Η αναγκη αναδειξης της ιστορικης και μυθολογικης κληρονομιας της Θρακης

Ως βασικό εργαλείο για την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής - Βασικό συμπέρασμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Οι Μύθοι και τα μυθικά πρόσωπα της Θράκης» που διοργάνωσαν το ΔΠΘ, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και το Διεθνές Ινστιτούτο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών και Μελετών

Οι «Μύθοι και τα μυθικά πρόσωπα της Θράκης» ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και το Διεθνές Ινστιτούτο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών και Μελετών το διήμερο 12 και 13 Απριλίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΔΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
 
Ένα διεθνές συνέδριο για τους μύθους και τη μυθολογική κληρονομιά της Θράκης, που αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση επιστέγασμα της συνεργασίας το Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας με τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, μία δράση «εξωστρέφειας» από πλευράς του πανεπιστημίου όπως την χαρακτήρισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Θανάσης Καραμπίνης.

Θανάσης Καραμπίνης «Οι υποχρεώσεις ενός Πανεπιστημίου που δεν περιορίζονται μόνο στο επιστημονικό υπόβαθρό και την αξιοπιστία του, αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων»


Το διεθνές συνέδριο για τη μυθολογική κληρονομιά της Θράκης με τίτλο «Μύθοι της Θράκης και μυθικά πρόσωπα», διοργάνωσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και το Ινστιτούτο Διεθνών Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών & Μελετών, που συνδέει σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη την τοπική κοινωνία και την επιστημονική γνώση του πανεπιστημίου, γεγονός που έγκειται «στις υποχρεώσεις ενός Πανεπιστημίου που δεν περιορίζονται μόνο στο επιστημονικό υπόβαθρό και την αξιοπιστία του, αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων». Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε και στις παρουσίες που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου κάνοντας λόγο για εκλεκτούς προσκεκλημένους, για να τονίσει τέλος πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη δράση που προετοιμάζει το ΔΠΘ σε συνεργασία με τα βραβεία Giuseppe Sciacca. 

Ζωή Γαβριηλίδου «Η αξιοποίηση της πλούσιας μυθολογικής παράδοσης της Θράκης μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής»

Στην πλούσια μυθολογική παράδοση της Θράκης, που χρήζει ανάδειξης από την επιστημονική κοινότητα της περιοχής μας αλλά τις δυνατότητες αξιοποίησής της από την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του ΔΠΘ, αλλά και προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως η μυθολογία της Θράκης δεν έχει μέχρι σήμερα αποτελέσει θέμα συστηματικής έρευνας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου σε αυτή ερευνητικού προγράμματος που θα αναδεικνύει την ταυτότητα της Θράκης και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί και brand name της περιοχής. 

Βασιλική Μπαφατάκη «Δεν είναι δυνατόν η Θράκη με όλο αυτό το μεγαλείο των μύθων να μένει ανεκμετάλλευτη»

«Η Θράκη είναι η πατρίδα των μύθων, η πατρίδα του τρίπτυχου Ηρακλή – Διομήδη, Διόνυσου και Ορφέα» ανέφερε με την σειρά της η κ. Βασιλική Μπαφατάκη, αρχαιολόγος – επικοινωνιολόγος και γενική Γραμματέας των βραβείων Giuseppe Sciacca, για να υπογραμμίσει την αξία ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς όπως επεσήμανε «σε αυτή βασιζόμαστε».
«Δεν είναι δυνατόν η Θράκη με όλο αυτό το μεγαλείο των μύθων να μένει ανεκμετάλλευτη» επεσήμανε η ίδια για τα τονίσει πως το συνέδριο αυτό «που αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες, αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα σε όλο αυτό που λέγεται μυθολογική και ιστορική κληρονομιά της Θράκης».
 
Την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης για τον ίδιο, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ.Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός ερευνητής και αντιπρόεδρος των βραβείων G. Sciacca (I.S.G.E.S.I.), καθώς όπως επεσήμανε «εδώ και 25 χρόνια κάνω έναν αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλεία και σε αυτούς που αποκαλώ εθνικούς μειοδότες, και σήμερα αισθάνομαι πως υπάρχουν συμπαραστάτες, αξιόλογοι άνθρωποι και φορείς, που σηκώνουν τον πήχη ψηλά και μου δίνουν την δυνατότητα να αγωνιστώ με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο».
 
Ο Θρακιώτης «Ορφέας» είχε την τιμητική του καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου, καθώς αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της πλειοψηφίας των εισηγήσεων. Τον λόγο για την παρουσίαση του επιστημονικού τους έργου πάνω στους μύθους της Θράκης παρουσίασαν οι κ.κ. Ελένη Μπολιάκη, Γεώργιος Τσομής, Δημήτριος Μαντζίλας, Κερασία Στρατίκη, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αικατερίνη Μάρκου, Μανόλης Βαρβούνης, Μανόλης Σέργης, Στάθης Αβραμίδης, Ιωάννης Σίγουρος, Γιούλη Χαμζαδάκη, Γαρυφαλλιά Ντζιούνη, Ελπίδα Βόγλη, Δέσποινα Τσιαφάκη, Δημήτρης Μάτσας, Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Ιωάννης Χρηστίδης, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ευφημία Καρακάντζα, Σμαρώ Νικολαΐδου, Ιωάννης Ξυδόπουλος και ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης. 

Ο Τούρκος ηθοποιός Burak Hakki ανάμεσα στους παρευρισκομένους


Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και ο Τούρκος ηθοποιός Burak Hakki, ο οποίος μιλώντας στον «ΠτΘ» έκανε γνωστό πως αποτελεί μέλος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca εδώ και τρία περίπου χρόνια, ανταποκρινόμενος στο σύνολο των προσκλήσεων που έχει λάβει. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλη του τιμή την πρόσκληση που έλαβε για να παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνεται στην Κομοτηνή, καθώς όπως έκανε γνωστό ο πατέρας έχει γεννηθεί εδώ.
 
Η αυλαία του συνεδρίου «έπεσε» με μία μοναδική συναυλία από τους μαθητές και καθηγητές του μουσικού σχολείου Κομοτηνής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.