Γκαρο Εσαγιαν, Ψυχιατρος –Ψυχαναλυτης: «Οι αυτοκτονιες παρουσιαζουν αυξηση της ταξης του 40% στην ελληνικη επικρατεια»

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 19.00, ημερίδα με θέμα: «Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην ψυχική υγεία και τρόποι αντιμετώπισης» με ομιλητή τον κ.Γκάρο Εσαγιάν-Ψυχίατρο -Ψυχαναλυτή, Διδάκτορα Ψυχιατρικής του Δ.Π.Θ- Διευθυντή Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν.Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ». Η ημερίδα αυτή όπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής κ. Γκάρο Εσαγιάν «αποτελεί έναν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία. Αυτό εκ των προτέρων μπορώ να πω ότι είναι, δεδομένο και διαπιστωμένο». Τόνισε μάλιστα πως «η ανεργία δημιουργεί ένα αίσθημα ντροπής και προσωπικής αποτυχίας, που κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους. Ωστόσο το γεγονός ότι συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να μειώσει το αίσθημα προσωπικής ευθύνης». Ο κ. Εσαγιάν μίλησε και για τα συμπτώματα των ψυχικών νοσημάτων που συνδέονται με την οικονομική κρίση, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι αυτοκτονίες και η αύξηση ψυχικών διαταραχών στην χώρα μας έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας

ΠτΘ: Υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τελευταία;
Γ.Ε.:
Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μια αύξηση της τάξης του 40% στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες μάλιστα συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση. Πέραν τούτου, υπάρχει αύξηση των ψυχικών διαταραχών και παθήσεων, που επίσης συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση. Τα φαινόμενα αυτά, έχουν πάρει πλέον μια μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό που παρατηρείται από την πλευρά των ειδικών είναι η έλλειψη οργανωμένων θεσμών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό.

ΠτΘ: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση;
Γ.Ε.:
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας. Από κει και πέρα μέσα στην οικογένεια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα. Η επικοινωνία και η θετική σκέψη είναι σημαντικοί παράγοντες. Χρειάζεται βέβαια και επαναπροσδιορισμός των στόχων που θέτουμε στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν πάντα και οι ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΠτΘ: Ποιο είναι το προφίλ του ανθρώπου που επηρεάζεται από την οικονομική κρίση; Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Γ.Ε.:
Παρουσιάζει κυρίως συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, που είναι ένας αυτοκτονικός συνδυασμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτός που σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του, δεν συζητά με τους οικείους του. Πρέπει λοιπόν, να επιστήσουμε την προσοχή, όταν βλέπουμε τον άνθρωπό μας βυθισμένο στις σκέψεις του και να μην μοιράζεται τους προβληματισμούς του, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε.

 

Ο ψυχιατρικά άρρωστος ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής της ιατρικής περίθαλψης

ΠτΘ: Χθες ανακοινώθηκαν οι περικοπές στον τομέα της υγείας και τις ψυχικής υγείας…
Γ.Ε.:
Δυστυχώς ο ψυχιατρικά άρρωστος ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής της ιατρικής περίθαλψης. Ξέρουμε ότι σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ έγιναν περικοπές στην υγεία και σε αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε. Η εικόνα που έχουμε από άλλες χώρες είναι ότι υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης στα νοσοκομεία, οι οποίες πιέζουν για την γρήγορη έξοδο του αρρώστου από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Αυτό είναι απαράδεκτο, το κράτος πρόνοιας είναι αυτό που πρέπει να φροντίσει για την υγεία, δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ένα τόσο κοινωνικά σύνθετο πρόβλημα καθαρά λογιστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.