώρο και την πραγματικότητα της εποχής του.

Σε καλά χέρα οι Βυζαντινές Σπουδές

Σημαντική απόδειξη ότι το Ελληνικό πανεπιστήμιο και οι Βυζαντινές σπουδές, κυρίως στη Κομοτηνή, βρίσκονται σε πολύ γερές βάσεις και καλά χέρια, εξέφρασε ο κ. Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών, που βλέπει την προσπάθεια αυτή να συνεχίζει με προοπτική για το μέλλον και δείχνουν αξιοθαύμαστο πνεύμα συνεργασίας.

Παρά τηνκρίση, τόνισε, αισθάνεται συγκινημένος γιατί στη Βυζαντινή κοινότητα βλέπει πολλούς νέους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, που θα παρουσιάσουν τις πρώτεςπροσεγγίσεις και αποτελέσματα των ερευνών τους.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΣΚΑΣ- Ινστιτούτου Βενετίας

Κατά την έναρξη της συνάντησης, υπογράφηκε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη, το πρωτόκολλο συνεργασίας της Σχολής με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών της Βενετίας, παρουσία του Προέδρου του Ινστιτούτου, κ. Βασίλειο Κουκουσά, με στόχο να συσφίξει τις σχέσεις τους και να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές κοινές επιστημονικές δράσεις και ανταλλαγές διδασκόντων και διδασκομένων.

Αυτό είναι το δεύτερο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφει η Σχολή με ίδρυμα του εξωτερικού, μετά το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Ερευνών της Γρανάδας, και με την ιδέα να ξεκινά πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βενετία, και να προχωρά μιας και είναι γνωστό σε όλους ποια η σημασία των συνεργειών και των συμπράξεων στο σύγχρονο ακαδημαϊκό τοπίο.

Η συμφωνία υπογράφηκε δε σε επίπεδο σχολής, γιατί υπάρχουν Βυζαντινές σπουδές και στα τρία τμήματα της, οπότε θα γίνει όχημα για τους βυζαντινολόγους της Σχολής να κάνουν το έργο τους καλύτερα.

Τα μέλη της Σχολής έχουν πολλές συνέργειες και συνάφειες με τη Βενετία, ενώ το Ινστιτούτο είναι ένα Ελληνικό ερευνητικό Ίδρυμα του εξωτερικού με ξεχωριστή υπόληψη και σημασία, και περιμένουν να τους δώσει τεχνογνωσία, επαφές, καλές πρακτικές και εμπειρία για την περεταίρω διεθνοποίηση των σπουδών τους, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς τους στόχους.«Με χαρά υπογράφουμε το παρών πρωτόκολλο, ελπίζοντας να γίνει αρχή και αφετηρία νέωνσημαντικών Διεθνών πρωτοβουλιών και δράσεων» τόνισε ο κ. Βαρβούνης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκουσάς σημείωσε πως το πρωτόκολλο αυτό είναι αποτέλεσμα εργασίας και συνεργασίας χρόνων. Το Ελληνικό Ινστιτούτο, ως το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα του εξωτερικού, έχει μια μεγάλη ευθύνη, για αυτό και έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να το καταστήσουν πόλο έλξης και συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να μετουσιώσουν την προσωπική και επιστημονική σχέση που είχαν σε πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Σχολή, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη συνεργασία που ήδη είχαν μέχρι τώρα, με μια Σχολή που έχει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.