Η ιστορια και ο πολιτισμος της Ξυλαγανης «αποκωδικοποιουνται» στους επισκεπτες της

Το Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής θα τοποθετήσει κωδικούς QR σε στρατηγικά σημεία της Ξυλαγανής και της Μαρώνειας

Θα δίνουν στοιχεία για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής

Σήματα με κωδικούς QR, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες της περιοχής και όχι μόνο θα μπορούν να μάθουν στοιχεία για τον τόπο και τον πολιτισμό της, θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες στην Ξυλαγανή και την Μαρώνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος Our Town στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στο κλείσιμό του, με τη διαδικτυακή εκδήλωση των αποτελεσμάτων του έργου να λαμβάνει χώρα την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Μέσα από αυτό, οι συμμετέχοντες από το σχολείο δημιούργησαν περίπου 150 «προκλήσεις», που συνδέονται με τους διάφορους κωδικούς QR.

Οι διαφορετικοί κωδικοί θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, το Δημοτικό Σχολείο, την κεντρική πλατεία και αλλού. Επίσης δύο κωδικοί θα τοποθετηθούν στη Μαρώνεια

Όταν κάποιος επισκέπτης τους συναντήσει, με ένα σκανάρισμα με το κινητό θα του εμφανίζεται μια από τις απλές «προκλήσεις», διαφορετική κάθε φορά, και λύνοντάς τη θα μάθει κάποια πράγματα για την περιοχή.

Ελπίδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής είναι να συνεχίσει να εμπλουτίζει τις «προκλήσεις» αλλά και τους κωδικούς QR, δίνοντας έτσι επιπλέον περιεχόμενο αλλά και μεγαλύτερη έκταση στο εγχείρημα.

Ενώνοντας τα τοπικά στοιχεία με τη μαθησιακή διαδικασία

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, με διετή διάρκεια που παρατάθηκε λόγω του κορωνοϊού για ένα εξάμηνο, σημείωσε ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Βασίλειος  Χριστακάκης.

Μέσω αυτού δημιουργήθηκε η δυνατότητα, σκανάροντας ένα κωδικό QR, να εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τον τόπο, όπως η Ξυλαγανή, οι γύρω οικισμοί και η Μαρώνεια.

Οι ερωτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με πολλά θέματα, όπως ιστορικά στοιχεία, την καταγωγή των κατοίκων, την γεωγραφία της περιοχής, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά, την μαγειρική, τις ασχολίες των κατοίκων, το Λαογραφικό Μουσείο και άλλα. «Πιάνουμε πολλούς τομείς και προσπαθούμε να συνδυάσουμε το εγχείρημα με τα μαθησιακά αντικείμενα του σχολείου, όπως είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά, η ιστορία, η γεωγραφία, ο αθλητισμός κτλ» εξήγησε ο κ. Χριστακάκης.

Οι κωδικοί αυτοί θα μοιραστούν σε διάφορα σημεία της Ξυλαγανής, σε χώρους που έχουν επιλέξει, όπως το Λαογραφικό μουσείο, το Δημαρχιακό μέγαρο, το Σχολείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και το Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ δύο θα υπάρχουν στη Μαρώνεια. Έτσι, όποιος επιθυμεί, είτε είναι ένας επισκέπτης, είτε τουρίστας, είτε μια ομάδα μαθητών, μπορούν με παιγνιώδη τρόπο να μάθουν πράγματα για τον τόπο. Ιδιαίτερα για τους μαθητές, αν περάσουν από όλα τα μονοπάτια που δημιουργούνται από την τοποθέτηση των κωδικών, και απαντούν σωστά, παίρνουν μια επιβράβευση.

150 ερωτήσεις για τους επισκέπτες

Σε λίγες μέρες λοιπόν θα τοποθετηθούν οι κωδικοί στα σημεία που πρέπει, με το σχολείο να έχει δημιουργήσει ήδη μια βάση από 150 ερωτήσεις-προκλήσεις, για όσους ενδιαφέρονται.

Οι απαντήσεις δίνονται από τους επισκέπτες με διαφορετικούς τρόπους, όπως με πολλαπλή επιλογή, ή και με αντιστοίχιση του σωστού ερωτήματος με τη σωστή απάντηση.

Ο τρόπος με τον οποίο απαντώνται τα ερωτήματα, βοηθά όχι μόνο να πάρουν οι χρήστες πληροφορίες για τον τόπο, αλλά να καταλάβουν και την πορεία του στο χρόνο, αλλά και την κατάστασή του σήμερα.

Για παράδειγμα, μία από τις ερωτήσεις, αφορά στον πληθυσμό της Ξυλαγανής, ζητώντας τον αριθμό των κατοίκων πριν από 20 χρόνια, πριν από 10 χρόνια και σήμερα, με τρείς απαντήσεις που πρέπει να αντιστοιχιστούν. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται καλύτερα η φθίνουσα πορεία των κατοίκων τα τελευταία χρόνια.

Τα ερωτήματα βέβαια δεν είναι δύσκολα, αλλά έχουν σαν στόχο την καλύτερη κατανόηση των στοιχείων και των πληροφοριών που παρουσιάζονται. Όσο για το επόμενο βήμα, ο κ. Χριστακάκης σημείωσε πως ελπίζουν να βρουν ένα τρόπο να εμπλουτίζεται η βάση δεδομένων των ερωτημάτων, από διάφορους φορείς, πιθανότατα τον Δήμο, ώστε να μπαίνουν καινούρια ερωτήματα και «προκλήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.