Η επομενη μερα της φωτιας στις περιοχες του Δημου Ιασμου

Ήδη έχουν γίνει 14 αιτήσεις για πληγείσες κατοικίες, αποθήκες και οικοσκευές, που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες

Ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων για ζημιές και σε καλλιέργειες

Τουλάχιστον 14 αιτήσεις για πληγείσες κατοικίες, αποθήκες και οικοσκευές, που όμως αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, είχαν γίνει μέχρι την Τρίτη 29 Αυγούστου στο Δήμο Ιάσμου, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας.

Και αυτό γιατί ενώ έγινε πρόσφατα καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι περισσότεροι δημότες δεν συνειδητοποίησαν πως πρέπει να κάνουν δηλώσεις και στο Δήμο Ιάσμου, κάτι για το οποίο έχουν αρχίσει να ενημερώνουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων τους κατοίκους.

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η διαδικασία για την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ, που περιλαμβάνει καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, με τον αριθμό τους να είναι σημαντικός, μιας και η φωτιά μετά τον Σώστη κατέβηκε προς την πεδιάδα, καταστρέφοντας, εκτός από οικίες, και αρκετές καλλιέργειες, σε κάποιες περιπτώσεις και δενδρώδεις.

Εκεί γίνονται και δηλώσεις για τα μελίσσια, πολλά από τα οποία βρισκόταν στις παρυφές του δάσους και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Καταστροφές και σωτηρία δίπλα δίπλα στις περιοχές των καμένων

Μία εβδομάδα μετά, και η εικόνα που φαίνεται από τους οικισμούς που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, είναι απογοητευτική.

Ακόμα από απόσταση, πλησιάζοντας την περιοχή, είναι ξεκάθαρη η έκταση της φωτιάς, που στην περιοχή του Σώστη, ξέφυγε και προς τα βόρεια, δημιουργώντας ένα μέτωπο το οποίο πήρε ακόμα μια εβδομάδα για να ελεγχθεί.

Και ενώ ευτυχώς η πυρκαγιά δεν μπήκε στο κύριο τμήμα του οικισμού, δυστυχώς σπίτια που βρισκόταν στις παρυφές του καταστράφηκαν, άλλα ολοσχερώς, άλλα μερικώς, ενώ ζημιές υπέστη και το παρεκκλήσι που βρίσκεται πάνω από το Σώστη, το οποίο είδε τις εξωτερικές κατασκευές να καίγονται, αλλά φαίνεται πως δεν κάηκε ολοσχερώς, έχοντας μείνει κλειστό.

Λίγο πιο κάτω, στον Ληνό, επίσης είχαμε ζημιές σε οικίες αλλά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση πως θα υπάρξει προμήθεια υλικών για την ανακατασκευή τους, αλλά προς το παρόν παραμένουν σιωπηλές, μιας και μαζί με τις ίδιες, κάηκε και ο περιβάλλων χώρος.

Κάποια από τα σπίτια κατοικούνταν, κάποια ανήκαν σε οικογένειες που όμως κατοικούν πλέον στην Κομοτηνή, ενώ υπάρχουν και σπίτια οι κάτοικοι των οποίων δεν βρίσκονται στη χώρα εδώ και χρόνια (σε ένα, μας είπαν πως ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία).

Σε εκείνη την περιοχή, και προς Πολύανθο, έχουμε τις μεγαλύτερες καταστροφές σε καλλιέργειες, μιας και η φωτιά κατέβηκε από το βουνό και ξεκίνησε να κινείται νότια, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί.

Εκεί υπήρχαν αρκετές δενδρώδεις καλλιέργειες, ανάμεσα σε θερισμένα σιτάρια και καπνά, οι περισσότερες από τις οποίες κάηκαν ολοσχερώς, παρόλο που μας αναφέρθηκαν και περιπτώσεις που η φωτιά κινήθηκε παράλληλα από τον φράχτη, έκαψε τα γύρω χωράφια και δεν μπήκε μέσα στα δέντρα, δείχνοντας την μανία και τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φωτιάς εκείνη τη μέρα.

Στον Πολύανθο, όπου επίσης είχαμε αρκετές ζημιές και πάλι στα σπίτια που βρισκόταν κοντύτερα στο δάσος, είχαμε μια περίπτωση οικογένειας που είχαν χτίσει ένα καινούριο σπίτι στο ίδιο οικόπεδο με το παλιό, το οποίο συνέχισαν να χρησιμοποιούν ως αποθήκη, με την φωτιά να καίει σχεδόν ολοσχερώς το παλιό, αλλά το καινούριο να σώζεται χωρίς μεγάλες ζημιές.

Γενικά οι καταστροφές είναι σημαντικές, και η πληγή σημαντική για όσους την έχουν υποστεί, όπως σημαντική είναι η κάθε στήριξη, που είναι σημαντικό να είναι και άμεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.