Η ΕΛΜΕ Ροδοπης για τη μειωση των ωρων διδασκαλιας στα Γυμνασια

«Μιλάμε για μείωση περίπου 50% διορισμών αναπληρωτών την επόμενη χρονιά μόνο από τις αλλαγές στα Γυμνάσια»

Την αντίθεσή της στις προωθούμενες από το Υπουργείο Παιδείας στο πρόγραμμα των Γυμνασίων της χώρας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ροδόπης. «Ενώ με τα φετινά στοιχεία στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διορίστηκαν περίπου 4.100 αναπληρωτές, μιλάμε για μείωση περίπου 50% διορισμών αναπληρωτών την επόμενη χρονιά μόνο από τις αλλαγές στα Γυμνάσια στο εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και την μείωση των εννέα ωρών (3 ώρες για κάθε τάξη)» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ η οποία καταλήγει με την εκτίμηση πως η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα Γυμνάσιο «υπηρετεί την ανάγκη διαχείρισης των εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η έξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, την βελτίωση και ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία, όμως, δε μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις των δαπανών, με οικονομικά υποβαθμισμένους και εξουθενωμένους εκπαιδευτικούς, με μαθητές χωρίς σχολικά βιβλία, με σχολεία που δε μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.
 
Και για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, το Υπουργείο Παιδείας (σε όλες τις κυβερνήσεις) χρησιμοποιεί τα μόνα δημοσιονομικά ουδέτερα εργαλεία που διαθέτει: την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων και τις αναθέσεις μαθημάτων.
 
Αυτή την τακτική ακολουθεί και η τωρινή κυβέρνηση, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση, μετά από το ναυάγιο των υποσχέσεων για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών.
 
Η διαφορά, –αν θέλει κάποιος να την εντοπίσει-, είναι ότι οι ενέργειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της «εξοικονόμησης» προσωπικού, βαφτίζονται αναβάθμιση, ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, συνταγματική επιταγή, μείωση ύλης, ελάφρυνση εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κ.ά.
 
Η αλήθεια είναι –όσο και αν την επενδύσει κανείς- ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου το τελευταίο δίμηνο, (κατάργηση σχολείων με ΕΑΕΠ, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων Γυμνασίου, κατάργηση τρίωρου απασχόλησης για τα σχολικά εργαστήρια) έχουν ήδη «κερδηθεί» περίπου 3.000 θέσεις Αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ο ακριβής αριθμός των οποίων θα φανεί από τις προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Την στιγμή μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, εξαγγέλλει τη δυνατότητα μετεγγραφών στα ΕΠΑΛ μόνο σε εκείνα τα τμήματα που δεν είναι ολιγομελή και μάλιστα απαιτεί την έγκρισή τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2016 χρόνος που για τους γνώστες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν αρκεί καν για την ολοκλήρωση των μετεγγραφών….. και γεννάται το ερώτημα που αποσκοπούν; Δεν βγαίνουν τα νούμερα από τα Γυμνάσια; Ετοιμάζονται μήπως για τμήματα μαμούθ από το Σεπτέμβριο;
 
 Ενώ με τα φετινά στοιχεία στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διορίστηκαν περίπου 4.100 αναπληρωτές, μιλάμε για μείωση περίπου 50% διορισμών αναπληρωτών την επόμενη χρονιά μόνο από τις αλλαγές στα Γυμνάσια στο εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και την μείωση των εννέα ωρών (3 ώρες για κάθε τάξη). Ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται σε συναδέλφους που είτε θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι είτε διδάσκουν τα παρακάτω μαθήματα σε Β’ ή Γ’ ανάθεση να γυρίζουν σε ακόμη περισσότερα σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους.
 
Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων (Αρχαίων) των μαθημάτων Βιολογίας, Οικιακής Οικονομίας, Γεωγραφίας, Βιωματικών Δράσεων (PROJECT) στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου δεν έχει να κάνει με θεωρητικές προσεγγίσεις για την γλωσσική ανάπτυξη ή με αντιμαχόμενες ομάδες αρχαιολατρών από τη μία και αρχαιοκλαστών από την άλλη αφενός αλλά αφετέρου δεν έχει να κάνει και με την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, τις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, μείωση και ελάφρυνση της ύλης και άλλα άσχετα για το θέμα της παιδείας που ακούστηκαν. (σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φίλη)
 
Υπηρετεί την ανάγκη διαχείρισης των εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης. Δηλαδή οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα έχουν ήδη εισαχθεί στον «Κόφτη» των Δημοσιονομικών Οικονομικών Περιορισμών που επιτάσσουν οι «Θεσμοί» μέσω των έμμεσων απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Αυτή είναι η αλήθεια που δεν λέει ο Υπουργός».
 
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω ανακοίνωση της ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε από τις Παρατάξεις Π.Ε.Κ., Α.Ε.Σ., Δ.ΑΚ.Ε. και καταψηφίστηκε από την Παράταξη των ΣΥΝ.Ε.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.