Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικης συζητα για το πανεπιστημιο του μελλοντος

Αύριο στο Αμφιθέατρο Τελετών της Νομικής Σχολής

Τη συζήτηση για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, και τη θέση των παρατάξεων και του ασύλου μέσα σε αυτό θέλει να ανοίξει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΔΠΘ, η οποία για αυτό το σκοπό διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος: Προκλήσεις και προοπτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», την Πέμπτη 4 Μαΐου και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Τελετών της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.
 
Οι πέντε καλεσμένοι, (Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Στυλιανός- Ιωάννης Κουτνατζής, Γιώργος Αμυράς και ο Κωστής Χατζηδάκης μέσω video) θα μιλήσουν για πέντε θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του πανεπιστημίου στην Ελλάδα γενικότερα, το θεσμό του ασύλου, τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το θεσμό της αξιολόγησης και τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αντίστοιχα.
 
Για το πώς θα πρέπει να προσαρμοστούν οι φοιτητικές παρατάξεις στο πανεπιστήμιο του μέλλοντος, αλλά και οι θεσμοί του, μίλησαν τα μέλη της ΔΑΠ, Βασίλης Ραδαίος και Νίκος Κουλούρης. 

Βασίλης Ραδαίος «Οι παρατάξεις έχουν θέση στο πανεπιστήμιο του μέλλοντος» 

«Πολλοί προσπαθούν να πείσουν την φοιτητική κοινότητα ότι οι παρατάξεις είναι κάτι το οποίο είναι επιβλαβές για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όμως ένα πανεπιστήμιο χωρίς πολιτικές παρατάξεις, ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνο» σημείωσε ο κ. Ραδαίος, τονίζοντας πως οι πολιτικές παρατάξεις έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην εκπροσώπηση και την έκφραση αιτημάτων της φοιτητικής κοινότητας στα όργανα της διοίκησης.
 
«Αν αφήσουμε τα όργανα της διοίκησης να αποφασίζουν χωρίς τη φωνή των φοιτητών τότε πού οδηγούμαστε; Σε λύση των δεκαπενταμελών συμβουλίων, σαν να είμαστε στο Λύκειο;» αναρωτήθηκε, απαντώντας πως η παράταξη, έχοντας κάνει την αυτοκριτική της, για το ρόλο της στη διαμόρφωση της στρεβλής άποψης των φοιτητών, θεωρεί πως θα πρέπει στο πανεπιστήμιο του μέλλοντος να είναι ανάλογα προσαρμοσμένες. Για αυτό και θεωρεί πως η  μορφή της εκπροσώπησης των παρατάξεων, αλλά και η φύση τους, πρέπει να μετασχηματιστεί ανάλογα, μιας και με το παρόν μοντέλο δεν υπάρχει συνδιοίκηση και οι φοιτητές απλά συμμετέχουν και μπορούν να εκφράζουν τα αιτήματά τους. «Εμείς σαν ΔΑΠ ΝΔΦΚ πιστεύουμε πως θα πρέπει να  υπάρχει μια πιο ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στη διαμόρφωση της διοίκησης του πανεπιστημίου, όχι απλά ένας συμβουλευτικός ρόλος» κατέληξε. 

Νίκος Κουλούρης «Το άσυλο δεν θα έπρεπε να υφίσταται με τη μορφή που είναι τώρα» 

«Το άσυλο καταστρατηγείται καθημερινά, δεν θα έπρεπε να υφίσταται με τη μορφή που είναι τώρα γιατί υπάρχουν άτομα τα οποία το εκμεταλλεύονται και προβαίνουν καθημερινά σε ασυδοσίες και αυθαιρεσίες» σημείωσε ο κ. Νίκος Κουλούρης, τονίζοντας πως υπάρχουν άτομα που εκμεταλλεύονται το άσυλο ώστε να προκαλούν τρόμο και φόβο, μην επιτρέποντας σε κάποια άτομα να εκφράσουν τις ιδέες και τις αξίες τους στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
 
«Εμείς θα θέλαμε ένα άσυλο το οποίο θα τηρείται ευλαβικά και να βοηθά ώστε να διαμορφώνεται ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, αλλά με τη μορφή που υφίσταται τώρα, και με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας, έχοντας δει για παράδειγμα στην ΑΣΟΕΕ εμπόριο ναρκωτικών και παρεμπόριο, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται με τη σημερινή του μορφή και να επικεντρώνεται περισσότερο στους φοιτητές, χωρίς ασυδοσίες και αυθαιρεσίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.